Visar alla under 2015 → Januari

30 jan 2015

Spännande vår i fotbollsvärlden!

Igår den 29 januari var det deadline för de som vill annonsera att de kandiderar till posten som ordförande för FIFA och den 28 och 29 maj fattar de 209 medlemmarna i FIFA beslut i frågan vid kongressen i Zürich. Nu väntar en spännande vår och med tanke på att det nu finns ett antal kandidater så kommer debatten att vara levande under de kommande fyra månaderna och det är viktigt!

Sittande presidenten, Sepp Blatter, annonserade efter valet 2011 att detta var hans sista period. Inför 2014-års FIFA-kongress i Sao Paolo lät han meddela att han ändrat sig och avsåg att på nytt kandidera till posten. Flera medlemsländer, främst från Europa och däribland Sverige, menade att det nu var dags för en ny FIFA-president.

I samband med kongressen visade dock väldigt många företrädare, främst utanför Europa, sitt stora stöd för Sepp Blatter. Detta kommer att innebära att utmanarna kommer att få mycket svårt att vinna kampen om ordförandeposten och mitt stalltips är att Sepp Blatter kommer att vinna omröstningen i slutet på maj, men utmanare finns och debatten kommer att leva. Och det är bra!

Enligt de uppgifter som kommit fotbollsvärlden till del finns det nu fyra kandidater till FIFA-ordförandeposten. Det är (förutom den sittande presidenten Sepp Blatter) den jordanske prinsen Ali Bin Al Hussein som är vice president i FIFA. Det är mycket svårbedömt att sia om hur stort stöd prins Ali har. Många av de asiatiska länderna, prins Alis konfederation, har öppet signalerat att Blatter är deras man. Prins Ali har nog en tuff resa framför sig om han ska lyckas.

Luis Figo, den fd portugisiske storstjärnan annonserade i veckan sin kandidatur. Jag var själv i Portugal häromveckan på deras 100-årsjubileum. Pratade med Figo, som har svensk anknytning genom att hans fru är svenska, men då nämnde han ingenting om sina planer. Intressant profil och spännande med utmanare, men den i dessa sammanhang unge (42 år) Luis Figo har kanske inte den erfarenhet som behövs för att utmana Blatter. Jättespännande profil och en framtidsman, men kanske 2015 är tillfället att annonsera sitt intresse för framtiden.

Den tredje utmanaren är Michael van Praag från Holland. Michael är ordförande i KNVB, det holländska fotbollförbundet, har tidigare varit president i Ajax och är numera också ledamot i UEFA:s exekutivkommitté. Han har stor erfarenhet av att vara ledare på många olika nivåer och har tydliga ambitioner om att utveckla FIFA i rätt riktning. Detaljerna i hans program blir kända under våren.
Michael har, i rollen som ledamot i UEFA:s ExCo, Sverige som kontaktförbund och var talare och besökare på vårt årsmöte i mars ifjol. Om inte hans kandidatur som FIFA-president lägger hinder i vägen så kommer han på vårt Förbundsmöte i år igen. Spännande att lyssna på honom då och på hans tankar om ett bättre FIFA. Sverige var ett av fem länder som skrev ett rekommendationsbrev till Michael van Praag. Det är så att varje kandidat måste ha fem rekommendationsbrev från fem olika nationsförbund och du kan bara rekommendera en kandidat.

Vad kommer att ske nu?

Klicka på nedanstående länk så ser du hur den fortsatta processen ser ut!

http://www.fifa.com/aboutfifa/organisation/administration/news/newsid=2510231/

God helg!
Karl-Erik

19 jan 2015

God fortsättning på Fotbollsåret 2015!

Vi är nu på väg in i den andra hela arbetsveckan efter jul- och nyårshelgerna. Förra veckan var, som vanligt, kontrastrik.

Förra helgen arrangerade IK Rössö Uddevalla en flickturnering i en av Uddevallas sporthallar och jag hade äran att prisa fyra lag; Norrstrand, BK Zenith samt två lag från Jitex. I finalen möttes de båda Jitexlagen och visst finns det fin återväxt här.

Förra måndagen reste jag till Zürich, inbjuden till FIFA:s gala, och där hade jag ett intressant möte med Jerome Champagne, en av utmanarna till Sepp Blatter. Jerome Champagnes dilemma är att han, precis som alla andra utmanare, behöver rekommendationsbrev från fem olika medlemsländer och det har han ännu inte. Deadline för att presentera dessa brev, och därmed bli en formell utmanare till Blatter, är den 29 januari. Jag tror att utöver Prins Ali från Jordanien och Jerome Champagne så kommer det under de sista januariveckorna att dyka upp ytterligare intressenter.

Portugals FF firade 100 år och hade för första gången, med anledning av detta, arrangerat en fotbollsgala. Med den fina fotbollshistoria som detta land uppvisar var det en mängd stora fotbollsprofiler som hyllades. Vi uppvaktade med en gemensam nordisk gåva och jag hade sällskap med kollegorna från Danmark, Norge, Island och Finland på uppvaktningen.

Under veckan som gått har också alla våra tre seniorlandslag varit i elden. Damernas vändning till uddamålsseger efter att Norge haft ledningen med 2-0 nere i La Manga var oerhört skön. Inte minst med tanke på mötet med den norske ordföranden kvällen efter...
Gott för tjejerna att vända och vinna och dessutom visa att man kan tända till i en träningsmatch. Detta var viktigt inför förberedelserna mot VM i Kanada. Nästa träningsmatch spelas mot Finland i februari.

Herrarnas seger mot Elfenbenskusten var viktig och väldigt skön. När jag såg vilket lag som Elfenbenskusten ställde på benen i deras genrep inför afrikanska mästerskapen var jag rädd för en storförlust. Sedan går våra unga, relativt oerfarna killar och vinner med 2-0. Så skönt för alla runt laget! Nu väntar Finland kväll och vi hoppas att spelet sitter där och att ännu en skön seger kan bärgas.

I lördags var jag i Skövde och såg futsallandslaget göra en kanonmatch. Slog tillbaka Israel med 4-0 i sista EM-kvalmatchen inför över 1 700 åskådare. Fin inramning och ett bra arrangemang i Skövde.
Inför matchen förrättades, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, invigning av den nya nationalarenan för futsal i Skövde.
Häromdagen besegrades Skottland med 13-0, men den inledande, onödiga, förlusten mot Armenien gjorde att armenierna blev gruppsegrare och gick vidare till nästa EM-kvalrunda. Sverige slutade tvåa, men sett över de två sista matcherna är det ingen tvekan om att Sverige var det bästa av de fyra lagen i gruppen.
I samband med lördagens landskamp hade Futsal- och beachsoccerkommittén samlat klubbarna i den nystartade futsalligan för information och erfarenhetsutbyte. Ligan har onekligen fått en fin start och intresset för futsal ökar successivt. Kul!

På fredag är det en sorgens dag för svensk fotboll. En av våra allra största, Åke "Bajdoff" Johansson, begravs i Norrköping. Vila i frid "Bajdoff". Vi är tacksamma för allt du gjort och glömmer inte dina fina insatser för svensk fotboll!

Karl-Erik