Sommarblogg!

Igår skrev jag en sommarhälsning till de delar av svensk fotboll som jag har mest samarbete med i fotbollsvardagen. Jag delar med mig av valda delar i en sommarhälsning via min blogg på "Karl-Erik tankar"….

Så här skrev jag igår:

Sitter nu på färjan från Visby till Oskarshamn och skriver några sommarrader till dig efter att ha tillbringat ett antal dagar i Almedalen. Denna företeelse har jag blandade känslor till, men onekligen är det en alldeles utmärkt mötesplats. Var kan du inom loppet av ett par timmar träffa tre olika ministrar som det finns skäl att utbyta lite tankar med? Och det känns som att alla tunga beslutsfattare är på plats. För min del har det handlat om angelägna möten framförallt med fokus på Spelutredningen och den kommande spelpolitiken. Vi har ju, som bekant, många miljoner skäl att engagera oss och påverka frågan i en riktning som gör att vi inte blir förlorare i denna fråga. Remisstiden går ut i början av augusti och vi skriver på ett tydligt yttrande från svensk fotboll. Det mesta i förslaget är bra, men det gäller för oss att bevaka våra gemensamma intressen. Det känns som att vi blir lyssnade till och vi hyser gott hopp om att slutresultatet ska bli bra. Vi får anledning att återkomma i frågan.

Fotbollsmässigt har det varit en bra dag idag. FIFA tillkännagav sin senaste ranking på herrsidan och vi har klättrat sexton platser och innehar nu plats arton. Bäst i Norden och den bästa rankingen på elva år. Känns riktigt bra och vid ett eventuellt playoff senare i höst så är rankingen viktig inför eventuell seedning. Senaste matchen för herrarna var ju en alldeles fantastisk upplevelse med 2-1 seger mot världslaget Frankrike i slutsekunderna. För våra killar har annars slutspelen i sommar varit resultatmässigt tuffa. U21-landslaget tog sig bragdartat till ännu ett slutspel efter att bl a ha vunnit kvalgruppen före de slutliga silvermedaljörerna Spanien. I slutspelet i Polen blev det dock stolpe ut. Endast en poäng mot såväl England som Polen gjorde det omöjligt att ta sig vidare till semifinal. Straffoturen grinade laget i ansiktet denna gång. Våra P19-pojkar tog sig för första gången någonsin till EM-slutspel och när det här skrivs är de på plats i Georgien. Inledande 2-1-förluster mot såväl Tjeckien som värdnationen Georgien har inneburit att det blir hemresa efter sista gruppmatchen mot Portugal. Nu hoppas vi på en fin insats mot Portugal och att laget med flaggan i topp avslutar EM-äventyret.

Våra damer får stå för medaljhoppet när deras EM-äventyr startar på riktigt den 17 juni. Innan dess blir det EM-genrep mot Mexico i Falkenberg på lördag den 8 juli. EM-upptakten för svensk del sker mot Tyskland, ja detta Tyskland som verkar vara i storform när det gäller samtliga landslag. Jag tror dock att det är dags för de tyska damerna att få bita i gräset mot Sverige i första EM-matchen. Det känns bara så…

Sedan väntar Ryssland och Italien den 21 respektive 25 juli. Jag tror på medalj och hoppas på final för tjejerna söndagen den 6 augusti. Vi önskar Pia och hennes ledarkompisar samt alla spelare ett stort och varmt lycka till!

På klubbfotbollssidan har herrarna börjat europaäventyret och i skrivande stund närmar det sig avspark för AIK och IFK Norrköping i deras returer. Deras avancemang till nästa omgång känns mycket lovande. (Och det blev ju bra resultat för för AIK och IFK Norrköping visade det sig)

I nästa vecka är det dags för Östersund att göra internationell debut och då väntar Galatasaray. Lättare lottning kan man ju få, men samtidigt har Östersund visat ett mod som är imponerande så det turkiska storlaget har fått något att bita i. MFF spelar också sin första match på vägen mot det allra finaste, nämligen Champions League. Vardar från Skopje svarar för motståndet och vi håller alla svenska fotbollstummar för våra representanter på klubbsidan när det nu drar igång på allvar.

