Mångfasetterad vecka med många resmål

Östersund-Nyon-Nasseröd-Malmö-Stockholm-Uddevalla-Malmö – senaste veckans resmål.

I rollen som ordförande i Svenska Fotbollförbundet är det många olika möten med många olika frågor på agendan. Spännande och mycket mångfasetterat!

Östersund förra onsdagen kändes väldigt positivt. Jämtland-Härjedalens Fotbollförbund genomför kommunbesök hos samtliga kommuner i länet och denna gång var det Östersunds kommuns tur. En härlig idrottskommun med, som jag uppfattade det, ett ärligt och positivt intresse för fotboll hos kommunledningen med Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofi Andersson, i spetsen.
Torgny Röhdin, SDF-ordförande, hade tillsammans med sina kollegor förberett agendan och mötet handlade om såväl elit som bredd, anläggningsfrågor kopplat till såväl konstgräs som tillgänglighet i hallar för den växande idrotten futsal samt förutsättningar för landsbygdens föreningar att behålla och utveckla sin verksamhet. Riktigt bra möte!
Och ÖFK är ju oerhört nära Allsvenskan för första gången!

Nyon var sedan nästa anhalt. UEFA-högkvarterat, en knapp halvtimma från Geneve, var platsen där de 54 medlemsländernas ordföranden och generalsekreterare samlades. Stämningen var tung och mötet handlade om FIFA och avstängningen av UEFA-presidenten Michel Platini. Mötet inleddes cirka 30 minuter efter utsatt tid p.g.a. att ExCo satt i intensiva överläggningar. ExCo-mötet leddes av Angel Maria Villar Llona och Michel Platini deltog inte i några av mötena p.g.a. avstängningen.
Under mötets första del framträdde en jurist från Schweiz som var Michel Platinis juridiska ombud. Han presenterade att Platini hävdar att han är helt oskyldig till något lagvidrigt och att han anser att behandlingen av honom är orättvis. Michel Platini nås av beskedet från FIFA:s etiska kommitté den 8/10 men han har inte blivit hörd eller blivit delgiven information om vad han är anklagad för. Platini är avstängd i 90 dagar och har ingen rätt att vara aktiv inom fotbollen.

Efter det att det juridiska ombudet presenterat ovanstående var det dags för Gianni Infantino, GS, att redovisa synpunkterna från ExCo-mötet.
De handlade om följande:

  • Alla, inklusive Platini, har rätt att bli hörd av de juridiska instanserna och ingen ska bli dömd ohörd.
  • Fotbollens och idrottens juridiska instanser måste arbeta snabbt och slutligt, juridiskt, avgörande i sakfrågan måste ske före mitten av november.

Om han blir dömd blir det en extra UEFA-kongress för att utse ny UEFA-president om han blir frikänd så kan han kandidera till FIFA-president.

Efter det att uttalandet presenterats så begärde jag ordet och sa att vi kan leva med detta uttalande och att vi förstår att ExCo har haft en tuff förmiddag för att till slut enas. Jag sa också att om han blir frikänd och kandiderar till FIFA-president så är det upp till varje nationsförbund att också värdera den etiska och moraliska frågan kring ärendet.

Med anledning av ovanstående så enades de nordiska länderna om att vi kommer att ta upp den etiska och moraliska frågan när vi träffas i slutet av november. Det är ju självklart att hela affären har skadat fotbollen och inte minst Platinis möjligheter att få full support från medlemsländerna i Europa. Vi vill däremot avvakta den juridiska processen och låta den frågan avgöras först. Den kan ju leda fram till att Platini lämnar alla uppdrag, men frias han då måste vi avgöra hur vi ser på de etiska och moraliska aspekterna.

Frågan om FIFA-presidentvalet och eventuellt stöd för Platini behandlades överhuvudtaget inte utan vi enades om det som står i kursiv stil ovan. Stödet för Platini handlade om rätten till en juste behandling och därefter avgör vi vad som ska ske, beroende på vad processen leder fram till.

Nasseröd var nästa anhalt. Nu befinner jag mig i Tanums kommun i Norra Bohuslän och gör inget kopplat till mitt uppdrag. Jag klipper gräset på landet och att sitta på gräsklipparen och fundera över mötet i Nyon känns ganska skönt och framför allt så långt ifrån den typen av frågor man kan tänka sig. Lite rensning av hjärnan i solskenet är säkert nyttigt för både kropp och själ.

Malmö var nästa resmål. Malmö IP och serieavslutningen i Damallsvenskan. Rosengård visade sig vara bäst när det gäller och slog tillbaka Linköping klart i seriens sista omgång. Eskilstuna utmanade och gjorde en mycket stark säsong och Piteå la beslag på det lilla silvret. Linköping var besvikna bronsmedaljörer och det är förståeligt med tanke på att de hade guldvittring i den nästsista omgången.
En av svensk damfotbolls största profiler spelade sin sista elitmatch. Charlotte Rohlin prisades av domarna som årets spelare och fick en lång varm applåd av den sportsliga Malmöpubliken. Jag hoppas att vi får se Charlotte i en ledarroll i framtiden. Hon har alla de egenskaper som behövs.
Tack för en suverän karriär, Charlotte!

Stockholm i dagarna två med en mängd möten med bl.a. företrädare för Jernhusen, regeringen, polisen, SOK med mera. Mycket möten blir det...

Uddevalla och frukost med futsallandslaget. Uddevalla står värd för VM-kval i futsal och landslagskillarna verkade taggade idag på morgonen. Vi spelar mot Grekland, San Marino och Montenegro och förbundskapten Charbel Abraham och hans team såg harmoniska och spelsugna ut.
Du som inte kan se det på plats i Agnebergshallen, där för övrigt kommunen varit riktigt på hugget och bytt ut klockor och byggt ut bredband, kan följa matcherna i SVT. Vi håller tummarna!

Malmö igen. Sitter på tåget och är på väg till Malmö för lite möten samt förstås kvällens Champions League-match mot Sjachtar Donetsk. Svår match, men oerhört viktigt med bra resultat så MFF kan stärka sin tredjeposition i gruppen. Känner lite segervittring.
Stort lycka till ikväll, MFF.

Så kan en vecka se ut i fotbollens tjänst!

Karl-Erik