Vi är svenska fans allihopa!

Prag lyser av gult och blått och de svenska supportrarna sätter färg på detta U21-EM och ikväll, om några timmar, spelar Sverige final, EM-final, mot Portugal. En riktigt god karamell att suga på.

Nu är det faktiskt inte bara de blågula supportrarna som sjunger "Vi är svenska fans allihopa"…ja de jag nu kommer att nämna kanske inte bokstavligen skrek det igår kväll men bildligt talat var det hur tydligt som helst.

UEFA bjöd in till finalmiddag med representanter för den lokala organisationen från tjeckiska fotbollförbundet, värdstäderna, UEFA:s representanter samt de båda finallagens delegationer. Från scenen utbrister min tjeckiske kollega att han, trots att det kanske inte är helt politiskt korrekt, håller på Sverige i finalen. Detta tack vare det fantastiska intryck och den positiva atmosfär som de svenska supportrarna skapat under turneringen. Det är fantastiskt kul och man känner sig oerhört stolt när man som svensk sitter och lyssnar på detta tal som inledning till middagen. Nu räckte det inte med det utan i direkt anslutning till detta anförde borgmästarna i Olomouc och Uherske Hradiste, där Sverige spelat gruppspel, precis samma uppfattning. De var närmast lyriska och borgmästaren i Olomouc hälsade alla svenskar välkomna till hans stad på semester. Hoppas det kommer många, blev hans avslutningsord innan vi skiljdes åt framåt kvällen. Uppenbarligen är det inte bara våra egna landslagsspelare som uppskattar den svenska supporterkulturen utan även arrangörer och värdstäder. Riktigt kul!

Jag vet inte om UEFA:s exekutivkommitté sjöng vi är svenska fans allihopa, det är väl ytterst tveksamt, men de uppträdde som goda supportrar när de igår fattade beslutet om att tilldela Stockholm/Solna och Friends Arena Europa League-finalen den 24 maj 2017. En fjäder i hatten för Sverige som arrangörsland, för oss i Svenska Fotbollförbundet för att vi återigen får förtroendet att arrangera stor-internationell fotboll och en riktig godbit för våra egna fotbollsälskare. Friends Arena arrangerar därmed sin andra stora final efter den lyckade EM-finalen och folkfesten sommaren 2013.

Man kan säga att de gångna timmarna i Prag varit oerhört positiva och att vårt U 21-lag uträttat stordåd. Nu håller jag och alla andra svenska fotbollsdiggare tummarna för att kvällens final blir en fortsättning på det lyckade äventyret. Vi siktar på guld, men vi kommer också att vara väldigt nöjda oavsett utgången i kvällens match för:

Vi är svenska fans allihopa!

Karl-Erik