Denna vecka har hela Sverige hållit tummarna för MFF!

Onsdagen den 1 oktober besegrade Malmö FF de grekiska mästarna Olympiakos inför ett fullsatt och kokande Swedbank Stadion, eller Malmö New Stadium som det får heta när det är internationella matcher. Glödhete lagkaptenen Markus Rosenberg gjorde båda målen i 2-0-segern, och som svensk fotboll har väntat på denna kväll.

Malmö FF visar på detta sätt vägen för andra klubbar och signalen om att det fungerar och att det kan gå att som svenskt lag att få internationella klubbframgångar kommer att svensk klubbfotboll fortsatta internationella framgångar, tror jag. Flera av MFF-arna kommer också med gott självförtroende in till kommande landslagssamlingar för såväl A-landslag som U21-landslag.
Samtidigt får vi väl skicka en del av hyllningen till vårt grannland Norge. Åge Hareide har gjutit självförtroende i laget och visat en taktisk fingertoppskänsla som lett till dessa framgångar. Spännande fortsättning följer!

Nu är inte killarna i Malmö FF ensamma om att spela Champions League. Under veckan som kommer lirar tjejerna i Rosengård respektive Linköping sina första matcher. Rosengård gästar ryska Ryazan och Linköping reser till Liverpool. Båda matcherna spelas på onsdag den 8 oktober. Returmöten för Rosengård på Malmö IP den 15 oktober och Linköping tar sig an sina engelska motståndare kvällen efter på sin moderna hemmaarena. Ni har stolta svenska traditioner att försvara så varmt lycka till.

Igår samlades de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan i Malmö för att gemensamt underteckna en uppförandekod som ska gälla för våra toppklubbar på herrsidan. Ett långt processarbete har lett fram till detta och elitklubbarna och svensk fotboll är att gratulera till detta initiativ. Det handlar om ett gemensamt värdegrundsarbete som innebär att herrelitfotbollens klubbar tar sin roll som föredömen på allvar. Nu följer ett uppoffrande och spännande implementeringsarbete.

Den senaste månaden har det spelats mängder av ungdomslandskamper och jag väljer denna gång att fokusera på ett av våra unga landslag. Killarna födda 1998, vårt P16-landslag. En av våra stora fotbollshjältar är Förbundskapten för laget, nämligen Roland Nilsson. Hans karriär som tränare för grabbarna har varit en dundersuccé, eller vad sägs om tio vinster, två oavgjorda och endast en förlust under 2014. Starkt jobbat!
I september spelade grabbarna i UEFA:s första EM-kvalrunda och vann gruppen före Grekland, Ukraina och Lettland. Nu väntar Elite Round under våren med Europas 32 bästa lag. De åtta gruppsegrarna och de sju bästa tvåorna går vidare till EM-slutspelet som spelas Bulgarien den 6-22 maj, för första gången med 16 lag. Vi ser med spänning framemot lottningen som sker i UEFA:s högkvarter i Nyon i Schweiz den 3 december.

För övrigt är det värt att notera, med tanke på gårdagens fotbollssnackis, att SvFF för ett halvår sedan ändrade praxis när det gäller våra yttranden rörande eventuell begäran om tillträdesförbud. Vi gör egna, djupa, analyser innan vi ger våra utlåtanden. Detta framgick bl.a. i den intervju som SVT gjorde med vår jurist Anders Hübinette och som presenterades i Aktuellt igår kväll.

Med förhoppningar om en trevlig helg så laddar vi inför nästa veckas viktiga internationella matcher. Herrarnas A-landslag mot Ryssland och Lichtenstein, U21-playoff mot Frankrike på fredag och damernas start i Champions League!

Karl-Erik