Visar alla under 2016 → September

20 sep 2016

Fortsatta bra resultat i september och glädjande besked från regeringen

I den senaste bloggen refleterar Karl-Erik Nilsson kring regeringens bekräftande av idrottens viktiga verkan i samhället, hur våra landslag fortsätter att gå bra i september - samt att det krävs satsningar på damfotboll i många förbund.

I ett pressmeddelande från RF kan vi läsa nedanstående positiva besked för idrotten:

"Sammanlagt får idrotten en ökning av det statliga stödet med 52,5 miljoner. Det beskedet lämnade Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister, när idrottsanslaget för 2017 presenterades idag, inklusive höständringsbudgeten för 2016. I budgeten 2017 får idrotten 32,5 miljoner i ökat stöd - en generell uppräkning på 11 miljoner kronor, 7,5 miljoner i stöd för arbetsmarknadsinsatser och 14 miljoner för intensifierat arbete i segregerade områden. Dessutom föreslår regeringen en extra tilldelning med 20 miljoner för 2016 i höständringsbudgeten för att förstärka arbetet med etablering av nyanlända. Medel som även får användas 2017.

Folkbildningen totalt får en höjning av stödet med 43,5 miljoner kronor. Hur ökning fördelas mellan studieförbunden är inte klart i dagsläget och därmed vet vi inte hur stödet för SISU Idrottsutbildarna utvecklas 2017. Utöver det ordinarie stödet till folkbildningen fortsätter regeringen sina särskilda insatser med 175 miljoner för att stärka kunskaper i svenska och främja deltagande i samhällslivet för nyanlända. Hur dessa medel fördelas mellan studieförbunden är inte specificerat, men SISU Idrottsutbildarna har aviserat att det vill medverka i satsningen."

Efter flera år av stillastående stöd är det mycket glädjande att regeringen i rena pengar ser idrottens betydelse i de utmaningar samhället står inför. Vi har fått ett annat gehör än tidigare för att idrottsrörelsen är en positiv kraft för Sverige och vi har en bra och konstruktiv dialog med regeringen i många frågor.

September har för övrigt fortsatt med mycket positiva resultat. Förra veckans UEFA-kongress blev ett exempel. 42 av UEFA:s medlemsländer, däribland vi i Sverige, gav Aleksander Ceferin förtroendet att bli UEFA-president. Ett klart och tydligt mandat och ett besked om att vi vill se ett nytt ledarskap och att vi vill se förändring. Bra att det blev ett tydligt ställningstagande. Van Praag hanterade förlusten bra och erbjöd omgående en öppen famn om framtida samarbete med den nyvalde presidenten.

Damlandslaget blev helt klara för EM efter folkfesten på Gamla Ullevi där Slovakien besegrades med 2-1. Jag sitter nu i Danmark och väntar på att resa till matcharenan för officiell lunch inför matchen. Då träffar jag min danske kollega, Jesper Möller. Jag har varit på plats och sett damlandslagets samtliga EM-kval, utom Moldavien borta och den enda gången jag har träffat en kollega var när vi mötte Danmark hemma i Göteborg. Då var Jesper också på plats. Det finns en stor förbättringspotential hos mina kollegor när det gäller synen på damfotboll! Danmark tar för övrigt idag initiativ till en satsning på att rekrytera fler tjejer till fotbollen och jag ska vara inledningstalare på den kick-off som sker inför dagens match. Intressant att se deras satsning och den ger oss förstås också inspiration.

Våra U20-tjejer fortsatte de fina september-resultaten genom att besegra Tyskland med 1-0 i lördags. Mycket bra prestation där Sverige var det klart bättre laget. Kul! Det ser med andra ord bra ut för gänget som laddar för VM i Papua Nya Guinea i november-december.

Nu fortsätter vi till matchen i Viborg och ser till att hålla nollan igen och därmed gå obesegrade genom EM-kvalet. Lycka till ikväll!

Karl-Erik

10 sep 2016

Karl-Erik Nilsson om resan till Florens

Rökare i Florens står inte högt i kurs hos Nilsson idag. För några timmar sedan skulle jag passera säkerhetskontrollen på flygplatsen i Florens och resa norrut mot Frankfurt för vidare befordran till Landvetter. Precis när jag lägger dator, necessär och väska på bandet avbryts all verksamhet för att brandlarmet sätter igång. Efter någon minuts palaver är det dags att packa ned alla tillhörigheter och lämna terminalbyggnaden tillsammans med alla andra inne i byggnaden. Puh!!

Hur som helst så är det ingen som idag, 2016, tvekar utan olika händelser gör att alla utan större gnäll lämnar och går ut. Någon viskar i örat att det troligen är en som har rökt inne på en toalett och skapat detta kaos, men när nu larmet gått måste vi noggrant kontrollera händelsen. Hinner ringa ett antal samtal och förvarna om sen ankomst, men efter en stund släpps vi in och planet mot Frankfurt lyfter, men kraftigt försenat.

Sitter nu på flygplatsen i Frankfurt och tillbringar lördagseftermiddagen, för att hinna med anslutningen mot Göteborg var inte möjligt. Lite extra trist idag eftersom hockeyförbundet bjudit in till dagens match mot Finland i Scandinavium. Ringde Anders Larsson och vi konstaterade gemensamt att eftersom biljettrycket är stort så blir någon annan glad istället. Möjligen skänker denna någon en tacksamhetens tanke till rökaren i Florens, MEN det gör inte jag!

