Magasinet Fotboll - tidigare nummer

Magasinet Fotboll #4 2017I Nr 4/2017:

Mohamed Saids stridsfotboll

Som 14-åring kom Mohamed Said ensam till Sverige och han hade då aldrig spelat organiserad fotboll. Tre år senare skjuter han sitt Örgryte IS kvar i Superettan och drömmer om att en gång få hit sin mamma.

Kulturrevolution lyfter Östersund

Är det kultur i olika former som fått ett gäng från fotbollens "hittegodsavdelning" att nå eliten? Magasinet Fotboll har åkt till Östersund för att få en förklaring till det jämtländska undret, som nu charmar inte bara Sverige utan även Europa.

Växjös vassa vandring

Småländskorna har klättrat rekordsnabbt i seriesystemet och spelar nu i Damallsvenskan. Men det räcker inte – nu är siktet inställt på att detronisera såväl Rosengård som Linköping.

Ätran imponerar

Det går absolut att växa för landsbygdsföreningar. Även utan en storsponsor eller ett stort inflöde av nya invånare. Ätrans FF har nämligen en anläggning utöver de vanliga.

Årets drömelva

En ny uppställning viktiga och kloka Fotbollsföräldrar presenterades och hyllades på Fotbollsgalan.

Magasinet Fotboll #3 2017I Nr 3/2017:

Slutgallrat för AIK bland de yngsta

AIK ändrar inriktning på sin ungdomssatsning. Från och med i år måste barnen vara 13 innan de plockas in i ett akademilag.

Skymning över Göteborg

Föreningarna dör i nordöstra Göteborg. Frankie Boakye, med 27 år som ledare i Angered, varnar för att de goda krafterna är på väg att förlora.

…det är ministerns stora oro

Socialminister Annika Strandhälls uppväxt i en tuff förort präglades av föreningslivet. Hon menar att regeringens prioritet är att rädda idrottsklubbarna i socialt utsatta områden och att förbättra föreningskunskaperna.

Fair play viktigast för Fotbollsföräldrar

Svenska ungdomstränare tycker att de är bra på att lära ut Fair Play, och att barnens glädje är prioriterat, det visar en enkät från SJ och SvFF.

Kapten Vinyl tar över

Småbarnsfar och förbundskapten. När en ledig stund infinner sig snurrar vinylen hemma hos Peter Gerhardsson (som egentligen vill vara som Thåström).

"Vi kräver rättvisa"

Håkan Sjöstrand skriver i sin ledare att SvFF uppvaktar regering och riksdag via remissvaret på utredaren Håkan Hallstedts rapport i spelutredningen. Där kräver fotbollen att rörelsen ska erbjudas likvärdiga ekonomiska villkor som trav- och galoppsporten. "Att två så dominerande sporter som spelobjekt behandlas så fullständigt olika är obegripligt, orättvist och osportsligt" skriver Sjöstrand bland annat.

UEFA Europa League-finalen en stor succé

295 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning, höga betyg för hela arrangemanget och inte minst Friends Arena. Karl-Erik Nilsson skriver om Nationalarenans succé som plats för de stora matcherna.

Magasinet Fotboll #2 2017I Nr 2/2017:

Genom nålsögat

Tre EM-slutspel för Sverige i sommar. För de cirka 60 berörda spelarna som valts ut handlar det om tusentals timmar av träningar, matcher och resor. Den inre drivkraften är helt avgörande för hur långt en ung spelare kan nå i sin karriär. Men utan ett stabilt nätverk runt omkring blir oddsen genast sämre. I detta nummer berättar två unga elitspelare, Simon Tibbling och Nathalie Björn, om hur vägen genom nålsögat ser ut.

Tjejboost

Nya spelformer, fler kvinnliga ledare och bättre utbildade tränare. Så ser några av idéerna ut när svensk fotboll tar ett totalgrepp för att lyfta tjejfotbollen.

I Kistas hjärta

Sonja Dousa är mer än en ledare och Kista SC mer än en klubb. Magasinet Fotboll besöker en förening där fotbollen är basen, men där språkkafé för nyanlända och cykelkurser för vuxna kvinnor är minst lika viktiga inslag i verksamheten.

Sevanas hederssak

En stor del av landets föreningar och distrikt vill ha en kompetenshöjning. Framför allt efterfrågas mer kunskap kring hederskultur. SvFF:s Sevana Bergström vill undersöka möjligheten att arvodera ledare med specialkunskap i ämnet.

Älskade omställningar

En spelare kan göra över tusen riktningsförändringar per match. Ofta är de kopplade till när bollen byter ägare. SvFF:s Anders Bengtsson ger oss en lektion i hur man bäst ställer om.

Läs som e-magasin

Mag 1-2017I Nr 1/2017:

Unik satsning för fler domare

Ett gäng erfarna daladomare tröttnade på hot, avhopp och dålig stämning på planerna. Glenn Nyberg har tagit täten i en unik satsning där 240 nya domare har fått en egen mentor. Vi har en unik statistik bland alla distrikt och bilden är något ljusare än vad man först kan tro.

Utveckling ger mer än elit

Den svenska fotbollsmodellen prövas då två distrikt (Skåne och Halland) väljer att hoppa av sommarens utvecklingsläger i Halmstad. Frågan handlar om hur våra talanger bäst ska utbildas i framtiden och där finns det många åsikter i fotbolls-Sverige.

Ryssen har flyttat in
Tio år efter att han grundade klubben flyttar Alex Ryssholm sitt
livsverk AFC från Solna till Eskilstuna. Galenskap eller genidrag, kommer Eskilstunaborna gilla sitt nya lag? Magasinet Fotboll har besökt klubben och Eskilstuna inför allsvenska starten.

Bättre samarbete är framtiden

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson trycker på att samarbete och bättre dialog är fotbollen och idrottens väg framåt. Därför bör RF och SOK, liksom Specialidrottsförbunden, hitta en ny väg framåt för rekrytering, och att fler stannar i idrotten.

Låt lusten styra laget

Motiverade spelare ger vinster bortom de omedelbara resultaten. Läs om hur du odlar och underhåller lusten i laget, lika viktigt som allt annat i fotboll.

Magasinet Fotboll #4 2016i Nr 4/2016:

UEFA-intervju

En exklusiv intervju med den nye UEFA-basen Aleksandr Ceferin, där han berättar hur ambitionerna ser ut för att stärka fotbollen i Europa.
Han brinner för dialog, för damfotbollens utveckling och futsal och han ska införa en avdelning som heter "Protection of the game" som bland annat ska bekämpa korruption och problemet med matchfixing.

Grönt kort

I stockholmsfotbollen finns en ny färg på korten. Spelare som agerar schyst på planen belönas med ett grönt kort. Såväl ledare som lirare hyllar projektet som Stockholms Fotbollförbund drivit med framgång 2016.

Payback time

Elitdomaren Mohammed Al-Hakim tackar fotbollen för den han blivit och är. Och han vill betala tillbaka, så ofta och så mycket han kan. Därför reagerar han alltid mot felaktigt beteende på och utanför planen.

Tvekönad framtid

Nästan hälften av elitföreningarna på dam- och herrsidan har enkönad verksamhet. Nu tänker en del klubbar om. OS-hjältinnan Lisa Dahlkvist tror att alla känner mer för en och samma förening, och anser det är framtiden.

Janne Anderssoni Nr 3/2016:

Den vänlige vinnarskallen

Fotbollens nye förbundskapten, Janne Andersson, avskyr att förlora. Även i kortspel. Magasinet Fotboll har grävt i den halländska myllan och pratat med spelare, kollegor och vänner som hyser såväl beundran som respekt för vår nye kapten. Fram tonar bilden av en "vänlig vinnarskalle".

Hector visar vägen

Det finns drygt 50 områden i Sverige som något nedsättande kallas "no-go-zoner". Bortom krigsrubrikerna finns eldsjälar som får ungdomarna att välja fotbollen framför en kriminell bana. Hector Valeria i Biskopsgården är en av dem som försöker ge ungdomar stöd att hitta den rätt vägen.

Sensationen Dalkurd FF

De fascinerar svensk fotboll: Från division sex till Superettan på ett årtionde, det är en makalös vandring i systemet. Men det bubblar under ytan i Borlänge, där fotbollen blir allt starkare. En infekterad strid med kommunen kan få Dalkurd att leta ny hemvist.

