Winnipeg dagen före matchen mot USA i VM!

Just återvänt till spelarhotellet efter en morgonutflykt med möte med några av våra så viktiga samarbetspartners. Kul att de kommit över och hoppas att de bringar tur med sig inför morgondagens viktiga utmaning, USA.

Direkt efter mötet med sponsorerna besökte jag de damallsvenska lagens tränare. Oerhört värdefullt med det samarbete som finns mellan klubbtränarna, EFD och SvFF:s landslagsavdelning. Annelie Andersén, Viktoria Sandell-Svensson, Yvonne Ekroth och Anneli Gustafsson håller ihop gänget som analyserar VM-ländernas spel och tittar på nya trender som kan vara nyttiga att bära hem till Sverige. Jag tror det dessutom betyder mycket för gruppen att träffas och snacka fotbollsutveckling tillsammans. Det kommer att stärka dem i sin roll, men också betyda positiv utveckling för vår inhemska fotboll. Gruppen fick på förmiddagen besök av Tony Gustavsson, som av naturliga skäl, inte kunde snacka så mycket om sitt uppdrag i USA och därmed ge några ledtrådar till våra svenska tjejer. Han avlöstes sedan av representanter från den svenska landslagsledningen med Mikael Olsson och Andreas Janmyr.

Laget är nu fullt laddade inför den viktiga och spännande matchen mot USA imorgon. Vi får då stöd av skandinaver som bor i Winnipeg med omnejd samt av tillrest publik från Sverige. Scandinavian Center i Winnipeg har bjudit in till lunch imorgon, matchdagen, och då kommer jag att delta tillsammans med Sveriges ambassadör, Per Sjögren, och, vår synnerligen fotbollsintresserade arbetsmarknadsminister, Ylva Johansson. Vi hoppas att alla tillresta och närboende bringar tur och kan heja fram våra svenska tjejer trots det kraftiga numerära underläget på läktarplats. Det kommer att vara fullt hus och över 30.000 åskådare och flertalet är amerikaner.

Efter matchen mot USA är det dags för laget att resa till Edmonton och på tisdag ta sig an Australien i den sista gruppspelsmatchen. Vi bor bra i Winnipeg, men miljön är väl inte sådan så att man överväger en semesterresa hit precis… Det är så platt så västgötaslätten känns nästan alpliknande vid en jämförelse. Nu tog jag kanske i, men inlandsisen skrapade rent och följderna av det är påtagliga!

Det är överhuvudtaget spännande fotbollsdagar just nu. Våra herrar laddar för viktiga EM-kvalpoäng mot Montenegro på söndag och vårt U21 har precis genrepat mot Danmark och spelat 2-2. U21-killarna kliver in i EM-slutspelet nästa torsdag när man möter Italien i Olomouc i Tjeckien. Vi håller alla tummar som finns för våra landslag under den kommande tiden.

En extra tumme håller vi också för Pernilla Larsson och Anna Nyström - våra svenska domarrepresentanter i VM i Kanada.

Nu avslutar jag för att titta på en riktig höjdarmatch i VM. Norge möter Tyskland och därmed repris på EM-finalen från vårt hemma-EM 2013

Njut av vår fotboll!

Karl-Erik