Kongressintensiv vecka, men sedan blir det mästerskap!

Denna sista vecka i maj är det kongresser som är i fokus. Vi laddar för FIFA-kongressen i Zürich där vi bl a ska utse FIFA-president för de kommande fyra åren. De tre utmanarna till Blatter har nu blivit en och det är Jordaniens Prins Ali Bin Hussein som ska ta upp kampen mot Blatter.

Jag träffade Prins Ali på ett möte i Köpenhamn i slutet av april. Han gjorde ett gott intryck, men det är klart att vi hade lite starkare band till de båda andra kandidaterna i form av Hollands van Praagh eller Portugals Luis Figo. De har nu hoppat av och kvar finns Prins Ali och den sittande presidenten, Joseph S. Blatter.
Mitt tips är att Blatter blir omvald för ytterligare fyra år vilket innebär att han är 83 år gammal vid nästa kongress 2019. Vi får se om han ställer upp till omval då också...

Direkt efter FIFA-kongressen väntar Riksidrottsmötet i Helsingborg och även där står det val av ordförande på agendan. Valberedningens förslag är Björn Eriksson och även här verkar det bli en motkandidat i form av Lars Liljegren. Tipset här är att valberedningens kandidat, Björn Eriksson, blir vald på två år. Vi får se om tipsen slår in, tror inte det blir några höga odds på Blatter och Eriksson...

Fotbollssäsongen har nu kommit en bit på väg och seriespelet är i full gång. Toppfotbollen har rönt stort intresse och det finns mycket positivt att säga om vår inhemska fotboll, både på herr- och damsidan. Självklart har vi i alla delar också utmaningar, men låt oss inte glömma allt gott som sker.

Pia och hennes landslagstjejer har redan kommit till Kanada och har ett förläger i Toronto med bl a match mot Holland den 30 maj. Första VM-matchen spelas om 14 dagar, den 8 juni kl 22.00, svensk tid, mot Nigeria. Kanske en nyckelmatch redan i inledningen, men en svår match. Sedan väntar USA den 12/6 och Australien den 16/6 innan vi drar igång vandringen mot slutfasen av turneringen där medaljerna hägrar.

Erik tar ut sin trupp mot Norge, 8/6, och Montenegro, 14/6, under den här veckan. Två viktiga matcher eftersom vi gärna vill klättra på FIFA-rankingen inför VM-lottningen i juli och sedan självklart ha tre poäng mot Montenegro, hemma på Friends Arena, på vägen till EM i Frankrike nästa år.

Håkan tar nästa vecka ut sin EM-trupp inför U21-EM i Tjeckien. Du kan se trupputtagningen direkt i TV12 den 2 juni kl 19.00. I mästerskapet väntar sedan svårast tänkbara motstånd. Den 18/6 möter vi Italien och därefter väntar England den 21/6 och Portugal den 24/6.

Inte nog med VM-slutspel, EM-kval och U21-EM-slutspel i juni månad. Det väntar också ytterligare ett slutspel. Calle Barrlings F19-tjejer är klara för EM-slutspel i Israel i juli månad. De möter värdnationen i öppningsmatchen den 15/7, sedan väntar Danmark den 18/7 och Frankrike den 21/7. De två bästa går vidare till semifinaler. F19-tjejerna har varit framgångsrika och har tagit vårt hittills enda EM-guld på 2000-talet när de blev Europa-mästare 2012.

Den kommande veckan är det fullt fokus på inomhusaktiviteter i kongressanläggningar i Zürich och Helsingborg sedan väntar en intensiv period med viktiga matcher inför eller i mästerskap. Det blir oerhört spännande.

Karl-Erik