Fotbollsförälder med fokus

Författaren och artisten Jonas Gardell önskar en mer återhållsam publik på barn- och ungdomsmatcher. Som före detta fotbollsspelare och numera engagerad fotbollsförälder menar han att det absolut viktigaste är att leken står i fokus.

I toppen för att stanna

Vi tillhör världstoppen i damfotboll, OS-silver senast. Men konkurrensen ökar när de stora klubbarna med stora resurser satsar på damfotboll, som på sikt ger bättre landslag. När Umeå och landslaget var som bäst spelade alla spelarna i Allsvenskan – nu är åtskilliga ute i Europa på gott och ont. Vi måste jaga nya resurser till damfotbollen, skriver Karl-Erik Nilsson i sin krönika.

MF #2 2016

i Nr 2/2016:

Skolkamraternas fotbollssommar

Pia Sundhage, Håkan Ericson och Erik Hamrén. Magasinet Fotboll återförenade trion på GIH där allting började för trettio år sedan då de var skolkamrater. Likt företrädare som Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg. Läs spännande samtal om vägval, tankeläsning och mästerskapen, och tiden efter Zlatan. Sommaren 2016 liknar ingen annan i svensk fotbolls historia.

Gyllene zonen alla letar efter

Christoffer Bernspång och Andreas Janmyr är först med att se matchens sanningar. Matchanalytikerna är ovärderliga för landslagens jakt på vassare spel och rätt resultat. Läs det överraskande reportaget där Sverige faktiskt är mer framgångsrika än bättre rankade länder i flera avseenden och som åskådare eller tv-tittare knappast noterar.

Rampen dörröppnare - nytt projekt sjösätts

För några av deltagarna var det tidigare otänkbart att få träna eller vara med i ett lag. I göteborska Rampen har ett åttiotal nyanlända tjejer fått chansen att växa som spelare och som människor. En utmärkt historia som passar i vårt projekt "Alla är olika – olika är bra", där vi nu tillsammans startar ett projekt som ger föreningarna möjlighet att söka medel som vi skapat tillsammans med Svenska Spel, ICA och våra landslagsspelare.

Unga domarna i Vejby

Trots larmrapporter om hot och våld så finns det klubbar som går mot strömmen. I Vejby IF har alla ungdomsmatcher tre domare. Klubben peppar alla yngre spelare att testa på att vara domare.

Magasinet Fotboll #1 2016

i Nr 1/2016:

Så blir vi vinnare på sikt

Ett brett reportage om fotbollens utmaningar i flera delar. Om Reymers F01, som förlorar matcher men vinner spelarnas gunst, om satsningen på future team, som breddar talangtoppen, om RAE, den relativa åldersindexen, som synas i sömmarna. Det finns ingen enkel lösning på gåtan hur vi ska få fler att spela längre, men ett intensivt arbete pågår i en mångbottnad fråga!

Hedvigs arvtagare fångad

Målvaktspositionen såg för några år sedan mörk ut på damsidan. Knappt en inhemsk talang mellan stolparna i Damallsvenskan. Nu har en stor satsning lett till flera unga burväktare på frammarsch. Talanger finns.

Trollhättans riktiga sluss

Varje år passerar hundratals ungdomar genom den egna slussen, och tar sig ut i samhället och in i föreningslivet. Patricia Daoud, ansvarig för klubbens sociala projekt, undrar om det verkligen är IFK Trollhättan som behöver lära sig mer om integration.

Nödlösningen i Stockholm

1 miljon per hus - så mycket kostar i snitt de toalettbyggnader som poppat upp vid friliggande bollplaner runt om i Stockholm de senaste åren. Syftet har varit att få bukt med alla nödiga fotbollsspelare som uträttar sina behov vid planerna, ofta i närheten av bostadshus. Hittills har ett tiotal toahus byggts runt om i huvudstaden och fler ska det bli.

Galna konsjukans medicin

Älskar du som tränare att strö kinahattar omkring dig på planen? Magasinet Fotbolls Anders Bengtsson har botemedlet mot den seglivade och galna konsjukan.

Magasinet Fotboll #4 2015

i Nr 4/2015:

Gräskonst väcker känslor

Ett underlag som beter sig likadant oavsett väderlek och som erbjuder betydligt fler fotbollstimmar än naturgräs. Ändå är debatten om konstgräset fortsatt het. Magasinet Fotboll har plöjt djupt ner i granulaten och ställer fakta mot känslor. Stort spännande reportage om de underlag som svensk fotboll spelas på.

Visingsö visar ny väg

På en liten ö mitt i Vättern får ungdomar chansen att lämna missbruk och kriminalitet bakom sig. Det sker via fotbollen i Vais och på Stigby ungdomshem. Där tar ungdomarna sina första steg mot ett nytt och bättre liv.

Hjärngympa på frammarsch

Idrottspsykologerna Daniel Ekvall (IFK Norrköping och SvFF) och Sverker Fryklund (Malmö FF) är lika självklara i sina klubbar som fystränaren. Trots att idrottspsykologi är ett relativt nytt fenomen inom fotbollen, så har deras klubbar och de yngre landslagen fått en rejäl dos kunskap. Men branschen dras med en del oseriösa aktörer.

Idésverige 2.0

En cup mellan stenkastande ungdomar och brandmän. Fotboll på schemat för att få elever att stanna i Storuman. Och en klubb som finansierar sin nya plan via Facebook. Idéerna sinar aldrig i Fotbollssverige. Läs den andra delen om hur innovationer och nytänkande lyfter svensk fotboll.

Magasinet Fotboll #3 2015i Nr 3/2015:

Nu visar Håkan den nya vägen

Håkan Sjöstrand nådde inte ända fram i sin karriär på planen. Nu ska SvFF:s högste tjänsteman lyfta fotbollen med nya grepp, under en ny tid och i ett nytt Sverige. Med mottot för fotbollen bästa.

20 lysande idéer för föreningarna

En östgötsk by som fixar en egen multisportarena. En öde plan i Älvdalen som återförts med nyanlända spelare. Och en elitförening som håller koll på fansens vikt. Läs om idéernas fotbolls-Sverige!

J-Södras bröder glöder

Förr var fotbollen bygdens stora sport. Men sedan kom HV71 och ishockeyn. Efter ett halvsekel utanför Allsvenskan ska ett hemvänt J-Södra återställa ordningen, med småländska bröder i främsta ledet.

Ali är Djinghis Khan på plan

Jawad Ali Husseini kom till Sverige som 14-årig flykting. Han hade aldrig spelat i en klubb. Läs om en dramatisk resa som varit både lång och svår – och nu gör han succé i Djurgårdens P18-lag.

i Nr 2/2015:

Magasinet Fotboll #2 2015Damfotbollens potential kartläggs

Spelet utvecklas. Flickor strömmar till klubbarna. Många spelare har numera chansen att leva av fotbollen och Magasinet Fotboll går igenom potentialen för framtiden: Damallsvenskans ekonomi har vuxit med 370 procent på tio år, lönerna har under samma period ökat med 1.400 procent. Klubbledare tror att sponsorerna i framtiden kommer att ställa krav på fördelning av pengar, även om UEFA inte tar egna initiativ. Enskilda övergångar har stoppats på grund av individuella sko- och reklamkontrakt, men nu ställer klubbarna hårdare krav på spelarna i avtalen. Men det finns hot också, bland annat att svenska talanger har svårt att slå sig in i Damallsvenskan, och ett spelartapp i 15-årsåldern..

General Ericson manar till fotbollskamp

Håkan Ericson har tagit U21-landslaget till EM och är försiktig optimist inför mästerskapet. Han ser en individuellt skicklig generation, men varnar samtidigt för att andra viktiga fotbollsegenskaper går förlorade i jakten på bättre teknik. Hans "generalbrev" inför playoff i höstas tände spelarna ordentligt. Läs det och mer inför EM!

Anläggningsbristen hotar framtida mästerskapsspel

I damlandslaget, U21-landslaget och F19 som spelar mästerskap i sommar återfinns få spelare uppvuxna i Stockholm, Sveriges största fotbollsdistrikt. Framtiden för talangerna att utvecklas ser inte helt ljus ut på grund av planbrist. Enligt Stockholms FF och idrottsförvaltningen i Stockholm behövs 50 fullstora fotbollsplaner i huvudstaden fram till år 2022 för att bygga i kapp. Bristen på inomhushallar för fotbollen och andra idrotter är också enorm. Drygt 25 fullstora inomhushallar skulle behöva byggas de närmaste åren för att ge all idrott en chans att bereda plats åt stadens alla barn och ungdomar. Bara fotbollen behöver sex hallar, vilket är målet till 2016.

