Två kontrastrika dagar i Göteborg med Gatans lag, Damlandslaget och Futsallandslaget!

Idag har Pia Sundhage presenterat truppen som ska försöka ta oss ett steg närmare EM genom att om tre veckor betvinga Danmark på Gamla Ullevi. Idag har Charbel Abraham presenterat truppen som ska ta oss ett steg närmare VM genom att den 22-25 oktober betvinga San Marino, Grekland och Montenegro i Agnebergshallen i Uddevalla.

Igår var jag också i Göteborg och pratade själv som "förband" till Charlie Engström när Gatans lag bjöd in till medlemskväll på Kamratgården i Göteborg. Charlie berättade om sitt deltagande i VM för hemlösa som gick av stapeln i Amsterdam i somras. Matchresultaten var inte mycket att skryta med, men upplevelsen och den jätteseger som Charlie och flera av hans lagkamrater nått genom fotbollen är mycket viktigare. Gatans lag betyder oerhört mycket för många killar och tjejer som hamnat snett och tack vare gemenskapen och glädjen runt fotbollen har många fått tillbaka ett värdigt liv. Charlie var nervös inför sitt framträdande, sa han, men han gjorde det fantastiskt bra och med en inlevelse och en känsla som gjorde det fuktigt i min, och flera andras, ögonvrå. Vilken härlig resa och vilket engagemang och dessutom förhoppningar om ett mycket bättre liv. Fotbollen kan göra skillnad och Gatans lag gör skillnad för många varje dag. En fantastisk kväll i Göteborg!

Tillbaka idag och hälsade den församlade mediekåren välkommen till presskonferens inför EM-kval och VM-kval! Oktober är ju en oerhört het fotbollsmånad med EM-kval för A-landslagen på herr- och damsidan samt för U-21 herrar. Oerhört viktiga matcher väntar med blytunga poäng på spel. Totalt spelar svenska fotbollslandslag hela 19 landskamper under oktober månad, så det är ur ett landslagsperspektiv en mycket stor månad.

Det är också en stor och viktig klubbfotbollsmånad. Champions League-äventyret fortsätter för Malmö FF, men redan imorgon är Rosengård och KIF/Örebro i elden med matcher i Finland respektive Grekland. I den nationella fotbollen är det spännande och ovisst i många serier som ska avgöras och inte minst i våra toppserier för herrar och damer. Funderar för egen del vart jag ska styra kosan den 18/10 när Damallsvenskan avslutas respektive den 31/10 när herrarnas Allsvenska avslutas. Det är tur att vi har flera pokaler på lager för jag tror inte det är avgjort förrän i den sista omgången.

Avslutningsvis så är det mer viktigt som sker i oktober. Den 26/10 ska de som kandiderar till FIFA-president presentera sina fem rekommendationsbrev från fem olika medlemsländer. Fyra månader senare ska kongressen välja en ny FIFA-president. De allra flesta i fotbollsvärlden längtar oerhört mycket efter nytt ledarskap och början till kultur- och strukturförändring i FIFA.

Ja, som sagt oktober är en spännande månad och då har jag inte nämnt att Lindås BK tillsammans med Långasjö GoIF under namnet Lindås/Långasjö tog steget upp i division 3! Härliga tider! Även om träningsförhållandena på den gamla grusplanen där min skrala spelarkarriär startade har sett sina bästa dagar…

Grusplan Lindås

Karl-Erik