Årsmöten, kongresser och en hel del fotboll…och imorgon är det Sverige-Iran på Friends!

En av de mer intensiva månaderna i rollen som förbundsordförande närmar sig sitt slut och efter sju distriktsårsmöten, ett förbundsmöte och en UEFA-kongress känns det riktigt gott att våra matcher nu hamnar i fullt fokus.
Damerna gjorde en fin Algarve Cup och satte sig i respekt inför VM, U21-landslaget slog Serbien på bortaplan, tyvärr lyckades inte Rosengård och Linköping gå vidare i Champions League och så tog våra killar i A-landslaget en oerhört viktig seger i årets EM-kvalupptakt mot Moldavien borta. Stabilt och säkert! Nu väntar match mot Iran på Friends Arena imorgon, tisdag. Så här skrev jag om matchen i en blogg den 16 december 2014:

Idag är det biljettsläpp till matchen Sverige-Iran den 31 mars och det är, har jag förstått, kanske den allra bästa julklappen för de svenskar med iranskt ursprung som i stora skaror bor och verkar här i Sverige. Vi möter Iran för första gången i samband med matchen i mars och i överenskommelsen med Iran ingår också en flicklandskamp 2016. Flicklandskampen är ett utmärkt medel för oss i vår ambition att nå fler tjejer med utländsk bakgrund till vår sport. Vi ser framemot dessa båda matcher. Tjejers situation inom idrotten och regimens agerande lämnar i många stycken övrigt att önska, men vi ser denna match som viktig för det iranska folket och framförallt för alla de med iranskt ursprung som bor här i Sverige. Det iranska landslaget är inte regimens landslag och deras assisterande tränare är öppet oppositionell.

Jag får oerhört många mail och ofta kritiska synpunkter när fotbollsintresserade tycker att vi gjort felbedömningar av olika slag. Det kommer också en hel del berömmande mail när saker och ting faller på plats och blir riktigt bra. Jag har dock aldrig fått så många positiva mail som i samband med att matchen mot Iran annonserades. Från föreningar, enskilda och företagare med iranskt ursprung som vill hjälpa till och framförallt komma över biljetter till matchen. I min gamla förening, Lindås BK i Småland, spelade Korosh som kom som flykting till Sverige för många år sedan, från just Iran. Korosh sa när vi hörde av varandra att nu Karl-Erik måste ni bygga ut Friends Arena för det kommer 70.000 iranier till matchen i mars.

Imorgon är det alltså dags och det kommer att bli en fin upplevelse. Över 30.000 biljetter är redan sålda och tusentals svenskiranier, såväl män som kvinnor, kommer att ta chansen att se sina landslag. Samtidigt dyker frågorna om regimen i Iran upp, om kvinnoförtryck och behandlingen av oliktänkande. Det visste vi naturligtvis och det är bra att strålkastarljuset riktas mot detta. Och jag och styrelsen har inga som helst problem att svara även om frågorna hittills varit förvånansvärt få.

Landslaget är väldigt tydliga i att fördöma all form av kvinnoförtryck och andra demokratiska inskränkningar och understryker vikten av alla människors lika värden.

Det är bra, tycker jag.

Vi anser att fotbollen ska vara inkluderande och inte exkluderande. Vi tror inte att alternativet att i n t e spela eller att rentav ställa in matchen är bättre för demokratirörelsen i Iran. Tvärtom. Genom matchen sätter vi ljuset på och får anledning att diskutera en del av de demokratifrågor som vi annars inte hade haft anledning till att samtala om.

I vår överenskommelse med Iran har vi också ett löfte som jag noterade redan i min decemberblogg, om ett utbyte på flicklandslagssidan, ett iranskt flicklandslag kommer att komma hit för att spela landskamp mot Sverige. Det känns väldigt bra!

Nu ser vi framemot morgondagens landskamp!

Karl-Erik