Magasinet Fotboll #1 2015i Nr 1/2015:

Ungdomstappet

60 % av spelarna slutar eller tar en paus i 16-årsåldern - här finns stora utmaningar att få fler att spela längre.
– Vi måste anpassa oss efter vad ungdomarna förväntar sig och vill ha, säger Peter Landström på SvFF.
Planlagd spontanfotboll (läs om Sundbybergs spännande lösning kvällstid) och nya spelformer kan vända trenden. Föreningar, ledare och föräldrar måste fundera på över ambitioner, sammanslagningar och vad som är orsak och verkan till ungdomstappet. Ett omfattande arbete görs för att vända trenden i svensk fotboll, vilket redovisas i Magasinet.

Fotbollens sociala betydelse

Domaren Salem "Sam" Zahda Aldarcazallie tvingades fly från bomberna i Syrien och lämna sin familj sommaren 2014. Han hamnade i Ljusne i Hälsingland. Nu är han på väg att bli domare i svensk fotboll och ser ljuset i bedrövelsen. Svensk fotboll betyder mycket för många. "Alla är olika och olika är bra" heter fotbollens nya projekt mot rasism och kränkningar och allas betydelse i svensk fotboll där "Sam" är en av många, många människor som berikar vår verksamhet och alla ska känna sig välkomna.

Psykologins betydelse allt viktigare

Nanne Bergstrand, en av våra mest erfarna tränare, bygger numer mycket av ledarskapet kring det psykologiska och dess påverkan på spelare och prestation. Hammarbyspelarna får påminnelser i mobilen via ett slags mentalt gym för att hålla reda på viktigt och oviktigt. Samma tankar har Maria Bergkvist, färsk tränare för Umeå IK i Damallsvenskan liksom beteendevetaren Daniel Ekvall på SvFF som intygar att psykologin ingår i allt på en fotbollsplan – men han betonar också att det är ett område som inte är lätt att orientera sig i.

Skilda världar och vägar

Barndomsvännerna Carlos Garcia och Emil Bergström följdes länge åt i fotbollen: BP där karriären startade och senare Djurgården. Carlos lockades tidigt till italienska Parma, men Emil stannade i DIF. Idag är Emil lagkapten och fansens idol och på gränsen tlll landslagen, medan Carlos karriär står och väger. Vem gjorde rätt och vem gjorde fel?

Grönt kort för domarna

I sommar kommer en ungdomsturnering i Södertälje testa ett nytt kort grönt för domarna att använda sig av. Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand har, som ungdomsledare, efterfrågat en möjlighet att stärka domarrollen och det positiva i fotbollen genom att inte bara visa på felaktigheter på planen – utan även kunna berömma när spelare, ledare – eller föräldrar! gör nåt bra: kan stäkra domarnas roll!

i Nr 4/2014:

Tydliga tecken på att svensk fotboll lyfter

Magasinet Fotboll analyserar i årets sista nummer framgångsvåg som sker på såväl landslags - som klubbnivå för svensk fotboll.
Brons i U17-VM. U21-laget till EM, liksom medaljer på flicksidan. Malmö FF i Champions League. Rosengård och Linköping i damernas motsvarighet. Sverige klara för Dam-VM. Rekordmånga unga spelare i Allsvenskan och stort publikintresse på flera nivåer.

Talangtrio som nått eliten

De unga profilerna Gustav Engvall, Anna Oscarsson och Ferhad Ayaz spås alla en lysande framtid. Här ger de sin version av den egna men också den svenska talangutvecklingen.
SEF:s sportchef Stefan Lundin visar på positiv statistik och menar att vårt utbildningssystem på klubbnivå är och blir en allt viktigare faktor. Han har också idé om en tidigare specialisering av unga talanger – men enligt svensk modell.

Lilie manar till rörelse

Lilie Persson pekar på Tipselitsystemet, där samtliga damspelare i de senaste VM-trupperna passerat, men säger också: "så som Damallsvenskan ser ut i dag, med många utländska spelare, kan man behöva röra på sig för att få speltid. Inom landet, naturligtvis, men också utomlands".

Hareide hyllar den svenska fotbollskulturen

Åge Hareide, Malmö FF:s succétränare ser den svenska fotbollskulturen och hela samhällsbygget som en grund för de framgångar som sker nu. "Fotbollskulturen här är jättestark och svenska spelare är noggrannare och mer ödmjuka och samhället har inte ändrat sig lika mycket som det norska".

Tränare 2.0

Nu sjösätts en helt ny tränarutbildning som revolutionerar svensk fotboll. Bland annat kommer barn- och ungdomstränare få en skräddarsydd kursplan på olika nivåer. 30 procent av studierna utförs via webben.

Magasinet Fotboll nr 3 2014i Nr 3/2014:

Torbjörn vill öka unga spelares förståelse

Torbjörn Nilsson fick en idé när han såg en match och speciellt en spelares rörelsemönster - och det slutade med att han skrev en bok.
– Förhoppningsvis en pedagogisk bok som både spelare och ledare kan ha nytta av. En ambition är att få en debatt om hur vi tränar för att få fram spelare som fattar beslut utifrån det som händer på planen runt omkring dem.
Torbjörn tycker att dagens spelare har blivit för individualistiska. Många förstår inte vikten av en avledande löpning där målet inte är att få bollen – utan i stället att skapa yta för en lagkompis.

Så vill Daniel stärka MFF ännu mer

Malmö FF tog sig till Champions League som första svenska klubblag på 14 år. Men sportchefen Daniel Andersson nöjer sig inte med det. Han vill se mer satsning på fysträning, tidigare uppflyttning av de lovande talangerna och en nytändning för multiidrottandet. I Magasinet Fotboll berättar han hur han vill förändra Malmö FF för att de ska bli ännu bättre i framtiden.

Få kvinnliga elittränare "ett enormt resursslöseri"

Ett av tolv lag i Damallsvenskan har kvinnlig tränare, tre av 14 klubbar i elitettan tränas av en kvinna, sex av 72 klubbar i division 1 har en kvinna som huvudtränare. Av de 437 personer som i dag har den högsta tränarutbildningen i landet är 9 (nio) kvinnor.
– Det är naturligtvis ett enormt resursslöseri, säger Marika Domanski Lyfors, fd förbundskapten och elittränare.
Elisabeth Gunnarsdottir i Kristianstad är ensam – och hon gillar det inte. Men i en enkät redovisar våra VM-hjältar att man, tyvärr, prioriterar annat.

Tålamodet allt kortare med tränarna

121 tränarkonstellationer har passerat de allsvenska lagen under 2000-talet. Sju av 16 allsvenska lag hade ny tränare inför årets säsong. I snitt har klubbarna bytt tränare vartannat år. Tränarföreningen upplever ett mindre tålamod i takt med att medier, sponsorer och fans ställer hårdare krav.

Göteborg vill ha jämnare ungdomsmatcher

Lag som ligger under med fyra mål får sätta in en extra spelare. Det är ett av greppen i Göteborg för att barnen ska få jämnare matcher.
– Ingen utvecklas av att inte få röra bollen, säger Madelene Ekvall, ordförande i tävlingskommittén.
Göteborgs Fotbollförbund har tagit fler beslut i riktning att ungdomsmatcherna ska bli så jämna som möjligt och för att utveckla alla spelare. Enskede IK, en av de största ungdomsklubbarna, vill att Stockholm tar efter Göteborg.

Puff Magasinet Fotboll 2-2014i Nr 2/2014

Hur ska vi nå VM 2018?

VM startar i dagarna i Brasilien, fotbollens hemland. Det är andra världsmästerskapet i rad som Sverige inte kvalat in till och diskussioner om fotbollens framtid pågår. I Magasinet nr 2, 2014 har vi därför ställt frågan: Hur ska vi nå VM 2018?

SvFF har inlett ett stort projekt över tre år, initierat av bland andra förbundskapten Erik Hamrén. Claes Eriksson (SvFF) och Stefan Lundin (SEF) är projektledare. Elitspelare mellan 15 och 21 år ska prioriteras genom ett tiotal olika projektdelar, bland annat bättre kost, fysträning och "skugglandslag".

Hur äter elitspelarna?