I förra veckan var vi samlade till årets ordförandekonferens. Ett sextiotal engagerade deltagare från SDF, EDF, SEF, Förbundskansliet samt från Förbundsstyrelsen och dess kommittéordförande var samlade till tre synnerligen intensiva dagar på Steningevik utanför Märsta. Planeringen för de tre dagarna följde våra utvecklingsområden så vi vek en dag till Fotbollsutveckling, en till Föreningsutveckling samt en dag till Förbundsutveckling. På agendan stod bl a att förbereda underlag till nästa Mål och Strategidokument och framförallt till de Rådslag som kommer att genomföras i samtliga distrikt under vecka 38 och 39 i höst. Deltagarna föreslog skarpa och tydliga medskick till det som blir underlag för fortsatta samtal och det känns utmärkt. Förbundsstyrelsen redogör för resultatet efter Rådslagen vid Rikskonferensen och därefter blir det en remisstid och så småningom ett slutligt förslag till Mål- och Strategi för perioden 2018-2022 som ska fastställas på Förbundsmötet i mars 2018.

Inom ramen för samtalen om kommande strategidokument lyftes också Plus 10000 som handlar om rekrytering av 10000 nya kvinnor som ledare inom svensk fotboll samt också frågor kopplat till vidareutveckling av samarbetet mellan SvFF och SDF framförallt med koppling till den varumärkesstrategi som antagits av SvFF.

Valberedningen hade förberett ett grupparbete och de återkommer med resultat och förslag under sommaren. En sak är dock redan klar och det är att två representanter för varje SDF kommer att bjudas in till en Valberedningsutbildning den 11 november. Notera det datumet!

Deltagarna fick också en gästföreläsning från Gothia Cup och Piteå Summer Games. Intressant och nyttigt att ta del av deras arbete inte minst med tanke på hur de jobbar med positiva upplevelser och Fair Play.

Under dagen med Fotbollsutveckling var fokus på Spelarutbildning – en helhet samt Nya spelformer. Bra synpunkter kom in och under hösten kommer båda dessa områden att landa i beslut. Det senare området hanteras i vissa delar av Representantskapet och den förra delen hanteras av Förbundsstyrelsen. Futsal är under stark utveckling och här kommer vi att behöva göra ett antal vägval i närtid. Bra inspel från Futsal- och Beachsoccerkommittén kompletterades med kloka inspel från Ordförandekonferensen. Det handlar både om bredd, elit och landslagsutveckling. Spännande!

Såväl SEF, EFD som flera SDF inspirerade med exempel på spännande utvecklingsarbete. Det känns överhuvudtaget som att det händer mycket positivt runt om i Fotbollssverige.

Ett stort orosmoln är miljön runt vissa av våra matcher och hur det påverkar möjligheten att behålla de domare vi rekryterat. Fadderverksamhet som stöd för våra domare som börjar sina första domarsteg är nödvändigt för att vi ska klara av att behålla domare. Det måste inte vara en domare som åtar sig den rollen. Vilken vuxen fotbollskompis som helst kan vara ett ovärderligt stöd för nya domare. Vi rekryterar många domare varje år men alldeles för många slutar i förtid. Här har vi ett utvecklingsområde som vi måste ta på största allvar. Förutom att stötta domare behöver det naturligtvis rent allmänt bli bättre miljö runt vissa av våra matcher och detta är förstås också en utmaning för oss.

Calle Barrling och Hans Wildow berättade om sina jobb som ungdomsförbundskaptener och Peter Gerhardsson ny förbundskapten för vårt damlandslag efter Pia Sundhage var också på plats och presenterade sig. Välkommen i arbetet, Peter!

Ja, detta var ett axplock över vad som avhandlades på årets ordförandekonferens. En av svensk fotbolls viktigaste mötesplatser. Jörgen Eriksson höll traditionsenligt i trådarna och gjorde det, som vanligt, på ett utmärkt sätt.

För ganska precis tre månader sedan var det UEFA-kongress i Finland. Jag hade förmånen att vara Nordens gemensamma kandidat och efter att ha kuskat runt i Europa under våren och till slut träffat samtliga av mina kollegor var det dags för omröstning. 55 medlemsländer skulle välja åtta ledamöter till exekutivkommittén. Jag hade en bra känsla, men det är ju först vid själva valet som man verkligen prövas och man får veta hur det står till. Det blev till slut nästan överväldigande bra. Jag fick 50 röster, flest av alla och den nervösa väntan var därmed över. Strax efter kongressen var det dags för konstituering och då föreslog UEFA-presidenten, Aleksander Ceferin, mig till förste vice ordförande. Resultatet av den här eftermiddagen översteg mina vildaste fantasier och det är naturligtvis riktigt kul och samtidigt förstås bra för Sverige och Norden.

