Min inledning på gårdagens Förbundsmöte

Söndag morgon efter några intensiva dagar. Igår på Förbundsmötet inledde jag, ungefär, så här:
2017 visar att vårt system fungerar Svensk fotbolls enorma engagemang och betydelse innefattar precis allt i vårt samhälle, och efter 2017 kan vi konstatera att mycket av det vi själva kan påverka i vår verksamhet gör vi riktigt bra.

Herrlandslagets bragd tog Sverige till VM i Ryssland 2018, U21 och U19 kvalade in till EM vilket är ett styrkebevis på att vår utbildning fungerar. Dam-EM tog slut i kvartsfinal mot Nederländerna som sedan vann turneringen, men intresset ökar totalt för damfotbollen hos oss och i övriga fotbollsvärlden.

Sverige slog ut Italien, fyra gånger världsmästare, och som inte missat VM sedan 1958, efter ett lagspel i över ett års tid av ädlaste märke, och som visar vad vi klarar när vi arbetar tillsammans. Att vara del i ett fotbolls-VM skapar drömmar bland flickor och pojkar, som vill bli som sina förebilder. VM är en överlägsen och ovärderlig rekryteringsplattform.

Lägg därtill att U21 medverkade i ett andra raka EM-slutspel, UEFA:s tuffaste kval, och för första gången deltog vi i U19 EM-slutspel. Vi måste ju också nämna våra Pojkar 17 som förra veckan tog sig till EM i England som spelas i maj.
Det är ett starkt bevis för att vår spelarutbildning och talangutveckling fungerar såväl i Sverige som i ett internationellt perspektiv. Det beror i grunden på att samarbetet mellan elit och bredd, mellan våra klubbar och landslag på olika nivåer, fungerar väl. Det finns olika framgångsidéer i vår fotboll vilket skapar dynamik för både klubb och landslagsfotbollen på både dam och herrsidan. Där kan vi sträcka på oss eftersom alla bidrar till utvecklingen.

Europamästarinnorna från Holland blev för svåra i kvartsfinalen i sommarens EM-slutspel. Efter OS-silvret 2016 hoppades vi på mer, men vi räckte inte till denna gången. Kvalet inför VM i Frankrike, under Peter Gerhardsson ledning, har börjat på bästa sätt med full pott så här långt. Välkommen i arbetet Peter och varmt tack för ditt fina jobb, Pia Sundhage!

Svenska Fotbollförbundet satsar sex miljoner under tre år i ett utvecklingsprojekt som heter Världsklass. Tillsammans med Elitfotboll Dam ska vi fokusera på åldrarna 15-23 år. Annelie Gustafsson och Victoria Sandell ledar arbetet.
Sverige jobbar internationellt för en bättre fördelning, bla att införa utbildningsersättningar när spelare byter förening. Flick och damfotbollen har en stor potential att växa mer och UEFA har sjösatt "together#weplaystrong, ett verktyg för tillväxt för dam- och flickfotboll. Det görs idag en bred satsning över Europa och i länder där damfotbollen inte är lika utbredd som hos oss.

På UEFA-kongressen i Helsingfors i april valdes jag in i UEFA:s exekutiva kommitté och blev utsedd till UEFA:s förste vice ordförande. Ett hedrande och ansvarsfullt uppdrag! Min ambition är att via svensk fotbolls arbete kunna påverka det i den riktning som vi vill att UEFA ska gå!
Lägg därtill att vid UEFA-kongressen för en månad sedan valdes Lars-Christer Olsson in i UEFA:s ExCo på ett mandat från de Europeiska Professionella ligorna. Vi är därmed väl representerade från svensk fotboll. Ser framemot att tillsammans med Lars-Christer samarbete på den internationella arenan.

Vi arrangerade UEFA Europa Leaguefinalen i maj mellan Ajax-Manchester United, vilket blev en arrangemangsmässig succé. Den turistekonomiska effekten för Stockholms-regionen beräknades till cirka 300 miljoner kronor. Samhälle och näringsliv blev stora vinnare vid sidan om fotbollen vid finalen som innebar fin PR för fotboll, Sverige, Stockholm och för Friends Arena! Friends där vi för övrigt slog publikrekord mot Luxemburg: 50.022 åskådare.

Den inhemska elitfotbollen lockar också stora skaror åskådare och Allsvenskan var över två miljoner för tredje året i rad. Stort grattis till Malmö FF till SM-guldet och till Östersunds FK till cupguldet. ÖFK:s Europa-league äventyr slutade med seger mot Arsenal på Emirates Stadium i London!
På damsidan vann Linköpings FC sitt andra raka allsvenska guld, och FC Rosengård cupguldet, de båda lagen var suveräna 2017. Grattis! För Linköping lever drömmen om Champions League-finalen i Kiev i maj. Match hemma mot Manchester City på onsdag.

Futsal-landslaget fick det tufft i Nordic Cup, nordiskt mästerskap, tre förluster och en seger. Nye Förbundskaptenen Matija Dulvat har nya spännande tankar som blir intressanta att följa framöver. Det är ingen tvekan om att intresset för sporten växer i landet vilket innebär spännande utmaningar.