Kostrådgivare Hennings Svendsen siffror hur elitspelarna äter avslöjar att orken tryter i slutet av matcherna hos de som slarvar med maten. Svendsen, som normalt arbetar med landslaget, har frågat 338 allsvenska spelare. Han säger vidare att individuella idrottare är mycket mer medvetna om kostens effekter på prestation än lagspelare som fotbollen.

Ekdal: "Spelarna bör ta mer ansvar själva"

Albin Ekdal, kanske de kommande årens nyckelspelare i landslaget, vill öka professionaliteten hos spelarna som bör ta mer ansvar själva, och att fotbollen ska satsa mer på teknik, kombinerat med bättre passningsspel.

Kritisk blick!

Vår meste VM-spelare Henrik Larsson, nu succétränare i Falkenbergs FF, vill tillsätta en kommission med spelare från VM-laget 1994 som ska fungera som ett utvecklingsstöd för svensk fotboll.
Vidare anser Henrik Larsson att vi måste få stopp på talangernas alltför tidiga flytt utomlands och han kan tänka sig att införa en artistskatt för att motverka att våra mest lovande unga spelare lämnar svensk fotboll i förtid.
Och - Henrik kan också tänka sig att bli förbundskapten i framtiden.

Dessutom:

I Magasinet berättar också Björn-Anders Larsson på Idrottsekonomiskt Centrum om fotbollens samhällsnyttovärden, som han anser motsvarar ett värde av åtta miljarder kronor om året.
– Men politikerna förstår varken de hårda eller de mjuka ekonomiska, anser Björn-Anders Larsson.

Magasinet Fotboll #1 2014

i Nr 1/2014

Svenska Fotbollförbundet fyller 110 år och temat vi gick på djupet med var:

Vart är breddfotbollen på väg?

Nedlagda lag, få kvinnor och invandrare på ledande poster, ungdomar som slutar vid 15. Fotbollen står, som andra idrotter, inför stora utmaningar de kommande åren.
Vi tar en närmare titt på fem av de tuffaste, presenterar också de som lyckats vända trenden.

Dessutom:

Jonas Eriksson till VM med klocka och spray

Jonas Eriksson och hans domarteam är Sveriges enda representanter i VM i Brasilien i sommar. Under slutspelet har domarna två nya vapen till sitt förfogande, en sprayburk och en ny funktion i klockan.

Nicka den som Nilla

Nilla Fischer är för ensam i luftrummet. Förbundskapten Lilie Persson efterlyser mer fokus på huvdudspelet för att damlandslaget ska kunna ta sig till nästa nivå. Se tips hur du blir en bättre huvudspelare.

Immunsystem mot hot och mobbing

Hotfulla tränare, mobbning bland spelare och svärande föräldrar. Fotbollen hanterar dagligen mängder av avarter inom sin egen verksamhet som inte bör finnas där. Djurgårdens har testat ett nytt grepp – ett whistleblowersystem.
– Vi måste skapa ett eget immunsystem kring fotbollen, säger klubbens CSR-ansvarige Filip Lundberg. P

Ny arena ger Gefle ny kraft?

Gefle IF gör sin tionde raka säsong i Allsvenskan. Pelle Olsson och flera trotjänare har lämnat. Kvar finns en kultur uppburen av Leif Lindstrand, ny tränare i Roger Sandberg och snart också en ny arena. Ständiga outsidern Gefle IF gör sin tionde raka säsong i Allsvenskan - men räcker klubbens inneboende kraft till även denna gång?

Magasinet Fotboll #4 2013i Nr 4/2013

läste du bland annat om:

Fotbollens match mot vinterdvalan

En klar majoritet inom den svenska fotbollen vill se ett kortare vinteruppehåll med fler seriematcher visar en undersökning Magasinet Fotboll genomfört. Hur använder fotbollen uppehållet? Hur säkerställer vi att verksamheten kan utvecklas under den här perioden? Kan och ska vi övergå till höst-vår-spel, eller behålla nuvarande ordning? Tränar vi på rätt saker? Och ska vi inte spela avgörande matcher när Sverige är som vackrast och planerna bäst – det vill säga på sommaren som övriga Europa. Läs mer om detta liksom Uppsala-laget Sirius vinterträning med knappa resurser inför comebacken i Superettan.

Övertryckshallar - bra för vinterträning

Byggande av övertryckshallar ger god möjlighet till träning inomhus och flera får nu ekonomiskt stöd, 3,9 Mkr fördelas av UEFA/SvFF till projekten. Bollstanäs SK, Bromölla, IFK Stocksund, Sollentuna FK och i Örebro närmast.

Sociala projekt

Fotbollsföreningarna gör stora sociala insatser, ja fotbollen är ju ett enda stort samhällsprojekt. IFK Göteborg driver det prisade projektet Samspelet, medan Syrianska IF Kerburan anordnar drive-in-fotboll och har ett projekt med interner som planskötare.

Toolkit: fler multifunktionella spelare sökes

Hur ska vi få fram fler ­multifunktionella spelare som Andres Iniesta och Nilla Fischer? P16-landslagets förbundskapten Magnus Wikman tror sig veta!

Ratad i Ryssland?

Anton Hysén har blivit hela Sveriges gay-ikon. Men vad har egentligen hänt sedan han "kom ut" för två år sedan? Läs även Hedvig Lindahls tankar och om nybildade Supportrar mot homofobi.

Magasinet Fotboll #3 2013i Nr 3/2013

läste du bland annat om:

Den svåra talangekvationen

Hälften av Allsvenskans klubbar medger att den egna verksamheten kan vara en bidragande orsak till att spelare lämnar fotbollen i förtid. Men hur ska den svenska talangutvecklingen utformas? Och vad skiljer egentligen en elitklass i matematik från ett akademilag i fotboll?
Vi intervjuar ett par av de mest kritiserade klubbarnas ungdomschefer och tar i en enkät pulsen på de allsvenska klubbarnas attityder kring talangutveckling.

Låt spelarna svara!

Grekisk filosofi och fotboll har mer gemensamt än man kan tro. I den nya spelarutbildningen får barnen ge svaren och tränarna fråga. Djurgården är en av de klubbar där samtliga lag, från yngsta knattar och uppåt, använder sig av omvänd pedagogik. Läs om hur sokratisk metod går till.

Det nya landslaget

Ssewankambo, Halvadzic och Berisha. Drygt hälften av spelarna i det P17-landslag som för första gången tagit Sverige till ett UVM har utländsk bakgrund. Är fotbollen helt enkelt bättre på integration, eller har invandrarkillar ett annat driv än sina ursprungssvenska jämnåriga? Förbundskapten Roland Larsson, ungdomsledare, spelare och idrottsforskare analyserar det nya fotbolls-Sverige.

EM-succén räcker inte

Pia Sundhage och Lilie Persson skriver själva om Damlandslagets framtidsbehov, där en hel del behöver förbättras för att vi ska kunna konkurrera om medaljer i VM i Kanada om två år – till att börja med genom att komma dit och kvalspelet inleds 21 september.

Mästerskapens betydelse

Förbundsordförande Karl-Erik Nilsson skriver i sin krönika en betraktelse och jämförelse mellan årets EM och vad EM 1992 betydde för den svenska fotbollen. Samt att det är ett starkt argument för att försöka få EM 2020 till Nationalarenan Friends Arena i Solna

Magasinet 2 2013i Nr 2/2013

läste du bland annat om:

Teamet bakom Pia Sundhage

Hon är en av EM:s självklara huvudpersoner. Men landslagets coach har ett dussin medarbetare som är oumbärliga för lagets framgång. Vi tittar in bakom kulisserna och synar Pias team.

Certifierad träning

Intäkter, turistboom och försäljning. Turneringar av EM:s storlek genererar stora ekonomiska intäkter. Men det finns andra och mer bestående vinster. För första gången dokumenteras ett stort sportevenemangs mjuka värden.

Samhällsbyggarna

Nordvärmlands FF ser sig som "föreningen annorlunda". Istället för att låta bygden självdö driver klubben mataffär, tvätteri och camping. Och laget har klättrat från division fem till två på rekordtid.

i Nr 1/2013

läste du bland annat om:

Mot Uefa Dam-EM 2013!