Vilka konsekvenser får detta då på hemmaplan? Förbundsstyrelsen har vid flera tillfällen diskuterat frågan och hade en beredskap. Jag är fortsatt ordförande för SvFF med alla de plikter som följer med det, men jag kommer från och med den 1/8 att få min ersättning från SvFF halverad. Jörgen Eriksson går ned i tjänst i sitt ordinarie arbete och tar över den ersättning av SvFF som jag avstår från 1/8. Det innebär att Jörgen kan avlasta mig i vissa frågor och att han också kan skruva upp våra ambitioner att ha en närmare kontakt med våra SDF. Jörgen kommer således att under hösten och under nästa år besöka samtliga SDF i landet. Exakt hur mycket tid jag behöver lägga på UEFA är svårt att bedöma i dagsläget. Jag kommer att behöva ersätta UEFA-presidenten vid vissa tillfällen och jag kommer att leda en av kommittéerna, Hat Trick-kommittén. För övrigt hoppas jag, med Förbundsstyrelsens stöd och med Jörgens möjlighet att jobba för SvFF, att detta ska bli bättre för svensk fotboll som helhet. Vi får utvärdera och snacka om hur vi upplever denna nya situation, men spännande och utmanande är det under alla omständigheter.

Onsdagen den 24 maj var en milstolpe i svensk fotbolls historia. Vi arrangerade finalen i Europa League mellan Ajax och Manchester United. Det var ett äventyr på väldigt många sätt. De terrorattacker som skett i Europa kastar numera sin skugga över stormatcher i fotboll och säkerhetsfokus är på absolut toppnivå. Detta gjorde inte uppdraget lättare för alla inblandade. Lägg därtill att de båda finallagen har supportergrupper som ibland skapar problem för arrangörer. Transportmässigt var detta den största resdagen i Arlanda flygplats historia och det är naturligtvis ännu ett perspektiv att addera till övriga utmaningar. Ett stort och varmt tack till ALLA som på olika sätt bidrog till att göra denna final till ett oförglömligt minne och denna match och denna dag har för evigt en plats i vår och europeisk fotbollshistoria. Tack!!

Sommaren hör vårt allra minsta syskon i fotbollsfamiljen, beach soccer, till. Ifjol blev Glömminge och Vetlanda svenska mästare vid slutspelet i Kalmar. Håll ögonen öppna och varför inte ta en tur till Kalmar den 15 juli för att beskåda årets SM-slutspel. Fartfyllt och spännande aktiviteter garanteras.

Ovanstående är en liten betraktelse över något av det som hänt i närtid och sommaren är en tid för lite omkoppling och lite tanke på framtiden. Vi hoppas på EM-tjejerna och sedan när det drar ihop sig mot september är det dags för herrarna att ta fortsatta steg i jakten på en VM-plats. Bulgarien i Sofia och Vitryssland i Borisov väntar i månadsskiftet augusti/september. Spännande! Lite senare i september, närmare bestämt den 19:e då är det dags för nye Förbundskaptenen, Peter Gerhardsson, att ställa sitt första landslag på benen inför kommande VM-kval. Vägen mot VM i Frankrike blir tuff och första uppgiften blir Kroatien på bortaplan.

Ovanstående handlar mycket om våra topplag men Du vet ju att det allra viktigaste är ju att vi varje dag runt om i vårt avlånga land gör ovärderliga insatser för de killar och tjejer som finner glädje i vår idrott. Denna fostran till glädje för såväl individ som samhälle är oerhört uppskattad av alla och det vill jag att Du ska känna!

I september genomför vi våra rådslag som ska hjälpa oss att ta fram ett bra Mål- och Strategidokument för de kommande åren. Varmt välkommen att engagera dig i det arbetet.

Vi ses framöver och börjar nu hålla EM-tummarna extra hårt för våra tjejer som kommer att göra allt för att bärga en EM-medalj nere Holland!

Hjärtliga fotbollshälsningar från Karl-Erik