Karl-Eriks tankar
Under den här vinjetten skriver Karl-Erik Nilsson om sitt arbete som förbundsordförande i SvFF, och om aktuella frågor i den svenska fotbollsdebatten.
Det blev en bra lördag igår. Resan till Faro och Algarve Cup gick bra och efter att ha kontaktat flera fotbollsledare från flygplatsen i Bryssel, vid mellanlandningen, så var känslan att det första stora derbyt gick bra... Och då lägger jag inga värderingar på slutresultatet för där finns det säkert olika uppfattningar.
Vän av ordning är säkert kritisk på en del punkter, men förberedelserna som AIK och Hammarby gjort var omfattande och br. Polisen beslutade sig för att satsa på förebyggande arbete och eftermälet handlar i huvudsak om matchen och det känns bra. Vårt format på Svenska cupen med gruppspel som säsongsupptakt är en stor succé.
Jag har vid samtliga distriktsårsmöten som jag medverkat vid, sex stycken så här långt, bl a talat om den oerhört stora mängd killar och tjejer som tränar och spelar fotboll när de är åtta, nio år gamla samtidigt som väldigt många har slutat i de övre tonåren. Cirka 50 % av killarna och 20 % av tjejerna lirar fotboll i nio års ålder. När de är tio år äldre har dessa siffror sjunkit till 11 % respektive 4 %.
Har de slutat gilla vår idrott? Har de tröttnat på att träna? Vad beror det på?
Efter att ha pratat med många ungdomar är jag säker på att de fortfarande gillar fotboll och att de också gärna tränar, MEN de som väljer att sluta vill gärna ha en lite mer motionsinriktad fotboll av "lightkaraktär".
Jag träffade några ungdomar i min hemstad som själva bokat tid i en av idrottshallarna för att ett par timmar i veckan, i egen regi, träna och spela. Jag tycker att vi borde ha plats för dessa ungdomar i våra föreningar och kanske vi borde ha en motionskommitté i varenda fotbollsklubb för de som vill träna och spela, men under lite enklare former.
Om vi skapar förutsättningar för det så behåller vi fler i verksamhet, vi får ett bredare underlag för ledarrekrytering, vi har en tätare kontakt med framtidens fotbollsåskådare och, vem vet, några av dessa killar och tjejer kanske vill börja tävla och träna "på riktigt" igen.
Visst är våra tävlingar och vårt seriespel en stor del av kryddan i vår idrott, men i en tid när fler och fler tänker på hälsa och välmående så bör vi ta plats även på den arenan och det för att vi värnar om både individ- och samhällsutveckling, men också rent krasst för att vi tror att vi kan spela en roll för att fler ska må bättre och därmed är vi en aktör för ett friskare Sverige. Folkhälsa och idrott är intimt sammanflätade med varandra och vi kan bidra till att stärka denna fläta!
När får vi se en folkhälsosektion eller en motionssektion som en självklar del i förbund och föreningar? Lika givet som en fotbollssektion som sliter med uppgiften att få ett starkt lag som konkurrerar om poäng och seriesegrar.
Det ena behöver inte förta det andra!
Karl-Erik
Under den här vinjetten skriver Karl-Erik Nilsson om sitt arbete som förbundsordförande i SvFF, och om aktuella frågor i den svenska fotbollsdebatten.