Veckan som gick och veckan som kommer!

Jag vet, jag tycker ju precis som ni; Det var ett tag sedan vi fick jubla över segrar för våra A-landslag.
Och, efter smockan i tisdags, snacka om att komma ned på jorden.
Det som kanske var det mest tråkiga i kråksången, tycker jag i alla fall, var dessutom att vi inte fick möjlighet att liksom kröna den fantastiska framgångssommar som vi nu lägger bakom oss - med bland andra U21- och F19-landslagen.

Däremot tänker jag inte på något sätt prata bort förlusten, men vill åtminstone påminna om att nästa herrlandslagssamling bara är tre veckor bort, att vi fortfarande faktiskt har allt i egna händer och fötter, att EM i Frankrike inte bara är en dröm.

I vår verksamhet handlar det just nu därför om att kraftsamla. Vi vinner ihop - och vi förlorar ihop. Precis så är det, och s k a vara, i vår enormt resultatfokuserade bransch.

Jag vill därför också passa på att vara tydlig med att jag inte på något sätt tänker delta i det ivriga och populistiska drevet om att alla och allt möjligt ska avgå - och helst genast och nu-på-en-gång-eller-igår.

Jag gjorde det inte efter dam-VM och jag gör det inte heller nu.

Däremot uttalar jag gärna mitt och styrelsens fulla förtroende för våra förbundskapteners fortsatta arbete (för de som frågar, förstås, men de var faktiskt inte fler än våra två kvällstidningar).

Rollfördelningen i frågan om ordningen på förbundet är glasklar. Mer om det här nedan.

Förbundsstyrelsen beslutade nämligen i våras att som en högprioriterad uppgift för nya GS är den översyn av verksamheten som nu pågår. FS är "beställare" och initialt handlar det om att effektivisera verksamheten på SvFF:s kansli - att börja gräva där vi står - men det är viktigt i sammanhanget att säga att det görs ett otroligt bra arbete inom svensk fotboll. Men i vår strävan att vilja bli bättre måste vi också se över vår verksamhet. Effektiviseringar hos oss handlar inte om att någon aktieägare ska få större vinst utan det handlar om att frigöra medel för att vi ska kunna investera ännu mer i vår älskade fotboll. Vi konstaterar att arbetet löper väl och att GS gör ett bra jobb ihop med sina medarbetare. Full support i en viktig fråga!

Rollfördelningen mellan FS och GS är därmed tydlig och klar. Vi fattar beslut om VAD-frågorna och GS ansvarar för HUR-frågorna. Det som är verksamhet och verkställighet är Håkan Sjöstrands och hans medarbetares ansvarsområde. Det gäller även på det kommunikativa området. Rör frågorna verksamhet och verkställighet så är det huvudsakligen en fråga på GS eller den/de han delegerar till. Detta är en process som vi successivt sliter med att förklara och beskriva. Under min första tid som förbundsordförande kunde jag vissa kvällar få upp till tre, fyra samtal från olika journalister från samma tidning om olika frågar, ofta ganska detaljerade och verksamhetsrelaterade. Nu är situationen en annan och mycket hamnar där det ska nämligen hos verksamheten. Förbundsstyrelsens roll är att uttala sig om fotbollspolitiska frågor och det som varit högaktuellt i år har ju ofta handlat om den internationella fotbollen. Detta område är förstås fortfarande högaktuellt. Trots detta finns det hos vissa en förväntan om att jag ska uttala mig om allt, men så kommer det aldrig att bli. Med vår nya GS känns det som vi är på väg att hitta en bra balans inom detta område.

Damlandslaget samlas nu i veckan till tävlingsmatcher igen och nu börjar resan mot EM i Holland 2017. Första motståndet svarar Moldavien för på torsdag och tisdagen den 22 september är det hemmapremiär på Gamla Ullevi i Göteborg och Polen svarar för motståndet. Efter ett VM med större förväntningar än vad vi uppnådde är nu siktet inställt på OS-kvalet i mars 2016 samt förstås det stundande EM-kvalet. Pia och hennes landslagsledning fick, precis som Erik fått de senaste dagarna, mycket kritik efter VM. Ja, vi var förstås besvikna över resultatet, och nu pågår en djuplodande analys som kommer att vara klar i oktober.

Min vecka som kommer handlar väldigt mycket om den internationella arenan. Jag är tillsammans med GS inbjuden av UEFA till Malta. Här möts alla 54 medlemsländer i UEFA och de representeras av ordf och GS. Huvudfokus är naturligtvis det spännande presidentvalet i FIFA men också de eventuella konsekvenser det kan få för UEFA. För svensk fotbolls del är ett av våra strategiska mål att engagera oss mer på den internationella arenan för att också kunna påverka de beslut som rör oss. Förbundsstyrelsens ledamöter är bra representerade i olika kommittéer och organisationer internationellt, men vi måste engagera oss än mer och det blir ett prioriterat område framöver.

Uddevalla och Agnebergshallen blir spelplats för VM-kvalturneringen i Futsal 22-25 oktober. Sverige tar emot Grekland, Montenegro och San Marino i det första kvalsteget till VM i Colombia 2016.

Svensk fotboll har drabbats av sorg. Den före detta landslagsmålvakten Bengt "Zamora" Nyholm, 85, har avlidit. En mycket färgstark fotbollsprofil som spelade 30 A-landskamper mellan 1959 och 1964 och vann en rad SM-guld med IFK Norrköping. Bengt Nyholm värvades från IF Älgarna till IFK Norrköping 1948 och med IFK vann han sex SM-guld åren 1952, -56, -57, -60, -62 och 1963. Han spelade 304 matcher för Norrköping nationellt och internationellt, bland annat 203 allsvenska matcher i rad mellan 1951 och 1961.

Smeknamnet "Zamora" fick han efter den legendariske spanske målvakten Ricardo Zamora, som var aktiv på 20- och 30-talet. Vi tänker på hans nära och kära!

Nu håller vi tummarna för Pia och hennes tjejer den kommande veckan och att Erik och hans gäng laddar om batterierna och får igång vinnarkänslan till de viktiga matcherna i oktober.

Hjärtliga fotbollshälsningar
Karl-Erik