Mötesfylld maj månad

Hej!

Det var ett tag sedan det blev några betraktelser under rubriken Karl-Eriks tankar, men idag på lördagsförmiddagen kom lite inspiration. Tänkte beskriva vad som varit på tapeten under maj månad och när jag själv läser så inser jag att det är ett mångfasetterat uppdrag. Tror och hoppas att jag ska vara mer aktiv under juni månad.

Umgås med planer på att skriva en kort beskrivning från varje dag under tiden i Ryssland med början måndag den 11/6 när jag reser över. Fast inget är bestämt ännu, men skriver jag det och du läser det så sätter jag ju lite positiv press på mig. Så här har maj sett ut:

 • 1 maj - Michele Uva, GS i Italien och ExCo ledamot i UEFA är på besök i Stockholm och vi träffas och samtalar om livet i italiensk fotboll och i europeisk fotboll. Italien lider av sviterna efter vårt play-off i höstas.
 • 2 maj - Träffar fyra nyvalda SDF-ordföranden på fotbollskontoret i Solna. Cristel i Halland, Robert i Norrbotten, Linus i Uppland och Markus i Dalsland. Vi pratar strategi och SDF-utmaningar och de får träffa en del nyckelpersoner i SvFF som kan vara ett bra stöd för dem i sitt uppdrag.
 • 3 maj - Träffar mina nordiska kollegor i Köpenhamn och vi möter bl a representanter för Marocko samt USA/Kanada/Mexico. De två som kämpar om att få arrangera VM för herrar 2026. Beslut om knappt två veckor vid FIFA-kongressen i Moskva.
 • 4 maj - SvFF tecknar ett långt, viktigt, samarbetsavtal med vår huvudsponsor, Svenska Spel. Ger oss en fin bas och god trygghet att satsa vidare under många år. Tack för gott samarbete, Svenska Spel.
 • 6 maj - Färgelanda Arena invigs och jag har förmånen att förrätta invigningen. Fantastisk konstgräsplan med friidrottsbanor blir verklighet efter gott samarbete mellan föreningsliv, näringsliv och kommun. Grattis Färgelanda och Dalslandsfotbollen.
 • 8 maj - Jag är tillsammans med Håkan Sjöstrand hos FIFA i Zurich för att träffa FIFA-ledningen med Gianni Infantino i spetsen. Vi talar också om våra gemensamma utvecklingsprojekt inom ramen för programmet FIFA Forward.
 • 10 maj - Herrarnas cupfinal där Djurgården blev mästare på Tele 2 Arena.
 • 13 maj - Damernas cupfinal där Rosengård blev mästare på Malmö IP. Gäster vid matchen var ordförande och GS i Kenyas fotbollförbund. Vi utbytte tankar och de var oerhört imponerade av vad spelarna presterade på Malmö IP. Kul!
 • 14 maj - Möte med representanter för Parasport-förbundet. Vi talar med dem om ett eventuellt övertagande av parafotbollen. Samtal pågår och vi jobbar metodiskt vidare. Hellre lugnt och bra än fort och dåligt.
 • 15 maj - Janne Andersson presenterar VM-truppen, som för övrigt idag när detta skrivs, laddar för match mot Danmark på Friends ikväll.
 • 16 maj - Möte med UEFA Professional Football Strategy Council, PFSC. Där ingår representanter för UEFA:s ExCO, FIFPro Europe, spelarföreningen, European Leagues, ligorna samt European Club Association, klubbarna. Bra och strategiska samtal förs om viktiga framtidsfrågor. Jag deltar tillsammans med Lars-Christer Olsson, som är ordf i European Leagues, där bl a SEF är medlemmar. På kvällen spelas Europa-League finalen och Atletico Madrid blir mästare.
 • 19 maj - Glasgow och representerar UEFA på Skottlands cupfinal. Fick förmånen att hänga medaljen runt halsen på Micke Lustig som tillsammans med sina kompisar slog Motherwell med 2-0 i finalen.
 • 22 maj - Möte med Tillväxtverket där vi lyfte frågan om möjligheter för fotbollen att komma i åtnjutande av EU-finansierade projekt till gagn för oss och Sverige i stort.
 • 24 maj - Kiev. Möte med UEFA:s exekutiva kommitté, styrelsen, och sedan höll jag tummarna för att Wolfsburgs lagkapten, Nilla Fischer, skulle få lyfta Champions League-bucklan. Lyon blev för svåra för tyskorna i finalen.
 • 26 maj - Tillsammans med UEFA-ledningen på besök hos president Poroschenko i Kiev och därefter ännu en Champions League-final. Real Madrid besegrade Liverpool. Detta var den femte klubbtävlingsfinalen under maj månad. Kanske något av ett rekord, eller har du sett flera?
 • 29 maj - Förbundsstyrelsen har sitt ordinarie möte i Solna.
 • 31 maj - LB 07 och Rosengård möts i Malmöderby. Före matchen deltar jag tillsammans med bl a Lisa Ek, Sevana Bergström och Håkan Sjöstrand i ett seminarie om damfotbollens utveckling. Sen kväll vidare till Prag och igår den 1 juni var jag på plats när Tjeckien hade sitt årsmöte.

En intensiv och spännande månad är tillända. Nu väntar juni med bl a herrarnas VM och damernas VM-kval. Två oerhört viktiga matcher för tjejerna på vägen till nästa års VM i Frankrike. Välkommen till Gamla Ullevi på torsdag!

Herrarnas deltagande i VM, för första gången sedan 2006, är resultatet av bragdartade prestationer under 2017.Stort lycka till och hoppas vi ses på Friends ikväll och på Ullevi nästa lördag och sedan i Ryssland, förstås.

Karl-Erik