Verksamheten i svensk fotboll

Så här inledde jag på Förbundsmötet lördagen den 25 mars 2017.

Karl-Erik Nilsson

Vi kan se tillbaka på 2016 som ett nytt framgångsrikt år för svensk fotboll; ett historiskt OS-silver för damlandslaget, EM-slutspel för herrlandslaget, VM-spel för F20-tjejerna och U21 herrar kvalade in till ett nytt EM-slutspel. Den inhemska fotbollen är mycket stark, futsal och beach soccer växer – kort och gott: Tillsammans gör vi det bra även om vi självklart har utmaningar och förbättringsområden framför oss.

2016 kommer således också att skriva in sig i svensk fotbolls historia som ett mycket bra år.

Vi börjar med OS: damlandslaget bärgade sin första OS-medalj någonsin efter en sällsynt dramatisk turnering i Brasilien. Straffdrama mot såväl USA som Brasilien ledde till final mot Tyskland. Finalen blev turneringens bästa match och vanns av Tyskland. Men Sverige VANN verkligen ett OS-silver!

Vårt herrlandslag kvalade in till OS via EM-guldet 2015 för U21. Tre matcher blev det för killarna efter såväl riktigt bra som lite mindre bra matcher men ovärderlig internationell erfarenhet fick både spelare och ledare, och vi får se vad framtida diskussion betyder för herrfotbollens OS-deltagande framöver. Det finns frågor att räta ut såväl nationellt som internationellt kring detta.

Vi kände optimism inför EM i Frankrike efter ett fantastiskt förläger i Båstad och en klar 3–0-seger mot Wales i genrepet. Alla förstod dock att det krävdes tre topprestationer för att ta sig vidare från gruppen, där Irland, Italien och Belgien återfanns. Vi lyckades inte med det och fick lämna EM besvikna över att inte gått vidare från gruppspelet. Erik Hamrén lämnade landslaget efter EM och även flera spelarprofiler som varit med sedan början på 2000-talet: den unike lagkaptenen Zlatan Ibrahimović, en världsspelare, och det är en ynnest för oss alla att ha varit med och fått ta del av hans insatser för svensk fotboll. Lämnade gjorde också bl a Kim Källström och Andreas Isaksson, två enormt lojala, kloka och duktiga spelare, som gjort storstilade insatser under många ar: STORT TACK från svensk fotboll! Och härligt att ni är tillbaka i den glödheta Allsvenskan 2017.

Ett EM-tack också till Jonas Eriksson och hans domarteam som än en gång lyckades fint i ett stort mästerskap och inte nog med det de fick också döma Europa League-finalen. Bra jobbat!

I september påbörjades en ny landslagsera med sikte på VM i Ryssland 2018. Janne Andersson tog över som förbundskapten för våra herrar och har snabbt satt sin prägel på spelet och miljön runt laget. Välkommen i arbetet, Janne!

Senare på hösten vann damlandslaget sin EM-kvalgrupp och blev klara för EM i Holland 2017, där vi senare lottades mot Tyskland, Ryssland och Italien.

F20-tjejerna spelade VM i Papua Nya Guinea sent i november, ett mästerskap som vi i Sverige för övrigt borde ha arrangerat men det är historia nu. En vinst, en oavgjord räckte tyvärr inte för att gå vidare från gruppen.

Vid F20-VM representerades vi också av domarna Sara Persson och Julia Magnusson. Grattis till fina domarinsatser!

Vårt U21-landslag klarade på ett bragdliknande sätt att kvala in till EM i Polen 2017 genom att obesegrade vinna en kvalgrupp bestående av bland annat Spanien och Kroatien. Respekten för våra landslag, äldre som yngre, och vårt sätt att förädla talanger är mycket stor i Europa och ett bevis på att bredd och elit, klubbfotbollen fungerar bra och lirar gott ihop med våra landslag. Den svenska modellen fungerar fint! Tack alla företrädare för svensk fotboll som gör detta möjligt.

Grattis till de svenska mästarna!

Vi säger grattis till de svensk mästarna Linköping och Malmö FF och segrarna i svenska cupen FC Rosengård och BK Häcken. 2016 är efter 2015 det år som haft flest åskådare i den svenska toppfotbollen på klubbsidan. Våra toppserier på herr- och damsidan tilldrar sig stort intresse från publik och andra, vilket är glädjande. Nästan varenda elit match är en positiv upplevelse. Ett fåtal av matcherna blev negativa och det tar alla inblandade på största allvar. Vårt samarbete mellan klubbar, Supporterunionen, EFD, SEF, SvFF, domare och Polisen är bättre än någonsin.

Vi har tillsatt två Riksombud vars uppgift är att jobba med delegatrapporterna för att se om något ska anmälas till Disciplinnämnden för vidare åtgärd, men framförallt även utveckla matchdelegaterna och stärka deras roll och del i arrangemangen samt i samarbete med klubbarna göra arbetet runt evenemangen ännu bättre.

Intresset för futsal ökar. Svenska Futsalligan har genomförts för tredje gången. Grattis till de svenska mästarna: IFK Uddevalla, herrar, och Lindahl FF, damer.

Futsal är den snabbast växande inomhussporten i världen och i Sverige är futsal landets största hallidrott! Vi arrangerade under 2016 bl a nordiskt mästerskap i futsal där för första gången ett lag från Grönland deltog. Vår idrott växer och nya aktörer vill vara med. Mycket positivt!