I Magasinet Fotboll nr 1/2013 tar vi ett stort grepp inför sommarens stora fotbollshändelse, Dam-EM i Sverige.
10-28 juli genomförs turneringen i sju värdstäder, med final på Friends Arena 28 juli. I numret som är på väg ut i dagarna kan du läsa om:

• Lotta Schelin drömmer om EM-final på hemmaplan och betraktas av en del konkurrenter som en av Europas bästa spelare,

• Övriga EM-stjärnor som kommer till Sverige porträtteras

• EM-coacherna Andre Jeglertz, sucetränaren i Umeå IK som nu är förbundskapten i Finland, samt den mest erfarna av alla, Hope Powell, England, vars nationer kan skrälla!

Ja, du hittar det mesta om EM i Magasinet Fotboll.

Certifierad träning
Ska Stockholm någonsin få fram landslagsspelare igen? Stockholms Fotbollförbund tror det. Nu får breddklubbarna möjlighet att certifiera sin verksamhet på samma sätt som elitklubbarna.

12-åringar värda guld
Att registrera 12-åriga spelare kan visa sig lönsamt. Allt fler föreningar får ta del av utbildnings- och solidaritetsersättningarna.

Dessutom:

 • Elin Ekblom Bak älskar försäsongens jävlighet.
 • BK Häckens Mohammed Ali Kahn förstår organisation, företagsorganisation…
 • Thomas Eriksson vet hur det är att vara tränare och ledare i division 4 och 5 och få tiden att räcka till.

Magasinet Fotboll #4-2012i Nr 4/2012

...läste du bland annat om:

Ny spelarutbildning

• En ny nationell spelarutbildning introduceras 2013. De sexåringar som under 2013 blir de första och yngsta att ta del av utbildningen kommer 2026 vara färdigutbildade 19-åringar.

Mot Uefa Dam-EM 2013

 • Pia Sundhage ska skapa en bubbla av inspiration.
 • Flicklandslagsspelarna kartlagda och bedömda.
 • Framtidens damlandslagsspelare ska bli bättre på spelförståelse, maxlöpningar och riktningsförändringar i hög fart.

Magasinet nr 3 2012i Nr 3/2012

...läste du bland annat om:

Damallsvenskan regerar

• Världens bästa damliga är svensk. Men var är publiken?

Konstgräs eller inte

• Det byggs konstgräsplaner som aldrig förr. Vad betyder det för fotbollen?

Vittsjö och Tyresö

Två av Damallsvenskans bästa lag lever i skilda världar.

Dessutom…

- Antalet flickspelare minskar, befolkningsförändringar påverkar fotbollen.

- Andreas Pettersson är tränarnas tränare - rollen som riksinstruktör.

- Petter Wastå - fotbollsproffs med jobbet på fickan.

Magasinet nr 2 2012i Nr 2/2012

...läste du bland annat om:

EM-festen

• 20 000 svenska supportrar invaderar Kiev – och bildar den gula floden.

Speluppfattning

• Tittar svenska spelare för mycket på bollen och för lite på spelet? Har svensk fotboll glömt bort spelförståelse och speluppfattning? Andreas Alm, Jörgen Lennartsson och Roger Gustafsson ger sin syn på saken.

Allsvenskans intelligentaste spelare

Och så låter vi allsvenskans tränare och lagkaptener utnämna den spelare i allsvenskan med bäst speluppfattning.

Dessutom…

Jenny Palmqvist dömer OS i London – och drömmer om EM 2013 på hemmaplan.

I Degerfors formas elitspelarna. Ola Toivonen, Sara Larsson, Olof Mellberg och Annica Svensson är några av de spelare som gått på Möckelngymnasiet i Degerfors.

Markus Johannesson saknar inte elitfotbollen. Däremot en kokt med bröd på vilken division 6-arena som helst.

F19-landslaget har chans på medaljer i sommarens EM i Turkiet. Laget har imponerat på sin väg till mästerskapet. Inte minst genom att slå ut Tyskland på vägen.

Träningen som räddar tjejernas knän. 10-15 minuters rätt träning som uppvärmningspass – är allt som krävs för att knäskadorna på unga tjejer ska minska med 64 procent.

Magasinet Fotboll nr 1 2012i Nr 1/2012

...läste du bland annat om:

Lars-Åke Lagrell – ett yrkesliv i fotbollens tjänst

 • 80-talet, Stefan Thylin: "Europas bästa klubblag och ett misslyckat landslag".
 • 90-talet, Lars Lagerbäck: "Med en mindre stark ledare hade vi varit historia".
 • 00-talet, Lasse Sandlin: "Ett årtionde av Svenssons"
 • 10-talet, Jennifer Wegerup: En böljande blågul äng för damlandslaget".

Dessutom…

Rik eller fattig på cupen? Eskilsminne IF satsade stort på sin sommarcup – och blev fattiga på kuppen. Nu lär de sig av sina misstag.

Jonas Eriksson dömer EM och vet att han inte kommer att lyckas. "Tänk dig att du har en puls på 90 procent, du har sprungit i 85 minuter, det är 70 000 på läktaren, kameror överallt och spelare som försöker fuska. Ändå ska du fatta ett snabbt beslut. Det är ju helt omöjligt att lyckas."

Rikard Norling kommenterar Stockholms oförmåga att få fram landslagsspelare: Fotbollsspelarna utanför Stockholm är i många fall mentalt starkare när du når seniornivå.

Markus Johannesson är inne på samma tankegångar som Rikard Norling som menar att fortbollsspelare från Stockholm är illa förberedda för att ta klivet upp till den högsta nivån.

Kalmar rustar för dam-EM och ser det som startskottet för sin strategi för idrottsturism.

Magasinet Fotboll #4 2011i Nr 4/2011

...läste du bland annat om:

Hur mår stockholmsfotbollen egentligen?

I årets sista nummer av Magasinet Fotboll skildrar vi Stockholmsfotbollen ur olika aspekter:

*Ingen spelare från huvudstaden är just nu högaktuell för den svenska EM-truppen 2012, trots att stockholmsfotbollen är både stor, omfattande och framgångsrik i de yngre åldrarna.
*Stockholm som stad förtätas med fler nya bostäder, fotbollen och all idrott får hitta nya tränings och matchanläggningar. På Södermalm, traditionellt "Bajenfäste", existerar fotbollen knappt längre.
*En orsak är förstås de långa transporterna. Talangen Tim Björkström i BP bor i Tyresö och har 39 tunnelbane-/busstationer till träningen – ett skäl till att många talanger tröttnar på vägen.
*Stockholms Fotbollförbund anser att ett av problemen är spelarövergångar i ung ålder och har beslutat införa ett föreningscertifikat, vilket innebär att man inte får värva spelare under 15 år. Dessutom slopas tabellerna i den stora S:t Erikscupen upp till 12 års ålder.

Dessutom....

Patrik Andersson, VM-bronsmedaljör, Champions Leaguevinnare och vinnare av "Guldbollen" två gånger, utbildar sig till tränare och vill "lyfta svensk fotboll, vilket man kan göra på flera sätt".
Markus Johannesson är arg i sin krönika – på mediadrevet som Oscar Wendt utsattes för efter Ungernmatchen i EM-kvalet. Landsförrädare nämndes – hur kan sådant förekomma i samband med fotboll?
Sammanslagning populärt: Hudiksvall porträtterades i nr 3 – nu har vi två andra exempel:
Angered Uniteds
damlag, en unik sammanslagning mellan Gunnilse, Lärje/Angered, Rannebergen och Marieholm. Här är det lika viktigt att spela vackert som att vinna.
Limhamn/Bunkeflo, LB07, slog ihop påsarna…men det blev ingen dans på rosor. Nu kämpar man för att skapa identitet för spelare från stadsdelen i Malmö.

Magasinet Fotboll #3 2011i Nr 3/2011

...läste du bland annat om:

Kurt Hamrin ser en fotbollskatedral

Legendaren Kurt Hamrin minns sin storhetstid på Råsunda och drömmer om spel på nya nationalarenan, Swedbank Arena. Eller som han säger till Magasinet Fotboll:
- Det här är stort. Det kan bli fantastiskt, påminner om den där stadion i Amsterdam. Synd att man är för gammal för att lira en match i en sån här fotbollskatedral.

VM i Sverige – om Reinfeldt vill

13 projektgrupper gnuggar sina geniknölar och drömmer om svensk fotboll på en ny och högre nivå år 2020. Magasinet Fotboll dyker djupt in i spåkulan och ser mästerskapsmedaljer, fullsatta läktare, nya talanger - och strandfotboll inomhus. Men inte VM på hemmaplan! Såvida inte Regeringen ändrar kurs.

