VM-blogg nummer 19

Idag har det varit lite av en vilodag för spelarna i Gelendzhik och det är nog ett väldigt klokt sätt att ladda batterierna på. Jag och ett antal ledare gav oss ut i viken utanför stan för en båttur med tillhörande dopp i Svarta Havet. Gott och avsvalkande i den oerhörda värmen som råder här i Gelendzhik.

Väl åter på hotellet fortsatte arbetet med att bland annat hantera biljettrycket inför åttondelsfinalen, som är enormt. Och det är naturligtvis väldigt kul. Vi nås också av många härliga rapporter från Sverige och om trycket kring de hittills spelade matcherna. Över 100 000 personer, sammanlagt, har sett de storbildsvisningar där vi är medarrangörer i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är fantastiska siffror och trycket lär vara stort inför tisdagens match. Riktigt roligt!

VM i herrfotboll är världens största idrottsevenemang och årets VM är inget undantag. FIFA har 211 medlemsländer och nästan alla är med och kvalar till herr-VM. Det finns 32 platser att slåss om och av dessa har UEFA, dvs Europa, 13 platser som våra 55 medlemsländer fightas om. När vi spelar herr-EM i Europa är det 24 platser, så att kvala in till VM är nästan dubbelt så svårt. När vi sedan väl är här så vill vi förstås oerhört gärna ta oss vidare från gruppspelet och in i knock-out-fasen av mästerskapet. Vår grupp bestod av Mexiko med 123 miljoner invånare, Tyskland med 83 miljoner invånare, Sydkorea med 51 miljoner samt Sverige med 10 miljoner. Tyskland har, för övrigt, lika många licensierade spelare som vi har invånare. I denna tuffa konkurrens vann vi gruppen. Det känns fantastiskt fint. I detta sammanhang när vi jämför så måste jag naturligtvis lyfta på hatten för Island. De har med sina 334 000 invånare gjort det som varken Nederländerna eller Italien klarade, nämligen att kvala in till VM. Imponerande!

Igår hade jag förmånen att skriva om ett avtal som ger ökad konkurrenskraft för vår herrelitfotboll på klubbsidan och idag har jag samma förmån när det gäller vår damelitfotboll på klubbsidan. OBOS har träffat avtal med klubbarna i Damallsvenskan genom intresseorganisationen EFD, som därmed får ytterligare 40 miljoner för att utveckla verksamheten under de kommande åren. Mer resurser till svensk fotboll. Bra!

Avslutningsvis är det med glädje jag konstaterar att Locker room talks initiativ kring en manifestation för Jimmy Durmaz äger rum i Kungsträdgården. En stor eloge till initiativet men också till landslagsspelarna som var beredda att täcka hyreskostnaden i Kungsträdgården. Nu blir det ingen avgift utan Stockholms Stad tar denna kostnad. Bra jobbat alla inblandade!

Imorgon laddar vi vidare mot åttondelsfinalen och det känns tryggt att ledare och spelare ser glada och avspända ut. Detta får symboliseras av "Granen" och "Richten" på bilden nedan.

Granen och Richt

Karl-Erik