Visar alla under 2018 → 06

18 jun 2018

VM-blogg nummer 8

Igår kväll avslutades konferensen med en Sverige-kväll som arrangerades av Svenska Ambassaden tillsammans med Nizhny Novgorod. Det var svensk underhållning genom Jenny Abrahamsson och det var riktigt bra. På bilden har jag tackat den svenske ambassadören, Peter, och Nizhny Novgorods kulturchef Olga! De gula tröjorna uppskattades.

Karl-Erik med svenske ambassadören, Peter, och Nizhny Novgorods kulturchef Olga.

Idag, äntligen matchdag. Vi har väntat 12 år på en VM-match för vårt herrlandslag. Jag lämnade hotellet redan 08.30 för några timmars konferens innan det var dags för match. Idag handlade konferensen i huvudsak om organisatoriska frågor. Efter några timmar träffade vi våra viktiga samarbetspartners och under en gemensam lunch laddade vi upp för match.

Jag var på arenan cirka 1,45 före avspark och njöt av miljön och det faktum att vi tagit oss ända hit. Samtalade och överlämnade gåva från Svenska Fotbollförbundet till min kollega i Sydkorea. FIFA-presidenten, Gianni Infantino, var på plats och han fick en Sverige-tröja som souvenir.

Äntligen började matchen och de svenska supportrarna skapade mycket fin stämning på arenan. Vi skapade många chanser i första halvlek men fick inte hål på Sydkorea förrän genom en straff i andra halvlek. Och Andreas Granqvist blev vår matchhjälte. Senast våra herrar vann en VM-match var 15 juni 2006. Då nickade Fredrik Ljungberg in segermålet mot Paraguay i Berlin.

Ikväll firar tusentals svenskar segern i Nizhny Novgorod och den lokala chefen för det största bryggeriet fick avstå möte med Ambassadören idag. Ölen tog slut igår så det har nog blivit övertid för personalen i bryggeriet idag, och lite extra att göra även för bryggerichefen.

Tänk vad roligt det är att vinna tävlingsmatcher i fotboll...

Imorgon drar vi mot Sochi och jag ser verkligen fram emot att träffa min tyske kollega där!

Karl-Erik

17 jun 2018

VM-blogg nummer 7

Söndagen började med frukostmöte med representanter för Elitfotboll Dam. Bra snack om viktig framtidsfråga plus förstås om Damallsvenskans häftiga seriefinal igår, i midnattssol, mellan Piteå och Rosengård. Fin publiksiffra i svensk sommarmiljö.

Efter frukost kickade vi igång årets Ordf-konferens. Efter upprop och praktisk information började vi prata Vision, Värdegrund och Verksamhetsidé plus våra tre utvecklingsområden: Fotbolls-, Förenings- och Förbundsutveckling. Deltagarna fokuserade på att dela med sig om tips och idéer kring hur vi nu går från ord till handling i kommande verksamhetsplaner. Bra diskussioner och en stor ambition finns hos svensk fotboll att bli ännu bättre! Härligt positiv anda.

Nästa, viktiga, programpunkt handlade om hur vi utvecklar framtidens förening och om vår satsning på "Diplomerad förening", ett arbete som syftar till att kvalitetssäkra våra föreningar.

Eftermiddagen handlar om Spelarutbildning, Våra mötesplatser och beslutsstrukturer i framtiden. Det är en givande dag med debatt och diskussioner som syftar till att skapa underlag för kommande beslut.

Ikväll träffar vi företrädare för svenska ambassaden samt guvernören för Nizhny Novgorod i samband med kvällens middag.

Och imorgon är det dags för första matchen i herr-VM på 12 år, som vi har längtat!

Karl-Erik

16 jun 2018

VM-blogg nummer 6

Ännu en tidig imorgon i Moskva. Morgontrafiken var mycket lugn och en timma efter vi lämnat hotellet var vi incheckade och hade passerat säkerhetskontrollen. Får ju ärligt säga att det gick oerhört mycket fortare än första gången jag besökte Moskva, tidigt 90-tal. Det blev frukost på flygplatsen och sedan flygtransport med en splitter ny Airbus från Aeroflot till Nizjnij Novgorod. Landade kl 11.00 lokal tid.

