Årets sista styrelsemöte avslutar ett intressant nationellt och internationellt fotbollsår!

Om tio dagar är det julafton och steg för steg är det dags att summera året som gått. Omtumlande såväl på som utanför våra arenor. Det inhemska seriespelet bibehåller sin starka ställning och greppet om det folkliga intresset. Herrelitfotbollen hade totalt 2 678 000 åskådare och Allsvenskan var över två miljoner för tredje året i rad.

I mätningarna kring Damallsvenskan konstateras, enligt EFD:s hemsida, att under 2017 kan vi glädjande se att intresset för Damallsvenskan ökar! 22% av svenska folket säger sig vara ganska eller mycket intresserad av Damallsvenskan. Det är positiva siffror om man jämför 2015 då svaret var 16%. Totalt antal tittare i traditionell TV ligger i princip i samma paritet med förra året, 110 027 000. Det gör att Damallsvenskan tar ett steg upp jämfört med de andra ligorna till en fjärdeplats i antalet kontakter/räckvidd! Allsvenskan, SHL, Hockeyallsvenskan är trion före.

Visst har vi starka produkter på såväl herr- som damelitsidan!

2017 är också beviset för att vår spelarutbildning och talangutveckling fungerar ur ett topp-perspektiv. Våra U19-killar kvalade för första gången in till EM-slutspel och våra U21-killar var med i EM-slutspel igen. Ett gott betyg!

Våra damer förlorade i kvartsfinal mot mästarinnorna från Holland i sommarens EM-slutspel. Klart vi hoppades på mera, men vi laddar nu om för att ta oss till VM i Frankrike 2019 och VM-kvalet för Peter Gerhardsson och hans tjejer har börjat på bästa sätt. Full pott så här långt!

Herrarna hade en "omöjlig" uppgift med Holland och Frankrike i kvalet, men lyckades helt rättvist att knipa andraplatsen före Holland. Playoff-motståndet blev sedan värsta tänkbara med Italien på andra planhalvan. "Omöjligt" igen, men ledare och spelare tog chansen och lyckades bragdartat ta hem en VM-biljett. Nu väntar Sydkorea, Tyskland och Mexiko i gruppspelet i sommar. Och med den attityd som det här gänget visat kommer det att gå bra!

Futsallandslaget sliter och kämpar men fick det tufft i den nyligen avslutade Nordic Cup, som är ett nordiskt mästerskap. Matcherna spelades i Norge och det slutade med tre förluster och en seger. Nu laddar ledare och spelare om och tar nya tag inför 2018.

Knappt hinner 2017 ta slut förrän det är dags för nya uppgifter. Janne Anderssons herrlandslag möter Estland och Danmark den 7/1 och den 11/1 och Peter Gerhardssons damlandslag tar sig an Sydafrika den 21/1. Ingen rast ingen vila….

Utanför spelplanen har det också varit spännande. Personligen var naturligtvis UEFA-kongressen i Helsingfors och stödet från medlemsländerna häftigt. 5 april är en minnesvärd dag med plats i UEFA:s exekutivkommitté och dessutom utsedd till UEFA:s förste vice ordförande. Hedrande och ansvarsfullt! Efterträdde danske Allan Hansen som Nordens företrädare.

Min plan var att öppet redovisa den ersättning som jag får från UEFA, men det var inte så enkelt. Bokslutet från innevarande budgetår, 1/7 2017-30/6 2018, redovisas i februari 2019 och det finns inga beslut tagna om ev redovisning av ersättningar. Det har aldrig skett förut att ledamöters ersättningar redovisats och inga beslut är tagna i frågan. I Sverige redovisar förbundsstyrelsen på individnivå alla ersättningar, men det är olika kulturer i Europa och vårt svenska förhållningssätt är inte speciellt vanligt förekommande.

Alla ersättningar beslutas av en oberoende kompensationskommitté som har en majoritet av externa ledamöter. De redovisar sitt beslut och varje ledamot skriver under ett avtal. Jag har inte rätt att redovisa detta avtal offentligt, men har fått OK att redovisa min ersättning för mina styrelsekamrater i SvFF och det har jag gjort idag. Jag kommer att ta upp mina ersättningar som inkomst av tjänst i min självdeklaration och första gången blir 2018.

Utanför spelplanen har det varit många olika frågor som pockat på uppmärksamheten och det är inte alltid som själva spelet och idrotten är i fokus utan många andra perspektiv och angelägna frågor behöver dryftas.

Matchfixing! Detta gissel som hotar vår trovärdighet. All heder år alla ledare och spelare som står upp för vår idrott och ser till att Polisen kan utreda och förhoppningsvis lagföra! Tack!

Sexuella trakasserier och annan diskriminering! Det var en av rubrikerna på styrelsens agenda. Jag hade hoppats att vi aldrig skulle behöva ha en sådan punkt på dagordningen, men höstens #metoo-kampanj nådde även oss. Jag och förbundsstyrelsen välkomnar alla vittnesmål som framkommit och tar avstånd från alla former av övergrepp, trakasserier och diskriminering. Vi ska upprätta en tydlig handlingsplan och dessa frågor kommer att på ett skarpt sätt att prägla det förslag till värdegrund för kommande mål- och strategiarbete 2018-2022 som vi går fram med till förbundsmötet i mars.

Vi skärper också kraven på förmedlare/agenter genom ett nytt och skarpare reglemente. Nödvändigt och efterlängtat. FIFA släppte loss tyglarna häromåret och det har inte varit av godo. Nu skärper vi kraven igen!

När det gäller mål- och strategiarbetet och planen för 2018-2022 vill jag att du håller ögonen öppna. Förbundsstyrelsen kommer att lägga ut alla förslag i en öppen remiss på vår hemsida så alla med intresse för svensk fotbolls framtid är välkomna att lämna in synpunkter fram till mitten av januari. Vi sammanställer sedan och i början av februari lämnar vi vårt förslag till förbundsmötet för beslut.

Ja, det var endast ett litet axplock av det som skett på och utanför spelplanen och jag återkommer med en riktad julhälsning till svensk fotboll i nästa vecka! Då plockar jag fram några ytterligare tankar, men detta var det som hjärtat var fullt av idag, den 14 december!

Karl-Erik