Brons-hjälten planerar för nya segrar

Damlandslaget lyckades få med sig ett VM-brons hem från Tyskland, efter en gedigen laginsats. Nu planerar lagbyggaren Dennerby för nya segrar.
– Vi ska ta tillvara det här och se till att prestera ännu bättre

Hudiksvall enas för framgång

I Hudiksvall går fyra klubbar samman för att skapa en bredare bredd och vassare elit. Receptet heter samarbete. Lars Lagerbäck hejar på.

Dessutom....

Sven och Lisa Dahlkvist
Markus Johannesson vill ha bort huliganerna
Tio lag i Damallsvenskan

...och mycket mycket mer!

Magasinet #2 2011i Nr 2/2011

...läste du bland annat om:

Elitprojektet lever vidare

60 miljoner kronor har satsats. På Spelarutbildare, Riksinstruktörer, tränar- och spelarutbildningar, samt på utvecklinscentra. Nu ska Sveriges 3 350 föreningar ha de bästa möjligheterna att hitta, utveckla och förädla landets alla talanger så att svensk fotboll fortsätter utvecklas.

Damerna ska tillbaka till Kungsan

Det är åtta år sedan den magiska VM-finalen mot USA spelades. Sedan dess har konkurrensen hårdnat och medaljskörden uteblivit. Men Thomas Dennerby och hans trupp är övertygade om att succén finns närmare än vad många tror.

Nybyggarna på ön

Öckerö IF är skärgårdsklubben som väljer att bygga nytt med egna pengar. I höst ska en hall med två konstgräsplaner stå klar. 15 miljoner landar notan på och inte en krona kommer från kommunen.

Dessutom....

Viggan Video filmar allt
Håkan Ericson introducerar ny anfallsterminologi
Markus Johannesson om vikten av långsiktighet

...och mycket mycket mer!

MF #1 2011i Nr 1/2011

...läste du bland annat om:

Özcan Melkemichel - Mr Syrianska

I mer än 30 år har han spelat, tränat och slitit för klubben i sitt hjärta. Nu har han nått ett av de stora målen, Allsvenskan.

Stockholm i botten

Stockholm stad lyssnade på protesterna och valde till slut att inte sänka föreningsbidraget. Ändå är Sveriges huvudstad betydligt sämre på ekonomiskt stöd till idrotten än Malmö och Göteborg. Det visar siffror som Magasinet Fotboll tagit fram.

Mentorerna

MGI Football ska stötta fotbollsspelande ungdomar att hitta rätt i livet. Det unika med satsningen är att den drivs av sex aktiva elitspelare tillsammans med en ledare från Fryshuset.

Dessutom....

Swedbank Arena växer i rekordfart
Markus Johannesson om konstgräs
Muhammed Ali Khans klubb för "värstingar"

...och mycket mycket mer!

Magasinet Fotboll #3 2010

i Nr 3/2010

...läste du bland annat om:

Den röda tråden

Allt fler allsvenska klubbar satsar ungt. Det betalar sig. Se bara på Malmö FF och Helsingborgs IF.

Internträningen

Fotboll som rehabilitering? Under fem år har 150 dömda brottslingar utbildats till tränare.

Åtvidaberg vid vägs ände

Åtvidaberg ser den allsvenska degraderingen som temporär. 2012 ska "Bruket" vara tillbaka.

EM 2013

"Folk frågar redan efter finalbiljetter".

Dessutom....

Aktiebolag - RF:s regelverk kan komma att ändras
Markus Johannessons krönika
Svennis & Berg fixar ny plan i Torsby

...och mycket mycket mer!

i Nr 2/2010

...läste du bland annat om:

Erik Hamrén

Vår nye förbundskapten porträtteras och berättar om sin karriärs olika steg och ger sin tränarfilosofi på ett annorlunda sätt.

Kent Carlzon

Magasinet har också fått en exklusiv intervju med förre agenten och mångårige fotbollsledaren Kent Carlzon. Kent var en av de första agenterna och har blivit dömd för skattebrott men är nu fri sedan ett halvår.

Miraklet i halvtid

Vad sa Rafa Benitez till Liverpoolspelarna när de vände 0-3-underläge till seger mot Milan i Champions League-finalen? Vad sa Lennartsson/Söderberg när U21 vände 0-3 till 3-3 mot Enghland i U21-EM:s semifinal? Intressant analys i något som kallas "half time talk".

Hela Sveriges lag

Äntligen startar VM – Heja Sverige! Ja, det handlar om U20-VM för damer, där spelarna som är med kommer från hela Sveriges småföreningar och presenteras.

Dessutom....

Socialt engagemang i Kopparbergs/Göteborg FC
Åtvidabergs FF, del 2
SR:s Dejan Cocarillo - "fotbollsnarkoman"
Markus Johannessons krönika

...och mycket mycket mer!

i Nr 1/2010

Magasinet Fotboll nr 1 2010...läste du bland annat om:

Sofia siktar högre

Sofia Jakobsson är 19-åringen som ska axla manteln efter förebilden Hanna Ljungberg. I år ställs hon inför stora utmaningar med Europacup-spel, U20-VM och revansch i Damallsvenskan.

Elmeffekten

För Johansfors IF har bröderna Elms succé ute i Europa gett klirr i kassan. Och det finns stora pengar att tjäna för småklubbar som registrerar sina spelare.

Åter till Åtvidaberg

Efter tre årtionden är "Bruket" tillbaka i högsta serien. Borta är Facit och de stora värvningarna. Men fortfarande bärs klubben upp av de som var med när det begav sig.

Att vinna är inte allt

Judisk förening med anor, samisk gemenskap och romsk kultur. Magasinet Fotboll har hittat lagen som spelar med ett högre syfte än att vinna matcherna.

Majoritet för tränarlicens

Motståndarna hävdar att det är upp till klubbarna att själva bestämma. Men 11 av 16 allsvenska lag menar att det är rätt att införa en licens för tränare på elitnivå.

Dessutom....

Domarnas armdator
Ramazan i rätten
Lagrell om tv-avtalet
Huddinges plan för alla

...och mycket mycket mer!

i Nr 4/2009
...läste du bland annat om:

Flickorna knäar på plan
Tonårstjejer löper tre-fyra gånger högre risk än jämnåriga pojkar att skada knäna. En av de värre och vanligaste skadorna är avslitet främre korsband. Sedan i våras följer ett forskarteam mellan 3 000 - 4 000 tjejer för att försöka få svar på varför tjejers knän är så bräckliga.

Kujtim ratas av a-kassan
Division 2-spelaren Kujtim Berisha har betalat in sin avgift till a-kassan varje månad. För några månader sedan blev han arbetslös, men han ännu inte fått någon ersättning. Anledningen? Han spelar fotboll på sin fritid.

Ett år med proffsdomare
Brandman, säljare, konsulent och familjebehandlare . De hade vanliga yrken, idag är de proffs. Efter sin första säsong som heltidsanställda är de fem proffsdomarna eniga: "Vi är bättre än förra året".

Rävjakten snart över
Strömsberg har 200 invånare. Lika många är medlemmar i byns fotbollsförening. Men publiksnittet är högre, 240 per match. I år tog laget mot alla odds steget upp till division 2. Och siktet är inställt, spelarna ska sluta fånga räv.

Storstadens dilemma
I Malmö finns landets rikaste klubb. I Göteborg står en helt ny arena. I Stockholm finns svenska mästarna. Förutsättningarna borde vara optimala, ändå brottas storstadsklubbarna med stora problem.

Galamingel
Caroline Seger, Kim Källström, Linnea Liljegärd, Olof Mellberg...
Se vinnarna och de bästa bilderna från Fotbollsgalan i Malmö.

i Nr 3/2009
...kunde du bland annat läsa om:

 • Händelsernas Hedvig
  Hon är entreprenör, herrtränare, hundägare, landslagsmålvakt och väldigt trött på den svenska jantelagen. När Hedvig Lindahl i vintras fick ett samtal från Torbjörn Nilson som inledde med att säga: "Hej, Sveriges bästa målvakt", tvekade hon inte. Hedvig Lindahl tvekar inte heller att säga vad hon tycker om allt från herrallsvenskan till feghet. Vi följde landslagets målvakt under en händelserik dag.
 • Ynglingarnas resa mot toppen
  De kom, de sågs, men vann inte hela turneringen. Däremot folkets hjärtan. Det svenska U21-landslagets succé i sommarens U21-EM har etsat sig fast hos många. Läs om hur dom som gjorde det ska ta nästa steg.
 • Platini exklusivt
  I en exklusiv intervju för Magasinet Fotboll berättar UEFAs president varför han vill förbjuda barnarbete inom fotbollen och vad han menar med barnarbete.
 • Spånga spänner bågen
  För några år sedan var Spånga en klubb i djup kris, såväl sportsligt som ekonomiskt. Med en "föreningsutvecklare" lyckades man vända trenden.
 • Spelare måste säljas
  De svenska elitklubbarna är numera helt beroende av spelarförsäljningar för att få ekonomin att gå ihop. Ett farligt faktum, menar SvFFs ekonomichef Kjell Sahlström.

