Korosh och jag fick en upplevelse för livet – fotbollen bygger broar!

I tisdags eftermiddag träffade jag Korosh för första gången på 28 år. Han kom för 30 år sedan till Lindås, i Emmaboda kommun i Småland, som flykting från Iran. Ensam och utan att kunna ett ord svenska kom han till Lindås BK:s träning och vi blev klubbkompisar under två år. Korosh och jag blev goda vänner och jag försökte lotsa in honom i det svenska samhället och han var så oerhört tacksam. Våra vägar skiljdes.

När jag blev vald till ordförande i SvFF 2012 då ringde Korosh och gratulerade sin gamle klubbkompis och samma dag som det blev klart att vi skulle möte Iran ringde jag till Korosh och sa att nu får du och din familj boka in tisdagen den 31 mars för då spelar dina båda landslag mot varandra.

I tisdags kom han och hans tonårsson till kansliet och sedan gick vi tillsammans på matchen. Det var 28 år sedan vi sågs och det var känslosamt och fantastiskt kul. Familjen bor i södra Sverige och trivs väldigt bra.

Den värme som Korosh spred och den tacksamhet över hur mycket fotbollen, och spelare och ledare den lilla småländska klubben Lindås BK, betytt för hans integration och välkomnande i ett nytt, annorlunda, land var rörande att möta. Det kommer inte att dröja 28 år tills vi ses igen!
Ja, det blev en fantastisk folkfest i tisdags, precis som vi trodde, och en manifestation för demokrati och ett öppet samhälle där kvinnor, barn och män tillsammans njuter av idrott när den är som bäst.

Nu planerar vi vidare för nästa match där planen är att ett dam-/flicklag från Iran ska komma hit och möta oss. Lägg därtill den oerhörda värme och tacksamhet som Korosh och alla andra med iranskt påbrå visat före och efter match så fullbordar det en härlig fotbollskväll, ja, för vi ska ju faktiskt inte glömma bort att det dessutom var en mycket bra match med fint svenskt spel och en skön 3-1 seger med tre olika forwards som målskyttar. Ger självförtroende inför kommande viktiga EM-kvalmatcher.

Vi går nu in i en påskhelg med fokus på annan fotboll som också kommer att röna stort intresse. Våra landslagstjejer fortsätter VM-förberedelserna med två viktiga matcher. På Påskdagen möter vi Schweiz i Eskilstuna och på onsdag möter vi Danmark på Tele2 Arena. Båda matcherna spelas således på konstgräs och det är klokt med tanke på att det är det underlag som gäller i Kanada vid sommarens VM.
Lycka till önskar vi Pia och hennes tjejer och vi ses i Eskilstuna och i Stockholm och visst hänger du med...?

Damallsvenskan är i fokus dagen före matchen mot Danmark för på tisdag är det dags för årets upptaktsträff och den sker också i Stockholm. Snart rullar seriespelet på högsta nivå igång också för tjejerna.

För herrarna i Allsvenskan och Superettan är upptaktsträffarna avklarade och nu i påskhelgen drar landets äldsta idrottsserie, Allsvenskan, igång för 91:a gången, snacka om tradition. När serien drar igång är det den serie bland Europas 30 bästa ligor som har flest hemmafostrade spelare, nästan 40 %. Det innebär att ska du se framtidens stora svenska stjärnor då ska du titta på allsvensk fotboll.

Premiäromgången spelas i helgen och i Storstockholm kan man se alla tre lagen spela hemmamatcher i dagarna tre. Det beräknas att över 70 000 åskådare kommer att se på allsvensk fotboll i området under helgen. Fantastiskt!

Min förhoppning är att den folkfest som rådde på Friends Arena i tisdags ska råda på våra arenor i årets inhemska fotboll och med en publik som ivrigt stöttade och hyllade båda lagens aktörer samtidigt som man stödde det lag man hade närmast hjärtat. Vi har en mycket fin supporterkultur i Sverige som vi ska vara stolta över och låt den stora kloka massan bli den som syns och hörs mest under 2015.

Glad Påsk önskar Karl-Erik