Spännande vår i fotbollsvärlden!

Igår den 29 januari var det deadline för de som vill annonsera att de kandiderar till posten som ordförande för FIFA och den 28 och 29 maj fattar de 209 medlemmarna i FIFA beslut i frågan vid kongressen i Zürich. Nu väntar en spännande vår och med tanke på att det nu finns ett antal kandidater så kommer debatten att vara levande under de kommande fyra månaderna och det är viktigt!

Sittande presidenten, Sepp Blatter, annonserade efter valet 2011 att detta var hans sista period. Inför 2014-års FIFA-kongress i Sao Paolo lät han meddela att han ändrat sig och avsåg att på nytt kandidera till posten. Flera medlemsländer, främst från Europa och däribland Sverige, menade att det nu var dags för en ny FIFA-president.

I samband med kongressen visade dock väldigt många företrädare, främst utanför Europa, sitt stora stöd för Sepp Blatter. Detta kommer att innebära att utmanarna kommer att få mycket svårt att vinna kampen om ordförandeposten och mitt stalltips är att Sepp Blatter kommer att vinna omröstningen i slutet på maj, men utmanare finns och debatten kommer att leva. Och det är bra!

Enligt de uppgifter som kommit fotbollsvärlden till del finns det nu fyra kandidater till FIFA-ordförandeposten. Det är (förutom den sittande presidenten Sepp Blatter) den jordanske prinsen Ali Bin Al Hussein som är vice president i FIFA. Det är mycket svårbedömt att sia om hur stort stöd prins Ali har. Många av de asiatiska länderna, prins Alis konfederation, har öppet signalerat att Blatter är deras man. Prins Ali har nog en tuff resa framför sig om han ska lyckas.

Luis Figo, den fd portugisiske storstjärnan annonserade i veckan sin kandidatur. Jag var själv i Portugal häromveckan på deras 100-årsjubileum. Pratade med Figo, som har svensk anknytning genom att hans fru är svenska, men då nämnde han ingenting om sina planer. Intressant profil och spännande med utmanare, men den i dessa sammanhang unge (42 år) Luis Figo har kanske inte den erfarenhet som behövs för att utmana Blatter. Jättespännande profil och en framtidsman, men kanske 2015 är tillfället att annonsera sitt intresse för framtiden.

Den tredje utmanaren är Michael van Praag från Holland. Michael är ordförande i KNVB, det holländska fotbollförbundet, har tidigare varit president i Ajax och är numera också ledamot i UEFA:s exekutivkommitté. Han har stor erfarenhet av att vara ledare på många olika nivåer och har tydliga ambitioner om att utveckla FIFA i rätt riktning. Detaljerna i hans program blir kända under våren.
Michael har, i rollen som ledamot i UEFA:s ExCo, Sverige som kontaktförbund och var talare och besökare på vårt årsmöte i mars ifjol. Om inte hans kandidatur som FIFA-president lägger hinder i vägen så kommer han på vårt Förbundsmöte i år igen. Spännande att lyssna på honom då och på hans tankar om ett bättre FIFA. Sverige var ett av fem länder som skrev ett rekommendationsbrev till Michael van Praag. Det är så att varje kandidat måste ha fem rekommendationsbrev från fem olika nationsförbund och du kan bara rekommendera en kandidat.

Vad kommer att ske nu?

Klicka på nedanstående länk så ser du hur den fortsatta processen ser ut!

http://www.fifa.com/aboutfifa/organisation/administration/news/newsid=2510231/

God helg!
Karl-Erik