Minstingen i fotbollsfamiljen beach soccer gläder många under några intensiva sommarveckor och Kalmar har blivit något av ett Mecka för denna gren på fotbollsträdet. Grattis till de svenska mästarna från Glömminge på herrsidan och från Vetlanda på damsidan.

FIFA och UEFA!

Såväl FIFA som UEFA har valt nya presidenter under 2016. Gianni Infantino, tidigare generalsekreterare i UEFA, fick utmaningen att förbättra den allmänna uppfattningen om arbetet inom FIFA. Få internationella organisationer har väl lyckats skada sitt renommé såsom FIFA gjorde under Sepp Blatters ledning. Endast framtiden kan utvisa om Infantino lyckas, mycket återstår för honom och FIFA att jobba med men vi ser positiva tecken och det känns lovande inför framtiden.

Aleksander Ceferin från Slovenien valdes till ny president för UEFA. Vi, Norge, Danmark och Finland ville att Ceferin skulle bli ny UEFA-bas framförallt efter de möten vi haft med honom. Ceferins värderingar och ståndpunkter ligger oss nära och det var avgörande. De nordiska ländernas ambition är nu att jag ska ersätta Danmarks Allan Hansen i UEFA:s exekutiva kommitté vid mötet 5 april i Helsingfors. Ett av våra strategiska mål är att vi ska ta plats där viktiga beslut om internationell fotboll fattas och i dagsläget är det 12 kandidater som slåss om åtta platser till UEFA:s exekutiva kommitté och jag är medveten om att det blir tufft på precis alla sätt. Men låt oss vara optimistiska även här för svensk och nordisk fotbolls position. Och tack till Allan Hansen för gott jobb och gott samarbete med svensk fotboll under de åtta åren i UEFA:s ExCo.

Några viktiga nationella framtidsfrågor:

Mentor och adeptprogram

Vi har sjösatt ett mentor och adeptprogram för unga ledare kopplat till Förbundsstyrelsen. 14 adepter har rekryteras per år och kick-off skedde den 10 oktober.

Vi sparkar under året igång Plus 10 000 där vi ska rekrytera 10000 nya kvinnliga ledare under de kommande fem åren i ett spännande landsomfattande projekt. Ja, steg för steg blir vi bättre och i ett internationellt perspektiv får vi mycket beröm, men mer återstår förstås att göra, mycket mer…

Vårt samhällsansvar inom mångfaldsarbetet paketerar vi inom ramen för

Alla är olika – Olika är bra!

Vår föreningstraditon som hänger ihop med våra städer, byar och kommuner gör att med fotbollen som utgångspunkt gör våra föreningar stora insatser i sin närmiljö. Flyktingbarnen som får en vettig sysselsättning, landsbygdföreningen som stöttar bygdens utveckling och stadsdelsklubben som skapar nattfotboll till gagn för alla i närmiljön. Det görs oerhört mycket överallt.

– och fotbollsföreningarna har faktiskt välkomnat invandrare och flyktingar som kommit till Sverige sedan mitten på 1900-talet.

2016 kunde vi glädjande dela ut 2 miljoner kronor till 105 föreningar i deras arbete med mångfald, integration, jämställdhet, funktions och hbtq-acceptans tack vare ett samarbete med Svenska Spel, ICA och våra landslagsspelare. Vår ambition är att även 2017 kunna fördela pengar till föreningarna i deras arbete.

Vi har på nyåret haft en uppskattad utvecklingskonferens och nyligen genomfört fyra mångfaldsseminarier i Sundsvall, Skellefteå, Växjö och Stockholm för att samla in behoven hos föreningar och distrikt i det fortsatta arbetet med mångfald och vilket stöd de har behov av på olika sätt. Den som leder det arbetet i tre år framöver är Sevana Bergström som glädjande nog är projektanställd hos oss med stöd av RF.

Internationell solidaritet

Matcherna mot Iran och inte minst dammatchen som spelades i oktober var viktiga milstolpar för oss. Vi kan inte göra allt, men vi kan göra lite för att ge människor hopp om bättre förutsättningar. Höstens match gav miljontals kvinnor hopp i en del av världen som är mycket annorlunda än vår. Tack alla som på olika sätt var inblandade före, under och efter matchen. Inte minst våra fantastiska ledare och spelare som var de bästa tänkbara ambassadörer för Sverige och för svensk fotboll.

Spelpolitiken

I dagarna kommer utredaren, Håkan Hallstedt, att presentera sina tankar för den framtida svenska spelpolitiken. Vi har varit och är oerhört aktiva i frågan eftersom den är av största betydelse för oss. Vi måste säkerställa våra intressen och dessutom är vi den största leverantören av spelobjekt till sportspel. Vi utgår ifrån att beslutsfattarna lyssnar på oss och våra starka argument. Vårt samarbete med Svenska Spel är även i denna fråga alldeles utmärkt.

Tack!

Två av våra distriktsordförande Gerhard Sager, Västergötlands FF, och Jens Persson, Södermanlands FF, har lämnat sina uppdra i vår. Stort tack för ert arbete!

Varmt välkomna till förbundsarbetet säger vi till efterträdarna Peter Karlsson respektive Nina Lindström.

Tack och grattis också till trotjänaren Håkan Danielsson som lämnade sitt SvFF-uppdrag efter många år som styrelseledamot och kommittéordförande. Håkan utsågs av årsmötet till hedersledamot i Svenska Fotbollförbundet. Synnerligen välförtjänt!

Till alla medaljörer och trotjänare som hyllades efter otroligt lång och trogen tjänst inom olika delar av Svensk fotboll.

Karl-Erik