VM-blogg nummer 3

Efter ännu en dag med tidig väckning var det dags för busstur till FIFA-kongressen. Gianni Infantino öppnade, en halvtimme sent, den 68:e FIFA-kongressen. Kongressens huvudnummer var förstås vem som skulle vinna omröstningen avseende värdskapet för herrarnas VM 2026. Marocko och USA/Kanada/Mexiko var de två kandidaterna.

Innan det var dags för den frågan så var FIFA:s ekonomiska situation på agendan. Det ser mycket bra ut och resurserna för fotbollsutveckling kommer att öka och det kommer att märkas även för oss. Mycket positivt besked!

Under punkt 10, ändringar av stadgar, passade jag på att lyfta några viktiga frågor kopplat till damfotbollens utveckling. Från talarstolen uttryckte jag förväntningar på klubb-kompensation vid dam-VM 2019 samt vikten av solidaritetsersättning till klubbar vid internationella transfers. Utveckling och utbildning av spelare ska värderas utan hänsyn till kön. Och självklart gälla både utveckling av killar OCH tjejer.
Vi ska senare följa upp hur och när FIFA tar hand om dessa viktiga utvecklingsfrågor! Bra feedback från kongressen på vårt agerande!

Sedan var det då dags för de båda erbjudandena för 2026 herr-VM att presentera sig. Vi gick redan i morse ut med att vi kommer att rösta på det Nordamerikanska förslaget.

Tre tunga skäl för det är att det 2026 är 32 år sedan Nordamerika arrangerade. Ingen världsdel har väntat så länge. Lägg därtill hållbarhetsfrågan så har Nordamerika alla arenor redan byggda samt att överskottet från VM blir mer än dubbelt så stort jämfört med Marocko. Det ger resurser för fotbollsutveckling av vår sport i hela fotbollsvärlden.

Den spännande omröstningen slutade med 134 röster för USA/Kanada/Mexiko mot 65 röster för Marocko. Strax därefter avslutades kongressen och vi återvände till vårt hotell i centrala Moskva.

Karl-Erik