VM-blogg nummer 9

Det var med lätta steg vi promenerade från hotellet till konferenslokalen denna morgon. Ett par timmars arbete innan det var dags för hemresa för många och resa till Sochi för några, däribland jag själv. Jag ser redan fram emot matchen mot Tyskland på lördag.

Idag handlade konferensen i huvudsak om presentationer från tre intresseorganisationer, Ettanfotboll, Elitfotboll Dam samt Svensk Elitfotboll. Ett imponerande arbete görs av klubbarna i samverkan genom sina intresseorganisationer. Lysande exempel när 1+1 blir väldigt mycket mer än 2. Media, marknad och kommunikation är i stort fokus plus förstås utvecklingsfrågor kopplat till fotboll och föreningar. Samhörigheten och den gemensamma viljan att jobba för svensk fotbolls bästa är uppenbar.

Vi lyssnade till Daniel Johnsson från vårt fotbollskontor i Solna. Han är med i en RF-utredning om RF:s stödformer och pekade bland annat på den orättfärdiga diskriminering som vår idrott och våra föreningar drabbas av genom den så kallade takregeln. Den borde bort och ersättas av något mer rättvist system. Fortsättning följer i denna fråga...

Jag fick sedan möjligheten att prata om några av våra viktiga frågor inför valet i höst. Anläggningsfrågor och därmed bra tillgänglighet för våra olika idrotter står högt på listan. Men också föreningsutveckling och resurser för kanslistöd till våra föreningar. Föreningar med omfattande breddverksamhet behöver det för att klara rekrytering av såväl organisationsledare som aktivitetsledare. Kan ovanstående lösas har vi mycket bättre förutsättningar att kunna göra individ- och samhällsnytta till gagn för alla. Fotbollen skapar ett bättre samhälle och om samhället skapar förutsättningar för oss får samhället mångdubbelt tillbaka. Den 23 augusti ska vi presentera en gedigen UEFA-rapport om fotbollens positiva påverkan på samhälle och ekonomi i vårt land.

Fick sedan möjlighet att summera våra dagar innan Lena Wallgren framförde deltagarnas tack och konferensgeneralen, Jörgen Eriksson, avslutade årets Ordförandekonferens.

På eftermiddagen reste vi till Sochi via Moskva och nu väntar vi, ivrigt, på att få möta Tyskland!

Karl-Erik