Visar alla under 2016 → Juni

10 jun 2016

EM börjar idag i ett förväntansfullt Paris

Efter en mycket positiv landkampsvecka med två segrar för våra damer, en seger för U21-killarna och en oavgjord och en seger för våra EM-genrepande herrar så längtar vi nu till kvällens EM-kickoff. Rumänien möter värdnationen Frankrike på Stade de France kl 21.00. Samma arena som vi tar oss an Irland på i samband med vår EM-premiär på måndag kväll.

Jag reste ned tillsammans med laget i onsdags och vi kom till vår base camp i Pornichet vid atlantkusten på eftermiddagen. Lunch och sedan dags för första träningen. Mängder av åskådare och ett mycket varmt välkomnande för de svenska spelarna.

Karl-Erik Nilsson.Efter träningen reste jag tillsammans med delar av den svenska delegationen till Rådhuset i Saint-Nazaire, grannstaden till Pornichet där träningsarenan ligger. Där blev det välkomnande av de båda borgmästarna i Pornichet och Saint-Nazaire samt av landshövdingen i regionen och av den svenska ambassadören i Paris, Veronika Wand- Danielsson.
Mängder av vänliga ord spreds om Sverige och om vårt lag, så nog känner vi oss hemma Pornichet och Saint-Nazaire alltid. Skolbarn hade jobbat med Sverige och presenterade sina arbeten och på flera äldreboenden hade utsmyckningar i blått och gult tagits fram. Känns som att folket i de här båda kommunerna engagerat sig mycket för att vi ska trivas och det känns förstås fint.

Igår reste jag och GS, Håkan Sjöstrand, med tåget från Pornichet till Paris för öppningsmiddag med UEFA och franska fotbollförbundet. Idag är det möten och mottagning på ambassaden och ett lite försenat nationaldagsfirande vid lunchtid på svenska ambassaden. Vi ska delta i det och berätta lite om vårt lag och våra förberedelser.

21.00 drar det sedan igång och vi hoppas att vi vår stanna länge i Frankrike...

Imorgon kommer många representanter för svensk fotboll ned till Paris för den årliga ordförandekonferensen. Distriktens ordföranden tillsammans med styrelserna för SEF, EFD och Förbundsstyrelsen jobbar tillsammans med kansliets ledningsgrupp kring ett antal viktiga framtidsfrågor. För fyra år sedan var vi i Kiev och efter tre år på hemmaplan känns det fint att kunna erbjuda konferens i samband med vår öppningsmatch i EM. Gruppen reser hem på tisdag.

Vi har också glädjen att kunna hälsa stora supporterskaror från Sverige välkomna hit. De kommer att sätta positiv prägel på Paris på måndag var så säker. Dessutom glädjande att så oerhört många av våra samarbetspartners har investerat i möjligheten att konferera och samtidigt njuta av vårt herrlandslags EM-premiär.

Det känns fint att vara en del av detta och vi hoppas på bra resultat både på och utanför spelplanen.

För övrigt så är det dagens generation fotbollsledare som äntligen kan se ändringar i ledarstruktur och skapa nya skarpa reformer i de internationella fotbollsorganen. Vi i Sverige har tagit initiativ och drivit på för en ny modern ordförandelösning för UEFA. Tillsammans med Danmark, Finland och Norge presenterade vi Aleksander Ceferin, Slovenien, som vår kandidat förra fredagen. Det väckte uppmärksamhet och respekt i fotbollseuropa och mängder av länder har nu följt efter oss.

Det känns inspirerande att kunna vara en aktiv del i ett utvecklingsarbete i de internationella organisationerna. Vår position är på väg att förstärkas och det har vi anledning att vara rätt stolta över. Vi kan inte påverka historien, men vi kan påverka framtiden - och det gör vi i högsta grad!
Och sällan har jag fått så många positiva kommentarer kring vårt initiativ som jag fick vid gårdagens invigningsmiddag här i Paris.

Karl-Erik