Internationell fotboll i fokus när september rullar in

Sitter på ett rejält försenat tåg mot Malmö och kvällens EM-kval för U21-landslaget mot Spanien. Det blir upptakten på några veckor med stort fokus på internationella matcher och även frågor som avgörs utanför spelplanen. Sportsligt ser det ju oerhört spännande ut när det gäller våra EM-kval i september.

U21-killarna tog en blytung poäng borta mot Kroatien på september månads första dag och ändå så oerhört nära full pott och tre pinnar. Ikväll väntar, alltid mycket skickliga, Spanien på hemmaplan i Malmö. 1-1 blev resultatet när lagen möttes på Teneriffa i inledningen av kvalet. Sverige har allt i egna händer och ligger i ett fint utgångsläge när du kvalet ska avgöras. Vi håller alla tummar för killarna.

Den 15 respektive 20 september ska Damlandslaget spela sina två sista matchen i EM-kvalet. Hittills inget insläppt mål och med seger mot Slovakien säkras gruppsegern inför avlutande matchen i Viborg mot Danmark den 20 september. OS-silvret gav mycket självförtroende och tjejerna är favoriter till gruppsegern och klart att vi ska till EM som spelas i Holland i juli 2017. Vi litar på att våra skickliga tjejer fixar det! Faktum är att en enda poäng till räcker, men vi vill ju gärna vinna gruppen.

Imorgon gör det nya herrlandslaget under ledning av Janne Andersson debut och det direkt mot en av favoriterna i gruppen, Holland. Morgondagens uppgörelse är den 24:e landskampen mellan Sverige och Holland. Sverige har vunnit åtta gånger medan Holland har vunnit tio gånger och fem matcher har slutat oavgjort. Målskillnaden är dock 47-44 i svensk favör. Känslan inför matchen är riktigt bra och såväl spelare som ledare utstrålar stor harmoni. Nu hoppas vi på lite stolpe in så vi kan jämna ut statistiken ytterligare mot Holland. Svår match, men visst gillar vi att slå lite ur underläge....

Så händer det en hel del spännande också utanför spelplanen. På torsdag träffar jag och mina nordiska kollegor de tre kandidaterna som vill bli ny UEFA-president efter Michel Platini. Det är Angel Maria Villar Llona, Spanien, Michael van Praagh, Holland och Aleksander Ceferin, Slovenien. Vi ska grilla dem och försöka få svar på de frågor som är angelägna för oss. Nästa onsdag, den 14/9, är det sedan dags för UEFA:s 55 medlemsländer att utse en av dessa kandidater till UEFA-president vid kongressen i Aten. Det blir förstås väldigt spännande, viktigt och intressant och jag tror att den som kommer att samla mest stöd bland UEFA:s medlemmar i Aleksander Ceferin från Slovenien. Om en dryg vecka vet vi om jag har rätt eller fel!

Fast först några härliga fotbollsutmaningar på spelplanen...

Karl-Erik