September är möjligheternas månad

September – möjligheternas månad har fått en kanonstart!

I torsdags vann vårt herrlandslag med 2-0 i EM-kval genrepet mot Estland. Skönt att få hålla nollan, skönt att vinna och skönt att Zlatan slog det 82 år gamla målrekordet på 49 fullträffar. Sven Rydell har innehaft rekordet sedan 1932 och nu var det dags för Zlatan att passera med sina två mål mot våra baltiska vänner. Vi var med om en milstolpe i svensk fotbolls historia.

Igår var det dags för våra yngre herrar att ta möjligheten att kvalificera sig till sommarens EM-slutspel för U-21 landslag. 3-0 mot Grekland på ett Örjans Vall som badade i sol. Härlig fotbollskväll. 0-0 i paus efter ställningskrig och sedan en förlösande frispark från John Guidetti och därefter två kliniska avslut från Isaac Kiese Thelin. Ingen tvekan om att kvalificeringen till Champions League efter den heroiska insatsen mot Salzburg stärkt självförtroendet hos MFF-spelarna. Filip Helander var klockren defensiven och Isaac iskall i avsluten och stark i närkampsspelet och visst visade även Emil Forsberg gott självförtroende i riktiga A-debuten mot Estland. Jättekul!

Nu väntar Österrike borta på måndag för Erik och hans mannar och Håkan Ericsons U 21-gäng avslutar sitt kvalspel på tisdag på Örjans Vall mot Turkiet och EM-drömmen lever. Hoppas verkligen att publiken kommer till Örjans Vall på tisdag kväll och hejar fram nästa generations storspelare. Det är de värda och en stark 12.e spelare på läktaren kan göra skillnad…

När grabbarna pustar ut och laddar för kommande matcher samlar Pia Sundhage sina tjejer för avgörande matcher mot Bosnien/H och Skottland. Vi sitter i förarsätet och möjligheterna att ta oss till VM i Kanada är goda, men jobbet måste göras och vinsterna måste kammas hem. Såg jättebra ut i Polen vid förra VM-kvalmatchen så med samma inställning så räknar jag med att VM-biljetten är klar på kvällen den 17 september.

Kvällen före är det en efterlängtad match för hela den svenska fotbollsrörelsen, ja till och med för hela den svenska idrottsrörelsen. Malmö FF möter Juventus på bortaplan i första gruppspelsmatchen i UEFA Champions League. Otroligt starka insatser i kvalspelet i allmänhet, men mot Salzburg i synnerhet gav oss denna möjlighet.
Åge Hareides taktiska skicklighet tillsammans med spelare som var beredda att offra allt och dessutom med ett publikstöd av gigantiska mått gav denna viktiga seger. Vi har många härliga matcher att se framemot. Grattis Malmö och tack för att ni gett oss alla denna härliga fotbollshöst.

Samma vecka den 19 september är det en annan viktig händelse för svensk fotboll. UEFA beslutar då vilka som ska arrangera EM 2020. Vi har ett starkt koncept och jag tror att vi kommer att bli en av 13 arrangörer. Friends arena tillsammans med Stockholm/Solna hoppas få stå värd för fyra matcher sommaren 2020, tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Vi håller tummarna!

Beträffande evenemang så har redan UEFA fattat ett viktigt beslut denna månad. Ett av gruppspelen i EM i Futsal kommer att spelas i Sverige. Skövde står värd för detta på nyåret 2015. Spännande milstolpe också för denna, för oss relativt, nya intressanta sport. Fina matcher väntar i januari 2015.

Ja, utan tvekan är september månad en månad med många viktiga händelser och möjligheter. Starten kunde inte varit bättre med två vinster för A och U 21 samt beslut om ett Futsal-arrangemang. Nu hoppas vi att fortsättningen på månaden blir lika positiv!

Trevlig helg hälsar
Karl-Erik