Dessutom kunde du läsa om...

 • ...Andreas skapar statistik på nolltid.
 • ...Damernas förbundskapten vill ha fler matcher
 • ...U21-EM ska ge EM 2016

i Nr 2/2009
...kunde du bland annat läsa om:

 • Bojan Krkic, Mario Balotelli, Manuel Neuer, Theo Walcott, Gojko Kacar... Listan kan göras hur lång som helst över de stjärnor som kommer till Sverige för att spela U21-EM. Magasinet Fotboll har pratat med några av de största ländernas ledare om varför turneringen är så viktig.
  Dessutom har vi plockat ut en drömelva, kollat svenska landslagets packning och följt med förbundskapten Jörgen Lennartsson under en dag.
 • Risken är 1000 gånger högre för en fotbollsspelare att skada sig, än för en industriarbetare. Professor Jan Ekstrand har under åtta år studerat Europas toppklubbar och orsakerna till varför spelarna skadar dig.
 • Sex av Allsvenskans klubbar har tränare som ännu inte fyllt 40. Samtidigt befinner några av landets mest erfarna tränare långt från elitfotbollen. Har klubbarna drabbats av åldersnoja?
 • Damallsvenskan rankas av många som världens bästa liga. Ändå sviker publiken. Nu tar EFD krafttag för att få folk till matcherna.
 • Dessutom kan du läsa Markus Johannessons debut som krönikör, se Lasse Lagerbäcks bilder från Sydafrika, tal del av Thomas Lyths tankar om talangutveckling och mycket mer!

Magasinet Fotboll #1 2009i Nr 1/2009
...kunde du bland annat läsa om:

 • Arenaexplosionen
  För första gången på 50 år står två nya arenor klara till premiären i Allsvenskan. Och i hela Sverige spirar planerna på nya konstgräsplaner och inomhushallar.
 • Fotboll herre på täppan
  Fotboll är idag populärast bland unga. Det visar en undersökning som SvFF genomfört.
 • Trio i trendbrott
  Tre tränare berättar om bytet från dam- till herrlag och vice versa
 • Talangerna som försvann
  Hammarbys juniorer f 81/82 var en talangfull kull. När killarna blev seniorer var det få som fick fortsatt förtroende i Hammarby. Istället spreds de vind för våg. Vi har hittat några av dem och kollat hur och varför det gick som det gick
 • Andreas med pipan
  Andreas Ekberg spås en lysande framtid som domare. Allt började med en samling visselpipor som en dag kom till användning.

Magasinet Fotboll #4 2008i Nr 4/2008
...kunde du bland annat läsa om:

 • Nannegrafi
  Kalmars guldtaktiker berättar om resan mot toppen och analyserar sex nyckelmatcher 2008.
 • Två sidor av samma gräs
  Konstgräsdiskussionen lever vidare
 • Dalkurd har gett begreppet vinnarskallar en ny innebörd
 • Kvarnsveden tar saken i egna händer

Magasinet Fotboll 3/2008i Nr 3/2008
...kunde du bland annat läsa om:

 • Fläckar som förbryllar
  Att Norrlandsfönstret ibland är stängt kan förklaras med ogynnsamt klimat. Men att fem stora kommuner i Mellansverige sedan lång tid saknar representation i Allsvenskan är ett större mysterium.
 • En dag på jobbet med Martin Hansson
 • Skilda världar i Gothia Cup
 • Elitprojektet - med små steg mot Europa
 • "Borås kommun har klantat sig"
 • AIK:s damer mot toppen
 • Snipers femma i gay-VM

Magasinet Fotboll #2-2008i Nr 2/2008
...kunde du bland annat läsa om:

 • This is Balsom
  Doldisen som valde Sverige framför Manchester United.
 • Gräsliga tider
  I Stora Sundby grönskar planerna redan i mars.
 • Arnqvists budord
  Mr Umeå vet hur svensk damfotboll ska utvecklas.
 • Lönsamma lirare?
  Från knatte till A-trupp kostar en halv miljon.

i Nr 1/2008
...kunde du bland annat läsa om:

 • Snabba cash
  De köptes för sex miljoner och såldes för 120 - utan agenter hade spelarna aldrig hamnat i Sverige.
 • Gefle IF utmanar hockeystaden
 • Långa tränarkontrakt säkrar kontinuiteten
 • Fem landslagsmän om varför ingen såg dem

i Nr 4/2007
...kunde du bland annat läsa om:

 • En fråga om överlevnad
  Talangutvecklingen drabbas hårt när utländska spelare dominerar startelvorna. Magasinet Fotboll kartlägger Europas fem största ligor och Allsvenskan.
 • Agenterna - fotbollens mäklare
 • Miljonklubben IFK Värsås
  Jo, faktiskt. Räknar man värdet av det ideella arbetet och samhällsnyttan, så är klubbar som IFK Värsås guld värda för samhället.
 • "Straffa huliganerna - inte klubbarna"
  Inkastade föremål, bengaler och avbrutna matcher. Nu får det vara slut, och nästa säsong träder tuffare regler i kraft mot huliganismen.
 • Dessutom: Magnus "Ölme" Johansson, Andreas Alm, Bosse Karlsson, Lars-Åke Lagrell, och minnesord om Nils Liedholm.

Magasinet Fotboll #3 2007i Nr 3/2007
...kunde du bland annat läsa om:

 • Starkast överlever
  Pär Zetterberg om livet som ungdomsproffs
 • Täbys Tigrar bäst i Sverige
 • Unga anfallsvågen
  Konkurrensen på topp större än någonsin
 • Framtidens damlandslag
  Efter ett årtionde med Ljungberg, Marklund och Moström - nu kommer de nya namnen
 • Dessutom: Victoria Svensson, Oscar Jansson, Nanne Bergstrand, Andreas Alm, Frida Östberg, Susanne Erlandsson, Marcus Berg, Lars-Åke Lagrell, Jörgen Lennartsson

Magasinet Fotboll nr 2 2007i Nr 2/2007
...kunde du bland annat läsa om:

 • Värvat vs hemvävt
  HIF vill ha fler importer, HBK färre. Samtidigt minskar antalet spelare för U21-landslaget. Vilken väg ska svensk fotboll ta?
 • 9 av 10 VM-hemlösa får ett lyft
  Som hemlös och narkoman var Tomas framtid allt annat än ljus. Då blev han uttagen till VM.
 • Dessutom: Martin Bengtsson, Lotta Schelin, Lennart Ekdahl, Andreas Alm, Jörgen Lennartsson, Elisabeth Anderton, Johan Fallby, Lars-Åke Lagrell, Bosse Karlsson.


Magasinet Fotboll #1 2007i Nr 1/2007
...kunde du bland annat läsa om:

 • Brasiliansk exodus
  I år kommer cirka 1000 brasilianska spelare att utvandra, 55 procent till Europa.Tio av dem spelar i Allsvenskan och sex i Superettan 2007, bland annat är våra skyttekungar brasilianare. Vi har besökt Brasilien för att ta reda på varför så många lämnar landet, och hör vad svensk fotboll tycker om att allt fler brassar kommer till Sverige och vilka konsekvenser det får för våra unga talanger.
  Utan klubben stannar Grytgöl
  I Grytgöl ringer ingen kommunen om en gatlykta slocknat eller sophämtningen uteblir. Man ringer idrottsklubben - läs om en fantastisk fotbollsklubb i Östergötland.


