VM-blogg nummer 24

Idag är det dag 24 på rysk mark och således dags för VM-blogg 24!

Gårdagen slutade i dur och vi vann igen! Jag har en känsla av att våra vänner från Schweiz var ganska segersäkra, men nervösa, precis om vi. I paus var de nog lite överraskade av den svenska styrkan och de var öppna för att detta kunde sluta hur som helst. Det kunde det inte för det blev ännu en härlig svensk seger. Det var synnerligen njutbart att stanna kvar i S:t Petersburg och följa Colombia-England och det är bra att de fick spela en lååång match. Det gynnar oss på lördag. En enklare måltid i sportbaren på hotellet tillsammans med lite halvgalna engelsmän och colombianer gav lite extra krydda åt anrättningen som serverades på TV:n. Laget reste direkt efter matchen tillbaka till Gelendzhik och var framme på småtimmarna och laddar idag batterierna innan det är dags att resa till Samara imorgon.

Karl-Erik Nilsson i Samara.

Jag reste tillsammans med lagets förpatrull till Samara direkt från S:t Petersburg och vi landade, i miljonstaden och huvudstaden för det ryska rymdprogrammet, strax före 16.30 lokal tid. Då har vi fått vrida fram klockan ytterligare en timma så vi är nu plus två timmar jämfört med Sverige. Vi checkade in på det nya Lotte hotell som ligger mitt i stan och baksidan på hotellet vetter mot FIFA Fan Fest, det som vi brukar kalla Fan zone. På bilden ovan ser du Fan zone i Samara och låt oss hoppas att våra svenska fans får ännu en fantastisk upplevelse i Ryssland.

Med på resan hit var bland annat gänget från SvFF som ser till att våra fans får service, biljetter och kan känna sig trygga här i Ryssland. Och eftersom Martin är en av mina flitigaste bloggläsare är det inte mer än rätt att han och SvFF-gänget runt fansen får lite cred. Stort tack och hatten av för Lena, Linda, Oscar, Christoffer, Christian, Johan och förstås Martin! Tack också till alla övriga som på olika sätt stöttar det här gänget, ingen nämnd ingen glömd!

Det är dessutom inte bara fansen på plats i Ryssland som trivs. Siffrorna för de så kallade public viewing där vi är engagerade slår alla rekord. Igår var det fullsatt på alla fyra platser och tusentals människor fick vända om. Fullt och 4000 tittare i Umeå, 13 000 i Malmö, 15 000 i Stockholm och 16 000 i Göteborg. Totalt har fler än 150 000 åskådare valt att följa matcherna tillsammans på storbildsskärm. Visst är det häftigt med detta oerhörda intresse för svensk fotboll. Stolt, rörd och väldigt glad!

Väldigt glad också över alla som hört av sig från när och fjärran. Jag hoppas att jag hunnit med att svara alla idag. Riktigt kul med alla vänner i den internationella fotbollen som önskar framgångar för Sverige. Vi är ett medelstort fotbollsland som ger andra länder i vår storlek lite extra hopp inför framtiden som en av mina kollegor uttryckte det.

Imorgon kväll kommer laget hit till Samara och innan dess hoppas jag hinna utforska den här staden lite mer. Ännu en miljonstad i Ryssland som är tämligen obekant för väldigt många utanför det här landet. Staden har 1,2 miljoner invånare och kommunen är till ytan ungefär som halva Sverige. Floden Volga flyter igenom staden, Europas vattenrikaste flod. Den mynnar efter 370 mil ut i Kaspiska havet. Vi befinner oss i en industristad med rika oljetillgångar runt staden. Krilija Sovjetov, Sovjets Vingar, är stadens stolthet och spelar fotboll i högsta ligan. Här finns landets rymdcenter och därmed ett rymdmuseum som vår chaufför var mycket stolt över. Vi får nog kika lite närmare på det.

Karl-Erik