Samtidigt samlas en stor grupp nyckelpersoner från svensk fotboll på Bromma för resa hit. Den årliga ordförandekonferensen startar ikväll och under några intensiva dagar pratar vi om viktiga utvecklingsfrågor för svensk fotboll. Representanter för våra distrikt samtalar tillsammans med företrädare för elitfotbollen på herr- och damsidan. Lägg därtill förbundsstyrelsen och ledningsgruppen på fotbollskontoret i Solna och vi får en utmärkt mix av erfarenhet och kompetens. Mycket viktiga och intressanta diskussioner väntar.

Ordförandekonferensen samlades till middag och kick-off på kvällen i Nizjnij Novgorod och samtidigt landade landslaget. Nu laddar vi inför första VM-matchen för herrar på 12 år. Kan Island ta poäng av Argentina så kan vi slå Sydkorea.

Karl-Erik

15 jun 2018

VM-blogg nummer 5

Hej!
Idag, fredag, är det femte dagen på rysk mark och därmed dags för VM-blogg nummer 5!

VM-premiären är över och ryssarna fick en drömstart mot ett mycket svagt Saudiarabien. 5-0 seger för värdnationen.

Morgonen började annars med att jag blev väckt av mobiltelefonen. Aleksander Ceferin lämnade hotellet för att resa hem och ville stämma av ett par saker innan. Klockan var tillräckligt mycket för att det inte var läge att somna om. Frukost ihop med Håkan Sjöstrand och lite småsnack med kollegor från England, Österrike och Italien.

Fick tillfälle att gnälla lite på Sjöstrand sedan han missade att komma i tid till lunchen igår. Glömde berätta det i bloggen igår, men vi tar det idag istället. Vi skiljdes åt och skulle ses efter tio minuter. Det gick 20 och det gick 30 minuter. Han svarade varken på telefon eller SMS. Vi måste ha missförstått varandra så jag beställde lunch. Efter 35 minuter kommer Håkan lite lagom stressad, men ändå helt OK. Jag undrar vad som hände och varför vi inte fick tag på varandra. Då berättade Håkan, som igår blev hotellets hjälte, att på våning 2 där belgiska fotbollförbundet hade en mottagning och dit belgisk media bjudits in hände en obehaglig incident. En belgisk journalist rasade ihop i kramper och en mängd människor stod runt honom helt handfallna. Ingen gjorde något! Håkan ryckte in, såg till att det blev fria andningsvägar, att det fanns puls och andning och att en ambulans tillkallades och en tolk tillkallades. Rådigt ingripande i en tuff situation. Livsandarna återvände till journalisten som följde med ambulansen till sjukhus. Det uppstod en stor förväntan från de närvarande att "läkaren" från Sverige skulle följa med. Håkan meddelade att han inte alls var läkare, men att han ryckte in och hjälpte till i en situation när alla verkade paralyserade och handfallna. Vi åt vår lunch och jag insåg att Håkan gjorde en helt riktig prioritering som inte svarade i telefon utan istället räddade hälsan på en belgisk journalist, som nu är mycket positivt inställd till handlingskraften hos svensk fotboll! Bra jobbat!!

I samband med dagens lunchpromenad sprang jag på ett gäng från Uddevalla som styrt kosan till Moskva och VM. På bilden ser du bl a mig ihop med styrelseledamoten i IK Oddevold, Peter Bjurström. Snygg tröja, Peter! Se nu till att heja fram Sverige ordentligt på måndag!!

Peter Bjurström

Idag är vi kvar i Moskva och ikväll kl 21.00 lokal tid är det dags för VM:s första riktigt stora match. Portugal möter Spanien nere I Sotji. Domare i matchen är Gianluca Rochi från Italien. Italienska domarteamet är, som ni vet, det enda italienska inslaget på planen i sommarens VM. Jag har en särskild relation till Gianluca eftersom jag tidigt i hans internationella karriär var mentor för honom under två säsonger. Kul att han är med och sedan naturligtvis riktigt trist att vi inte fick med Jonas Eriksson som svensk representant i VM. Vi får ta nya tag och hoppas på svensk domarrepresentation i kommande stora mästerskap.

Imorgon bitti lämnar vi Moskva och styr kosan 40 mil österut till Nizhny Novgorod och laddar inför den svenska premiären på måndag mot Sydkorea.

Karl-Erik

Visa fler inlägg