306 klubbprojekt minskar energikostnaderna

Omkring 20 procent av Sveriges fotbollsföreningar, som äger och driver sina anläggningar, har under de senaste tre åren fått stöd att börja energieffektivisera. När perioden summeras står det klart att de sparar upp till 50 procent av sina energikostnader. Effektiviseringen nås av projekt som delfinansierats av Energifonden, ett samarbete mellan E.ON och Svenska Fotbollförbundet, grundad i syfte att uppmuntra fotbollsföreningar att ta initiativ till energibesparande åtgärder.

Energifonden

Bokslutet för Energifondens första tre år står klart och sedan starten i 2011 har fonden beviljat medel till 306 föreningsprojekt över hela landet. Fonden har totalt fördelat 6.250.000 kronor och projekten har gemensamt omsatt 46 800 600 kronor.

Effektivare uppvärmning

Mönstret över vad föreningarna väljer att genomföra i sina projekt har varit sig likt alla år. Värmen står i fokus för de allra flesta och den lösning som överlägset flest föreningar har vänt sig till är luftvärmepumpen. Föreningarna har också snabbt sett resultat för klubbkassan – minskade energikostnader på upp till 50 procent och frigjorda resurser som satsas på föreningarnas medlemmar och verksamhet.

– Det känns väldigt roligt att så många föreningar sett möjligheterna med att börja spara energi. Många av våra breddföreningar lägger idag en tredjedel av sina driftskostnader på just energi, så effektiviseringsprojekten är viktiga för verksamheten, säger Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Småland, Västergötland och Gotland i topp

I Småland och Västergötland, som är bland Sveriges föreningstätaste fotbollsdistrikt, återfinns flest energieffektiviserande föreningar, 50 respektive 51 stycken. På Gotland har man dock störst andel energieffektiviserare – hela 30 procent av distriktets föreningar energieffektiviserar med stöd av fonden. Även Hallands och Dalslands distrikt är aktiva, där har var femte fotbollsförening beviljats medel ur Energifonden.

– Det är spännande att följa föreningarna som får medel ur Energifonden. Under de här tre åren har de kunnat ställa om till mer effektiva och hållbara energilösningar, som direkt givit resultat. Små förändringar som snålspolande duschmunstycken, luftvärmepumpar och tilläggsisolering gör stor skillnad, säger Christina Thörnvall, sponsringschef på E.ON.

Om Energifonden

Energifonden är ett samarbete mellan E.ON och Svenska Fotbollförbundet i syfte att uppmuntra fotbollsföreningar att ta initiativ till energibesparande åtgärder. Satsningen är ett led i SvFF:s vision om "En förening i varje by – fotboll för alla" och E.ON är sedan länge en partner till SvFF med stor kunskap om energifrågor. Hittills har E.ON och SvFF gemensamt fördelat 6 250 000 kronor och en klubb kan få upp till 25.000 kr per år. Sedan januari 2011 har fondmedel fördelats till 306 föreningsprojekt. Ansökningar hanteras och godkänns av SvFF. Mer info om Energifonden.

Energifonden projekt