Fotbollsåret närmar sig slutet och ytterligare några tankar om FIFA-debatten

Förlust mot Frankrike som visade sig vara oerhört starka på nygamla Stade Vélodrome. Härlig inramning med mycket publik på detta anrika och traditionsbundna stadion. Här har fyra svenska stjärnor gjort succé med hemmalaget Olympique Marseille. Gunnar "Säffle" Andersson, Roger Magnusson, Anders Linderoth och Klas Ingesson. Supportrarna till OM talar med värme om dessa killars insatser för klubben.


Trots förlusten har hösten inneburit att vi är obesegrade i tävlingsmatcherna och visst hade denna samling varit helt på topp om vi kunde fått med oss alla tre poängen från matchen mot Montenegro. Nu laddar herrarna inför 2015 och slutfasen i EM-kvalet och vi ska bara till Frankrike igen och gärna till Marseille sommaren 2016 för EM i fotboll.

U21-killarna vann mot Österrike på straffar efter 2-2 vid full tid och segrade i den miniturnering som arrangerades på Cypern. Bra gjort!

P19-landslaget vann mot Bulgarien igår med 5-1 och går nu vidare till Elite Round i vår. Sju grupper med fyra lag i varje gör upp om deltagande i slutspelet. Endast gruppsegrarna går vidare. Spännande lottning i början av december.

Nästa vecka lirar Pia och hennes tjejer mot värdnationen Kanada i två träningsmatcher och Åge Hareide och hans killar möter Juventus på hemmaplan i sista hemmamatchen i gruppspelet. Finns således en hel del att se fram emot den sista veckan i november.

I gårdagens blogg med anledning av den s.k. Garcia-rapporten skrev jag bland annat följande:

Det är ju uppenbart att de senaste dagarnas tjafs huruvida rapporten ska publiceras eller inte väcker frågetecken och så kan FIFA inte ha det. Flera nationsförbund och olika företrädare för världsfotbollen har sett framemot Garcias rapport och att reningsbadet blir avklarat. Nu svävar många i tvivel och jag förutsätter att Garcia och Eckert reder ut vad som ska publiceras och vi sedan kan få ett slut på detta kapitel. Och som sagt, det allra bästa vore en publicering av rapporten i sin helhet!

Svensk fotbolls värdegrund handlar bland annat om att föregå med gott exempel, visa öppenhet, människors lika värde och att verksamheten drivs enligt demokratiska principer där beslut är väl förankrade. Därför är det extra stötande för oss när FIFA i debatten på senare tid har förknippats med misstankar om korruption, ovilja mot öppenhet och den fruktansvärda situation som många av byggnadsarbetarna lever under i Qatar. (Jag bloggade om det senare den 31/1 i år)

Jag hoppas nu innerligt att FIFA i ljuset av det som hänt verkligen lyssnar till den kritik som många europeiska fotbollförbund framför och att detta bland annat innebär att Garcias rapport publiceras. Världsfotbollens ledande organ har ett stort ansvar och vi som medlemsnation har ansvar att påtala de skeenden och företeelser som vi inte accepterar.

Tillsammans med våra kollegor i UEFA kommer vi att driva på och vi utgår ifrån att FIFA lyssnar på Europa i detta avseende. När UEFA samlas till kongress i slutet av mars kommer detta att vara en fråga som kommer att debatteras flitigt, var så säker!

Karl-Erik