Norrlandslägret en manifestation när fotbollen är som bäst!

Jag brukar säga att mitt uppdrag är fullt av kontraster och det kan man verkligen säga att de senaste dagarna är ett bevis på. Från det häftigaste man kan uppleva i klubbfotbollen, finaler i Champions League, till jubileumslandkamp mot Danmark i anrika Parken är steget ganska långt i alla bemärkelser till Norrlandslägret i fotboll.

Reste igår med buss, tåg, buss, tåg och bil från Stockholm till Junsele i Ångermanland. Junsele ligger inte så långt från landskapsgränserna till Jämtland och Västerbotten och här arrangerades det 27:e lägret i ordningen. Lägergeneral under alla år har varit eldsjälen Sven Lundberg och hans samarbete med bl a Junsele IF möjliggör detta arrangemang.

15-åriga fotbollstalanger från våra sju nordligaste distrikt är samlade i fyra dagar, både killar och tjejer, för att slipa på detaljer både tekniskt men framförallt taktiskt.
Distriktens instruktörer tillsammans med Svenska Fotbollförbundets dito leder, instruerar och bidrar till en härlig utvecklingsmiljö. Dessa distriktslag tränar och matchar mot varandra med fokus att finslipa inför Elitlägren i Halmstad om ett antal veckor.

Jag fick förmånen att igår inviga lägret och prata till de cirka 350 lägerdeltagarna. Det är en fantastiskt fin manifestation och en go´ känsla att möta ett helt sporthallsgolv fullt med förväntansfulla och målinriktade ungdomar. Lägg därtill att varje distrikt plockat med sig ett par unga lovande domare som drillas och inspireras tillsammans med övriga spelare och ledare, så förstår alla att det är en fin fotbollsutvecklingsmiljö i Junsele denna helg.

Innan hemresan hann jag titta till några av matcherna och såg ett starkt flicklag från Jämtland-Härjedalen möta Hälsingland. Therese Olsson, Ope IF, firade stora triumfer på sin högerkant för sitt Jämtland-Härjedalen och låg bakom det mesta i anfallsväg för sitt lag. Snabb, teknisk och med bra speluppfattning.
Såg sedan en stund när Ångermanlands pojkar mötte Gestrikland och när jag lämnade stod det 0-1. Målet var ett tekniskt skickligt nummer av Admir Suljic, Sandvikens IF, som i kamp med ett par hemmaförsvarare gjorde mål.

Lägret avslutas på söndag och jag kan bara gratulera alla inblandade till en fin manifestation för svensk ungdomsfotboll och tacka för att jag blev inbjuden.

Karl-Erik