VM-blogg nummer 16

Dag 16 i Ryssland och idag vaknade jag i Jekaterinburg, 150 mil öster om Moskva och tre timmars tidsskillnad från Sverige. Vi befinner oss vid Uralbergen och nära gränsen mellan Europa och Asien.

Nämnde till chauffören på morgonen att det är långt till Moskva. Han tyckte det var nära och framförallt när han jämförde med avståndet till Vladivostok som, han hävdade, är 8 timmars flygresa österut.

Jekaterinburg är en stad på cirka 1,5 miljon invånare. Här mördades hela Tsarfamiljen för 100 år sedan och bygdens store son är Boris Jeltsin som föddes i regionen. Regionen heter som staden Jekaterinburg hette under Sovjetunionens tid, nämligen Sverdlovsk. Denna region är till ytan mer än dubbelt så stor som hela Sverige. Det är avstånd i Ryssland!

Dagen har handlat om den sista träningen inför morgondagens match mot Mexiko. Läget känns fint och alla brinner av revanschlust efter den grymma förlusten mot Tyskland i Sotji. Den förlusten ska Mexiko få sota för. Stödet på läktarna kommer att bli massivt för våra motståndare. Det pratas om över 20 000 mexikaner, men våra fans är röststarka och kommer att kämpa för att lyfta spelarna på planen.

Under eftermiddagen har vi bland annat besökt Boris Jeltsin-museet. Där skildras på ett intressant sätt Sovjetunionens fall och det som kom efter det med bland annat Boris Jeltsin som Rysslands förste president.

Ute på stan träffade vi såväl svenska som mexikanska supporters och på bilden ser du en nyvunnen kompis från Mexiko. Han önskade oss lycka till, men tusan vet om han egentligen menade det...

Karl-Erik med mexikansk supporter.

I kväll har vi träffat en stor delegation från våra viktiga samarbetspartners som landat i Jekaterinburg idag. De är här för att visa sitt stöd och vi är oerhört tacksamma för de möjligheter samarbetet ger för att vi ska kunna vidareutveckla svensk fotboll.

Jonas Nystedt intervjuade där Tom Prahl, som bevakat Mexiko. Tom delade med sig av sina tankar kring morgondagens motståndare i ett gott samtal med Jonas.

Vi säger stort grattis till Danmark som kvalificerat sig till nästa omgång genom att spela 0-0 mot Frankrike och nu håller vi tummarna för Island i en av kvällens sena matcher.

Imorgon är det dag 17 och matchdag; Sverige mot Mexiko. Det blir oerhört spännande och pulsen börjar redan stiga. Puh!

Karl-Erik