Svenska mästare i beach soccer blev Beach FF från Stockholm på damsidan och Glömminge IF i herrklassen.

Vi har genomfört ett lyckat mentor- och adeptprogram för unga ledare. 14 adepter har deltagit och bidragit med kloka tankar och inspel till gagn för svensk fotboll. Tack till mentorer och adepter för ett givande pilotprojekt! Vi arbetar med att implementera nya Spelformer, sjösätter nya Fotbollens Spela Lek och Lär, Kvalitetssäkring genom Diplomerad förening, Motionsfotboll och vi samtalar med Parasport om inkludering av Parafotboll. Det råder ingen brist på ambition och utmaningar!

Höstens #metoo-kampanj påverkade idrotten och svensk fotboll
I spåren av #metoo har idrotten precis som andra delar av vårt samhälle utmaningar att ta hand om. Alla former av kränkning och diskriminering är oacceptabla. Man ska kunna känna sig trygg i alla våra fotbollsmiljöer. Vi måste reagera och agera och inte acceptera felaktigt beteende. Vi kommer att satsa på utbildning för att öka kunskapen samt säkerställa rutiner och åtgärdsplaner om något inträffar.

Matchfixing!
Det är inte idrottens fel att det finns matchfixing utan det är Spel på idrottshändelser!
Detta gissel och stora hot mot idrottens trovärdighet måste bekämpas. Under säsongen tvingades vi att ställa in den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK pga att en spelare uppvaktats för att manipulera matchen. Med stort mod och starkt civilkurage meddelade AIK:s målvakt Kyriakos Stamatopoulos att han uppvaktats och matchen sköts på framtiden. Tack vare spelare som Kyriakos kan vi tillsammans på ett bättre sätt stoppa krafter som vill förstöra vår idrott. Vi har bra samarbete med Regeringen, Polisen, RF, våra klubbar och intresseorganisationer i kampen mot matchfixing.

Pågående process kopplat till omreglering av Spelmarknaden och kan innebära krafttag mot Matchfixing och det finns positiva inslag i den nya spelpolitiken och vi hoppas att man kommer att göra mer för att ta bort oseriöst spel på idrottshändelser.
Vi hoppas att vårt fina samarbete med ett seriöst och ansvarstagande Svenska Spel ska kunna fortsätta att utvecklas inom ramen för den nya spelpolitiken.
Vi delar uppfattningen om att det behövs en ny fungerande spelpolitik, men ett medskick till alla politiska företrädare. Kom ihåg ert stora ansvar gentemot idrotten när regelverket för den nya spelpolitiken slutligen fastställs.

Strategi för svensk fotboll 2018-2022
Ettt omfattande arbete med att ta fram vår Strategi för svensk fotboll har genomförts under 2017 och idag är vi redo för beslut. Tack för alla runt om i landet som har bidragit till tankar och idéer för framtiden. Under paragraf 27 kommer jag att göra en kort föredragning i frågan.

Vårt samhällsansvar inom mångfaldsarbetet finns inom Alla är olika – Olika är bra!
Vår föreningstradition gör att med fotbollen som utgångspunkt gör våra föreningar stora insatser i sin närmiljö. Det görs oerhört mycket överallt. Vi har under året genomfört ett stort antal Mångfaldsseminarier runt om i landet för att öka kunskap och inventera behov i föreningar och distrikt. Vi planerar för ytterligare en mängd aktiviteter under det kommande året med vår Integrationssamordnare, Sevana Bergström, som primus motor i arbetet.

Viktigt samarbete med Civil Right Defenders!
Glada över samarbetet med CRD som rådgivare och utbildare rörande mänskliga rättigheter! Fotbollen behöver ständigt förhålla sig till situationer där frågor om mänskliga rättigheter är av betydelse – många gånger handlar det om komplexa frågeställningar, där det är mycket värdefullt att ha tillgång till den expertis Civil Rights Defenders besitter.

Förändringar på SDF-ordförandeposterna!
Några SDF-ordföranden har lämnat sina uppdrag efter vårens årsmöten: Carina Mattson Upplands FF, Bengt Augustsson, Norrbottens FF, Ingemar Carlsson, Dalslands FF samt Johan Johqvist, Hallands FF. Stort tack för ert arbete!
Varmt välkomna till ersättarna på SDF-ordförandeposterna Linus di Zazzo, Upplands FF, Robert Lindström, Norrbottens FF, Markus Svensson, Dalslands FF samt Cristel Brorsson, Hallands FF Tack!

Stort tack till alla jubilarer som tillsammans gjort 2057 år för Svensk fotboll i olika roller. Imponerande!

Tack också för alla positiva kommenterar under de senaste dagarna. Värmer gott när vi nu kavlar upp ärmarna och tillsammans sliter vidare för svensk fotbolls bästa: Vi vill varandras framgång!

Karl-Erik