Däremot var det dryga dygnet i Florens, tillsammans med kollegor i fotbolls-Europa, givande och för mig var det trevligast att dricka förmiddagskaffe ihop med Kurre Hamrin. Kurre, som bor bara ett långt inkast från Coversiano, det italienska fotbollförbundets tekniska center, kom på sin vespa och vi fick en stunds samtal om svensk fotboll och livet som pensionär i Toscana och Florens.

Kurre är tillbaka i Italien efter några sommarmånader i Sverige och vi bokade in att han ska försöka komma som gäst till UEFA Europa League-finalen i maj i Solna. De italienska värdarna behandlade Kurre med största värme och respekt. Han är fortfarande ett mycket aktat namn i fotbollskretsar i såväl Sverige som Italien. Tack för en fin pratstund, Kurre!

Vi är nu inne i slutfasen av processen som ska leda fram till en ny UEFA-president. På onsdag sker omröstningen och vi i Norden träffade de båda kandidaterna i Köpenhamn i torsdags. Det råder inga tvivel om att Alexander Ceferin har det största stödet och därför känns det bra att Danmark, Sverige, Norge och Finland uppmanade honom att kandidera på försommaren.

Snacket runt ett sådant här val innehåller delar som känns störande, men det är väl en del i ett kampanjande där man genom att glömma, fara med halv- och osanningar vill få fördelar eller tillskansa motståndaren nackdelar. När klubban går i bordet på onsdag läggs, förhoppningsvis, den här typen av företeelser åt sidan och fokus på att utveckla UEFA vidare mot en bättre organisation blir huvuduppgiften. Det behövs nämligen för den totala avsaknad av ordentlig process med delaktighet, information och diskussion som präglat beslutet om nästa Champions League-cykel är direkt ovärdig. Vi utgår ifrån att sista ordet inte är sagt i denna fråga trots Exekutivkommitténs beslut.

Nu får det bli en Bratwurst med Sauerkraut i Frankfurt och om några timmar hoppas jag lyfta mot Sverige...

Trevlig helg!

Karl-Erik

5 sep 2016

Internationell fotboll i fokus när september rullar in

Sitter på ett rejält försenat tåg mot Malmö och kvällens EM-kval för U21-landslaget mot Spanien. Det blir upptakten på några veckor med stort fokus på internationella matcher och även frågor som avgörs utanför spelplanen. Sportsligt ser det ju oerhört spännande ut när det gäller våra EM-kval i september.

U21-killarna tog en blytung poäng borta mot Kroatien på september månads första dag och ändå så oerhört nära full pott och tre pinnar. Ikväll väntar, alltid mycket skickliga, Spanien på hemmaplan i Malmö. 1-1 blev resultatet när lagen möttes på Teneriffa i inledningen av kvalet. Sverige har allt i egna händer och ligger i ett fint utgångsläge när du kvalet ska avgöras. Vi håller alla tummar för killarna.

Den 15 respektive 20 september ska Damlandslaget spela sina två sista matchen i EM-kvalet. Hittills inget insläppt mål och med seger mot Slovakien säkras gruppsegern inför avlutande matchen i Viborg mot Danmark den 20 september. OS-silvret gav mycket självförtroende och tjejerna är favoriter till gruppsegern och klart att vi ska till EM som spelas i Holland i juli 2017. Vi litar på att våra skickliga tjejer fixar det! Faktum är att en enda poäng till räcker, men vi vill ju gärna vinna gruppen.

Imorgon gör det nya herrlandslaget under ledning av Janne Andersson debut och det direkt mot en av favoriterna i gruppen, Holland. Morgondagens uppgörelse är den 24:e landskampen mellan Sverige och Holland. Sverige har vunnit åtta gånger medan Holland har vunnit tio gånger och fem matcher har slutat oavgjort. Målskillnaden är dock 47-44 i svensk favör. Känslan inför matchen är riktigt bra och såväl spelare som ledare utstrålar stor harmoni. Nu hoppas vi på lite stolpe in så vi kan jämna ut statistiken ytterligare mot Holland. Svår match, men visst gillar vi att slå lite ur underläge....

Så händer det en hel del spännande också utanför spelplanen. På torsdag träffar jag och mina nordiska kollegor de tre kandidaterna som vill bli ny UEFA-president efter Michel Platini. Det är Angel Maria Villar Llona, Spanien, Michael van Praagh, Holland och Aleksander Ceferin, Slovenien. Vi ska grilla dem och försöka få svar på de frågor som är angelägna för oss. Nästa onsdag, den 14/9, är det sedan dags för UEFA:s 55 medlemsländer att utse en av dessa kandidater till UEFA-president vid kongressen i Aten. Det blir förstås väldigt spännande, viktigt och intressant och jag tror att den som kommer att samla mest stöd bland UEFA:s medlemmar i Aleksander Ceferin från Slovenien. Om en dryg vecka vet vi om jag har rätt eller fel!

Fast först några härliga fotbollsutmaningar på spelplanen...

Karl-Erik