VM-blogg nummer 18

Hej!
Idag är det dag 18 på rysk mark och det är varmt vid Svarta Havet i Gelendzjik. Efter att ha rest hit direkt efter matchen i Jekaterinburg igår har det varit en annorlunda dag. Oerhört mycket glädje men samtidigt ett fokus på att vi vill mera. En härlig anda i gänget. Stolta och glada men inte nöjda som en klok spelare uttryckte det efter träningen.

För min del handlade förmiddagen uteslutande om att skicka tack till alla som skickat mail och SMS eller hälsat via sociala medier. Det känns som om hela fotbollsvärlden gläds med oss och tycker vi är värda framgångarna. Det är riktigt kul att få uppleva. Och viktigt då att framföra personliga hälsningar till var och en. En riktigt trevlig arbetsuppgift faktiskt!

Det som hänt i vår VM-grupp hade nog ingen kunnat förutse och allra minst de som håller på Tyskland. Efter vår grymma förlust på övertid mot tyskarna så trodde nog få på utgången att vi skulle spela ut Mexiko och vinna gruppen samtidigt som Sydkorea besegrar Tyskland och tyskarna slutar jumbo. Vi är stolta och glada över våra framgångar och det var rörande att se den lättnad som min kollega från Mexiko, Decio de Maria (bilden), visade efter slutsignalen. Besviken över den klara förlusten, men glad och nöjd över att segrarna i de övriga matcherna räckte till en plats i åttondelsfinalerna.

Med Decio de Maria

Idag har det varit varmt i Gelendzjik närmare 35 grader mitt på dagen. Puh! Trots detta var det full fart på träningen och de svenska journalisterna följer med intresse det svenska laget. Det är tuffa resor också för media och det känns verkligen som att alla gläds över våra framgångar. Känns bra!

På hemmaplan har de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan via sin intresseorganisation SEF tecknat ett avtal med en ny spelpartner fr o m 2020. Det mångåriga samarbetet med Svenska Spel bryts då av herrarnas elitfotboll. Det nya avtalet, på sex plus sex år, ger ett rejält tillskott i kassan och skapar därmed ännu bättre förutsättningar för våra klubbar inom herrelit. Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam har nyligen tecknat ett nytt långvarigt samarbetsavtal med Svenska Spel. Vi känner oss trygga med det och totalt generar de båda avtalen betydligt mer resurser till svensk fotboll. Det är för övrigt inte ovanligt att Svenska Fotbollförbundet och våra klubbar och dess intresseorganisationer har olika avtalspartners. Däremot första gången på spelsidan och det är en följd bl a av den förändrade lagstiftningen från 2019 som innebär att fler bolag än Svenska Spel kan operera på svensk mark genom att de erhåller en godkänd licens. Totalt sett mer resurser till svensk fotboll.

Uppskattningen över framgångarna i Ryssland och som når oss är överväldigande och så roligt. Intresset och engagemanget är på topp. Noterade bl a att 15000 åskådare var på Ullevi i Göteborg och såg matchen tillsammans på storbild. Och ser motsvarande händelser ske runt om i landet. Folkets totala kärlek till vårt herrlandslag betyder så mycket för alla på plats här i Ryssland. Nu laddar vi om och försöker vinna mot Schweiz på tisdag. Absolut ingen omöjlig uppgift för det här landslaget!

Karl-Erik