Karl-Erik Nilsson om resan till Florens

Rökare i Florens står inte högt i kurs hos Nilsson idag. För några timmar sedan skulle jag passera säkerhetskontrollen på flygplatsen i Florens och resa norrut mot Frankfurt för vidare befordran till Landvetter. Precis när jag lägger dator, necessär och väska på bandet avbryts all verksamhet för att brandlarmet sätter igång. Efter någon minuts palaver är det dags att packa ned alla tillhörigheter och lämna terminalbyggnaden tillsammans med alla andra inne i byggnaden. Puh!!

Hur som helst så är det ingen som idag, 2016, tvekar utan olika händelser gör att alla utan större gnäll lämnar och går ut. Någon viskar i örat att det troligen är en som har rökt inne på en toalett och skapat detta kaos, men när nu larmet gått måste vi noggrant kontrollera händelsen. Hinner ringa ett antal samtal och förvarna om sen ankomst, men efter en stund släpps vi in och planet mot Frankfurt lyfter, men kraftigt försenat.

Sitter nu på flygplatsen i Frankfurt och tillbringar lördagseftermiddagen, för att hinna med anslutningen mot Göteborg var inte möjligt. Lite extra trist idag eftersom hockeyförbundet bjudit in till dagens match mot Finland i Scandinavium. Ringde Anders Larsson och vi konstaterade gemensamt att eftersom biljettrycket är stort så blir någon annan glad istället. Möjligen skänker denna någon en tacksamhetens tanke till rökaren i Florens, MEN det gör inte jag!

Däremot var det dryga dygnet i Florens, tillsammans med kollegor i fotbolls-Europa, givande och för mig var det trevligast att dricka förmiddagskaffe ihop med Kurre Hamrin. Kurre, som bor bara ett långt inkast från Coversiano, det italienska fotbollförbundets tekniska center, kom på sin vespa och vi fick en stunds samtal om svensk fotboll och livet som pensionär i Toscana och Florens.

Kurre är tillbaka i Italien efter några sommarmånader i Sverige och vi bokade in att han ska försöka komma som gäst till UEFA Europa League-finalen i maj i Solna. De italienska värdarna behandlade Kurre med största värme och respekt. Han är fortfarande ett mycket aktat namn i fotbollskretsar i såväl Sverige som Italien. Tack för en fin pratstund, Kurre!

Vi är nu inne i slutfasen av processen som ska leda fram till en ny UEFA-president. På onsdag sker omröstningen och vi i Norden träffade de båda kandidaterna i Köpenhamn i torsdags. Det råder inga tvivel om att Alexander Ceferin har det största stödet och därför känns det bra att Danmark, Sverige, Norge och Finland uppmanade honom att kandidera på försommaren.

Snacket runt ett sådant här val innehåller delar som känns störande, men det är väl en del i ett kampanjande där man genom att glömma, fara med halv- och osanningar vill få fördelar eller tillskansa motståndaren nackdelar. När klubban går i bordet på onsdag läggs, förhoppningsvis, den här typen av företeelser åt sidan och fokus på att utveckla UEFA vidare mot en bättre organisation blir huvuduppgiften. Det behövs nämligen för den totala avsaknad av ordentlig process med delaktighet, information och diskussion som präglat beslutet om nästa Champions League-cykel är direkt ovärdig. Vi utgår ifrån att sista ordet inte är sagt i denna fråga trots Exekutivkommitténs beslut.

Nu får det bli en Bratwurst med Sauerkraut i Frankfurt och om några timmar hoppas jag lyfta mot Sverige...

Trevlig helg!

Karl-Erik