God fortsättning på Fotbollsåret 2015!

Vi är nu på väg in i den andra hela arbetsveckan efter jul- och nyårshelgerna. Förra veckan var, som vanligt, kontrastrik.

Förra helgen arrangerade IK Rössö Uddevalla en flickturnering i en av Uddevallas sporthallar och jag hade äran att prisa fyra lag; Norrstrand, BK Zenith samt två lag från Jitex. I finalen möttes de båda Jitexlagen och visst finns det fin återväxt här.

Förra måndagen reste jag till Zürich, inbjuden till FIFA:s gala, och där hade jag ett intressant möte med Jerome Champagne, en av utmanarna till Sepp Blatter. Jerome Champagnes dilemma är att han, precis som alla andra utmanare, behöver rekommendationsbrev från fem olika medlemsländer och det har han ännu inte. Deadline för att presentera dessa brev, och därmed bli en formell utmanare till Blatter, är den 29 januari. Jag tror att utöver Prins Ali från Jordanien och Jerome Champagne så kommer det under de sista januariveckorna att dyka upp ytterligare intressenter.

Portugals FF firade 100 år och hade för första gången, med anledning av detta, arrangerat en fotbollsgala. Med den fina fotbollshistoria som detta land uppvisar var det en mängd stora fotbollsprofiler som hyllades. Vi uppvaktade med en gemensam nordisk gåva och jag hade sällskap med kollegorna från Danmark, Norge, Island och Finland på uppvaktningen.

Under veckan som gått har också alla våra tre seniorlandslag varit i elden. Damernas vändning till uddamålsseger efter att Norge haft ledningen med 2-0 nere i La Manga var oerhört skön. Inte minst med tanke på mötet med den norske ordföranden kvällen efter...
Gott för tjejerna att vända och vinna och dessutom visa att man kan tända till i en träningsmatch. Detta var viktigt inför förberedelserna mot VM i Kanada. Nästa träningsmatch spelas mot Finland i februari.

Herrarnas seger mot Elfenbenskusten var viktig och väldigt skön. När jag såg vilket lag som Elfenbenskusten ställde på benen i deras genrep inför afrikanska mästerskapen var jag rädd för en storförlust. Sedan går våra unga, relativt oerfarna killar och vinner med 2-0. Så skönt för alla runt laget! Nu väntar Finland kväll och vi hoppas att spelet sitter där och att ännu en skön seger kan bärgas.

I lördags var jag i Skövde och såg futsallandslaget göra en kanonmatch. Slog tillbaka Israel med 4-0 i sista EM-kvalmatchen inför över 1 700 åskådare. Fin inramning och ett bra arrangemang i Skövde.
Inför matchen förrättades, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, invigning av den nya nationalarenan för futsal i Skövde.
Häromdagen besegrades Skottland med 13-0, men den inledande, onödiga, förlusten mot Armenien gjorde att armenierna blev gruppsegrare och gick vidare till nästa EM-kvalrunda. Sverige slutade tvåa, men sett över de två sista matcherna är det ingen tvekan om att Sverige var det bästa av de fyra lagen i gruppen.
I samband med lördagens landskamp hade Futsal- och beachsoccerkommittén samlat klubbarna i den nystartade futsalligan för information och erfarenhetsutbyte. Ligan har onekligen fått en fin start och intresset för futsal ökar successivt. Kul!

På fredag är det en sorgens dag för svensk fotboll. En av våra allra största, Åke "Bajdoff" Johansson, begravs i Norrköping. Vila i frid "Bajdoff". Vi är tacksamma för allt du gjort och glömmer inte dina fina insatser för svensk fotboll!

Karl-Erik