Fortsatta bra resultat i september och glädjande besked från regeringen

I den senaste bloggen refleterar Karl-Erik Nilsson kring regeringens bekräftande av idrottens viktiga verkan i samhället, hur våra landslag fortsätter att gå bra i september - samt att det krävs satsningar på damfotboll i många förbund.

I ett pressmeddelande från RF kan vi läsa nedanstående positiva besked för idrotten:

"Sammanlagt får idrotten en ökning av det statliga stödet med 52,5 miljoner. Det beskedet lämnade Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister, när idrottsanslaget för 2017 presenterades idag, inklusive höständringsbudgeten för 2016. I budgeten 2017 får idrotten 32,5 miljoner i ökat stöd - en generell uppräkning på 11 miljoner kronor, 7,5 miljoner i stöd för arbetsmarknadsinsatser och 14 miljoner för intensifierat arbete i segregerade områden. Dessutom föreslår regeringen en extra tilldelning med 20 miljoner för 2016 i höständringsbudgeten för att förstärka arbetet med etablering av nyanlända. Medel som även får användas 2017.

Folkbildningen totalt får en höjning av stödet med 43,5 miljoner kronor. Hur ökning fördelas mellan studieförbunden är inte klart i dagsläget och därmed vet vi inte hur stödet för SISU Idrottsutbildarna utvecklas 2017. Utöver det ordinarie stödet till folkbildningen fortsätter regeringen sina särskilda insatser med 175 miljoner för att stärka kunskaper i svenska och främja deltagande i samhällslivet för nyanlända. Hur dessa medel fördelas mellan studieförbunden är inte specificerat, men SISU Idrottsutbildarna har aviserat att det vill medverka i satsningen."

Efter flera år av stillastående stöd är det mycket glädjande att regeringen i rena pengar ser idrottens betydelse i de utmaningar samhället står inför. Vi har fått ett annat gehör än tidigare för att idrottsrörelsen är en positiv kraft för Sverige och vi har en bra och konstruktiv dialog med regeringen i många frågor.

September har för övrigt fortsatt med mycket positiva resultat. Förra veckans UEFA-kongress blev ett exempel. 42 av UEFA:s medlemsländer, däribland vi i Sverige, gav Aleksander Ceferin förtroendet att bli UEFA-president. Ett klart och tydligt mandat och ett besked om att vi vill se ett nytt ledarskap och att vi vill se förändring. Bra att det blev ett tydligt ställningstagande. Van Praag hanterade förlusten bra och erbjöd omgående en öppen famn om framtida samarbete med den nyvalde presidenten.

Damlandslaget blev helt klara för EM efter folkfesten på Gamla Ullevi där Slovakien besegrades med 2-1. Jag sitter nu i Danmark och väntar på att resa till matcharenan för officiell lunch inför matchen. Då träffar jag min danske kollega, Jesper Möller. Jag har varit på plats och sett damlandslagets samtliga EM-kval, utom Moldavien borta och den enda gången jag har träffat en kollega var när vi mötte Danmark hemma i Göteborg. Då var Jesper också på plats. Det finns en stor förbättringspotential hos mina kollegor när det gäller synen på damfotboll! Danmark tar för övrigt idag initiativ till en satsning på att rekrytera fler tjejer till fotbollen och jag ska vara inledningstalare på den kick-off som sker inför dagens match. Intressant att se deras satsning och den ger oss förstås också inspiration.

Våra U20-tjejer fortsatte de fina september-resultaten genom att besegra Tyskland med 1-0 i lördags. Mycket bra prestation där Sverige var det klart bättre laget. Kul! Det ser med andra ord bra ut för gänget som laddar för VM i Papua Nya Guinea i november-december.

Nu fortsätter vi till matchen i Viborg och ser till att hålla nollan igen och därmed gå obesegrade genom EM-kvalet. Lycka till ikväll!

Karl-Erik