Sorg, glädje och framtidstro!

De senaste veckorna har vi drabbats av stor sorg när först Pontus Segerström och sedan Klas Ingesson förlorade kampen mot sina cancersjukdomar. Två förebilder både på och utanför spelplanen och med massor kvar att göra för att bidra till fotbollens utveckling. Våra tankar går fortsatt till nära och kära till Pontus och Klas. Vi glömmer er aldrig!

Vi har under hösten fått fira flera individuella rekord. Zlatan slog Sven Rydells målrekord för ett par månader sedan och i förra veckan slog Lotta Schelin till med mål nummer 73 och slog därmed Hanna Ljungsbergs rekord. Samtidigt passerade Therese Sjögran ett magiskt landskampsrekord när hon gjorde sin match nummer 200 i blågult. Vi fick därmed fira Therese ordentligt och gratulera henne till rekordet och att hon är vår mesta landslagstjej.

Vi förlorade i september kampen om att få EM 2020. Vi var oerhört besvikna och efter några dagars surande så började vi en konstruktiv fas. Det innebär att vi redan nästa vecka har UEFA på besök i Solna för att förbereda vår ansökan om att få Europa League-finalen 2017 till Friends Arena.
Vi har i dagarna också lämnat in en stark ansökan om att få arrangera U19-EM för herrar 2018 och vi har lite i rockärmen också för ett mästerskap på flicksidan. Hoppas kunna återkomma snart kring detta….

I förra veckan när jag var på ett av UEFA:s möten så presenterade jag en idé för ett framtida EM för herrar. 2016 arrangerar Frankrike själva och 24 lag deltar. 2020 genomförs EURO for Europé i 13 olika värdstäder runt kontinenten.
Bra idé där många som annars inte har en chans att få arrangera ges chansen. 2024 är det mycket som talar för att man går tillbaka till att låta ett eller två länder arrangera.

Vår idé är att i ett sådant läge låta arrangerande land ta hand om alla arenor utom två. UEFA behåller två arenor och låter medlemsländerna ansöka om att få bli medarrangör. I ett sådant läge kan en arena i ett mindre eller mellanstort land i Europa få chansen att också vara med som arrangör. Huvudnationen är direktkvalificerad medan de två nationer som får ta hand om de två "sista" arenorna kvalspelar precis som vanligt.
Om ett stort land får ta hand om alla arenor utom två så blir det en fortsättning på devisen EURO for Europe, och en mellanvariant av ett traditionellt EURO och det som arrangeras 2020.

Beslutet om 2024 kommer att tas innan 2020 har utvärderats och då kan det vara intressant att testa ytterligare en variant, den svenska modellen! Jag har presenterat tankarna, UEFA-administrationen har lovat att titta på förslaget och vi får se vad som blir slutresultatet.

Vi har slutat vara sura, nu har vi framtidstro och räknar med att få arrangera stora viktiga matcher även i framtiden. Om det blir EURO-matcher får framtiden utvisa!

Nu laddar vi för EM-lottning i Prag imorgon torsdag, inför sommarens U21-slutspel. Spännande!

I nästa blogginlägg så kommer jag att utveckla mina tankar kring nästa hemmalandskamp för vårat herrlandslag: Sverige-Iran den 31 mars på Friends Arena.

Avslutningsvis lyfter vi på hatten och hurrar för Lennart Johansson, vår hedersordförande, som idag fyller 85 år. Stort och varmt grattis, Lennart!

Karl-Erik