Magasinet Fotboll nr 4 2006i Nr 4/2006
...kunde du bland annat läsa om:

 • Slaget om fotbollen. 6 av 14 stödjer livstids avstängning. Supporterklubbarna tycker till om våldet kring fotbollen i en unik undersökning.
 • Var finns våra svenska målgörare? De sju främsta målskyttarna i årets Allsvenska var utlänningar. U21-landslagets kapten oroas över återväxten.
 • Elfsborg visar vägen. Sportchefen tycker att klubben redan idag passar internationellt men uteslutar inte nya lösningar för "hemvändare".

i Nr 3/2006
...kunde du bland annat läsa om:

 • Den svenska modellen. Svenska tränare håller hög nivå, men går för ofta i varandras spår. Det säger allsvenskans lagkaptener i en undersökning.
 • Plats för damerna i herrklubbarna. Av landets 14 bästa herrklubbar saknar sex helt flick- och damfotboll. Men nu är tjejerna på väg på bred front.
 • Mer än en cup. Gothia Cup är idag inte bara världens största ungdomsturnering i fotboll. Det är en internationell brobyggare, en mötesplats och en biståndsgivare.
 • Nya medier. Hammarby blev första svenska fotbollsklubb att börja sända klubb-tv. Premiärprogrammet sändes i maj i år. IFK Göteborg drog igång i augusti.
 • Domarboom. Domarbrist är ett stort problem i många av landets fotbollsdistrikt. Efter att ha förlorat nästan en tredjedel av alla domare under en säsong, bestämde sig förbundsfolket i Hälsingland för att inleda en intensiv rekryteringsoffensiv.

i Nr 2/2006
...kunde du bland annat läsa om:

 • Malmö FF:s brasilianske stjärna Afonso gör sin femte och sista säsong i Allsvenskan. Läs hans tankar om svensk försäsongsträning, allsvenskans klass, Royal League och fortbollens status här respektive i Brasilien.
 • Örebros dynamiske tränare Patrik Walker anser att Allsvenskan bör utökas till 16 lag.
 • Lars Lagerbäck har gjort det ingen annan förbundskapten mäktat med. För fjärde mästerskapet i rad har han lotsat landslaget till ett slutspel.
 • Gre-No-Li, en legendarisk trojka i Milan. Nu har vi en ny treenighet med Kim Källström, Andreas Isaksson och Erik Edman i franska Rennes.
 • Dessom kan du läsa om Djurgårdsandan, Abgar Barsoms politiska engagemang vid sidan av planen och hur damlaget QBIK ska utmana de stora i damallsvenskan - och mycket mycket mer!

Nr 1 2006i Nr 1/2006
...kunde du bland annat läsa om:

 • Backes bud - röster har höjts för utvidgning av Allsvenskan. Ett vansinnigt förslag om vi ska lyckas internationellt tycker Hasse Backe som vill minska till tio lag.
 • Bremen - staden som andas fotboll välkomnar svenska landslaget.
 • Längst ut bland kobbar och skär - Skärhamns IK hoppas på lyft i nya division 1
 • "Alex" och Hysén tror på fler matcher
 • Alm sågar träningsdyrkarna
 • Damernas kapten har svårt att sitta still
 • Ronneby är årets förening
 • Royal League, språngbräda för Bajen

Nr 4 2005i Nr 4/2005
...kunde du bland annat läsa om:

 • En titt in i talangfabriken - elitklubbarna satsar stora summor på att fostra egna spelare. Men det som funkar i Borås kanske inte går hem i Stockholm.
 • I Linköping - har LFC väckt liv i fotbollen. Ihop med ett herrlag - i hockey.
 • Lita på att Norrfjärden åker till VM - var helst Sverige spelar så är flaggan på plats
 • Lagrell hoppas på Borås Arena-effekten
 • Djuric ser tillbaka på Royal League
 • Psykande målvakt oftast straffhjälte
 • Bensinpriset tynger glesbygdsklubbarna
 • Terapi kan förebygga skador

i Nr 3/2005
...kunde du bland annat läsa om:

 • Det blev inga miljoner eller serie A - forne jättetalangen Hasse Blomqvist får sätta sig på skolbänken vid 30.
 • Nolltolerans - råder i Göteborg.
 • Svenska tränare måste bli bättre utbildade - steg 4-utbildningen görs om
 • Efter fotbollskarriären - Stefan Schwarz
 • Lagrell tror på mer tv-pengar
 • Mamma bästa coachen i år
 • Gefle tar marknadsandelar i hockeystaden
 • Topgaard coachar från rullstolen
 • Nackas liv blir teater


i Nr 2/2005
Nr 2 2005...kunde du bland annat läsa om:

 • Nya arenor - I Göteborg hoppas man att Gamla Ullevi snart är ett minne blott
 • 13-åriga Nikolina - i framtiden är det landslaget som gäller
 • Europas toppdomare talar ut om senaste tidens händelser och arbetsklimatet
 • Alm efterlyser modiga tränare
 • Giresse vill se mer teknik
 • Danmark och Norge nöjda med Royal League
 • SvFF tar över licenshanteringen
 • Skanderandets sköna konst

Magasinet Fotboll 1/2005i Nr 1/2005
...kunde du bland annat läsa om:

 • Göran Aral - Hur kan svenska klubblag vara så dåliga när landslaget tillhör toppen?
 • Handslaget - går in i sitt andra år
 • Damlandslagets nya recept på framgång stavas mat.
 • Gnällig spelare blev världsdomare
 • Fotbollens unga värnar spontaniteten
 • Kvarnby reste sig på nio och fann blå tråden
 • Tallinger om elitlicensen
 • Nya rön visar på vinster vid "re-warm-up"

i Nr 4/2004
...kunde du bland annat läsa om:

 • George Mourad - "Nye Zlatan" och "Mouradona" är två av smeknamnen på det 22-åriga stjärnskottet från Tynnered.
 • Malmö FF - svenska mästare och högst publiksnitt, men Hasse Borg har nya mål
 • OS - fiasko eller godkänt? Marika Domanski Lyfors om att komma fyra.
 • Offside! Eller? Europas tränare hatar regeln om passiv offside.
 • Uppdrag åsikt - Glenn Hysén har betalt för att tycka till, och tycker tuffare än de flesta.
 • Fotboll subventionerar hockey - Hur kan en ouppvärmd grusplan vara dyrare att hyra än en ishall?

i Nr 3/2004
...kunde du bland annat läsa om:

 • MV för hemlösa - Vad händer nu?
 • Assyriska - Landslaget utan land siktar mot Allsvenskan.
 • Bälinges integrationsprojekt - Uppsala-klubbar lockar invandrartjejer till fotbollsplanen.
 • Var femte varning är för spott, fusk och snack
 • Halmstads BK - "omodern" småstadsklubb visar vägen
 • Nya arenan snart klar i Borås
 • Åsa Jinder - grundare av MMF Support Stockholm

Magasinet 2 2004i Nr 2/2004
...kunde du bland annat läsa om:

 • Jakten på det perfekta systemet - Lagerbäck och Thylin om Sveriges brasilianska modell och de fem senaste EM-vinnarnas.
 • Ett proffs på väg till jobbet - Malin Moström om förvandlingen från banktjänsteman till heltidsproffs.
 • Ett VM för livet - i skuggan av OS och EM spelas ett VM i Sverige.
 • Djurgården snabbare efter EM-uppehållet
 • Europas tio hetaste fotbollstempel
 • UEFA:s VD Lars-Christer Olsson i stor intervju
 • Blatter vill ha färre lag i ligorna
 • Leif Pekkari är Sveriges fotbollstokigaste lärare

magasinet fotboll nr 1 2004i Nr 1/2004

...kunde du bland annat läsa om:

 • Tio årskullar sammanfattar ett fotbollssekel. "Jossan" tillhör framtiden. Olle och Torsten är levande historia.
 • Arvode, målkameror, hot och rekrytering - Sveriges elitdomare ger sina svar i en unik undersökning.
 • Profet utomlands - men ifrågasatt på hemmaplan. Anders Frisk fäller domen om sig själv.
 • Fotboll - en guldkalv för staten
 • Valdano och "Drillo" om fotboll i tiden
 • Professor varnar för skador vid för hårt matchande
 • BP och Enskede störst i landet
 • Harri och Chelsea - kärlek vid första ögonkastet
Magasinet Fotboll är officiellt organ för Svenska Fotbollförbundet. Magasinet Fotboll ska ge läsaren "inside information" om den svenska fotbollen och spegla den verksamhet som sker utanför fotbollsplanen. Här finns utrymmet att titta in bakom kulisserna och gå på djupet med de viktiga utvecklingsfrågorna.
Kort och gott - en tidning för de som påverkar och påverkas av den svenska fotbollen!