Händelserik sommar för svensk fotboll

Det är väldigt längesedan det var 10 juni, men nu ses vi igen! Efter en lång paus med skrivandet är det nu äntligen dags att plita ned några rader igen. Väldigt mycket har hänt sedan dess och jag ska försöka kommentera några händelser som varit aktuella och några som är och kommer att bli aktuella.

Den 10 juni hade ännu ingen match spelats i herrarnas EM utan vi väntade med spänning på öppningsmatchen mellan Frankrike och Rumänien på Stade de France och några dagar senare var det dags för den svenska premiären på samma arena. Ni vet ju själva hur det gick och efter en poäng i inledningsmatchen mot Irland så blev vi sedan poänglösa, trots två bra prestationer, mot såväl Italien och Belgien. Vi hade helst stannat kvar längre, men tyvärr blev det alldeles för tidigt respass. Stort tack till spelare och ledare för insatsen inför och under mästerskapet. Play off-matcherna mot Danmark är fina fotbollsminnen för resten av livet och att delta i ett slutspel är verkligen en fin krydda på anrättningen. Och att vi har världens bästa supportrar råder det inga tvivel om. Det var ett fantastiskt stöd som våra killar hade på läktarna.

Långt ifrån den hype som är runt ett EM-slutspel i fotboll så firade vår minsta och yngsta idrott, beach soccer, SM-slutspel i Kalmar. Vetlanda Uniteds damer vann över Roslagen med 6-5, vilka vunnit de senaste två åren. Vinnarlaget bestod av tjejer som lirar fotboll på division 3-4-nivå och att vinna SM är riktigt stort. I herrklassen vann Glömminge IF för andra året i rad. I år vann de över Stensjöns IF efter jämn match tills tredje perioden då Glömminge genom bland annat två cykelsparksmål vann med 8-2.
Vi kan dels se att evenemanget har lyfts i kvalitet ytterligare och Kalmar gör ett riktigt bra jobb. Och dessutom var många åskådare var på plats.
TV4 Sport livesände mellan 9-13 och visade finalerna på kvällen. Utmärkt exponering och fullt i klass med den som många andra idrotter fått under SM-veckan! En blomma till arrangörer och till våra entusiaster i Futsal- och Beachsoccerkommittén!

I månadsskiftet juli-augusti bar det iväg till Rio för första gången denna sommar. OS-fotbollen startar ju upp innan OS-tävlingarna i övrigt. Såg de två första gruppspelsmatcherna i Rio och ärligt talat trodde jag inte efter 1-5 mot Brasilien att det skulle bli en tripp till, men ack så fel jag hade. Efter två straffdraman mot USA och Brasilien var det dags för final. Och som Lillie Persson, vår assisterande tränare sa, för att travestera på Gary Lineker:
"Fotboll är ett enkelt spel. Man spelar 2x 45 min, plus 2x15 min förlängning och så slutar det med att Sverige vinner på straffar"
Det hade gärna fått bli så mot Tyskland också, men traditionens makt och Tysklands styrka är omvittnad. De vann efter en riktigt bra final där vi gjorde vår bästa match i turneringen. Vi vann silvermedaljer och blev varmt och välförtjänt hyllade både i Rio och i Stockholm. Härligt! Första OS-finalen sedan 1948 och första tjejmedaljen i OS-fotbollen. Bra gjort!

Igår eftermiddag var nio av OS-hjältarna samlade på Malmö IP, åtta spelare plus förbundskaptenen Pia Sundhage. Vi passade på att tacka och bocka igen! Därefter var det cupfinal och där var Rosengård starkast i en mycket bra match mot Linköping. Nu återstår det att se om Linköping kan ta revansch genom att vinna SM-guldet. En mycket spännande höst väntar i Damallsvenskan.

Herrarnas deltagande i OS blev tyvärr bara tre matcher långt. Började alldeles utmärkt med 2-2 mot erkänt skickliga Colombia. Sedan blev Nigeria och Japan för svåra. Tuffa förberedelser, men väl på plats gjordes det ett riktigt gott försök att ta sig vidare, tyvärr lyckades det inte. All heder åt spelare, ledare och klubbar som gjorde vad vi kan begära. Förutsättningarna för herrarnas OS-fotboll är något vi måste ta upp med IOK och FIFA samt på hemmaplan med SOK och även internt inom Svensk fotboll. Låt oss ta ett riktigt resonemang om hur det ska se ut med herrfotboll kontra OS. Det är inte bra med de förutsättningar som nu råder!

Imorgon, tisdag, begravs en av svensk fotbolls trotjänare. För några veckor sedan nåddes vi av budet att Björn Andersson, mångårig ordförande i Hallands Fotbollförbund och med många förtroendeuppdrag inom Svensk Fotboll, lämnat oss. Våra tankar går till nära och kära och till alla vänner. Varmt och innerligt tack för allt, Björn och Vila i Frid!

Om ett par dagar är det september och då är det dags att återkomma med några tankar om det som väntar; EM och VM-kval och UEFA-kongress står bland annat på agendan!

Njut av en fortsatt spännande fotbollssäsong!

Karl-Erik