Smålandsstenar GoIF energismartast

Jonas Lindahl (t v) och Peter Green från Smålandsstenar mottar Energipriset vid Fotbollsgalan.

Vinnare av Energipriset 2015 är Smålandsstenar GoIF. Tack vare sina inspirerande åtgärder för att spara energi fick föreningen komma upp på scenen vid Fotbollsgalan i Globen och ta emot priset på 15.000 kronor från Svenska Fotbollförbundet och E.ON.

Juryns motivering:

Föreningen där fotboll och aktiviteter som främjar gemenskap och trivsel står i fokus. Med den årliga besparingen på 60.000 kr kan verksamheten fortsätta främja både barn-, ungdoms- och seniorverksamhet samt miljön. Vinnaren av Energipriset 2015 är: Smålandsstenars GoIF.

sgoif– Det känns såklart helt fantastiskt. För ett par år sedan märkte vi att våra energikostnader hade dragit iväg och en grupp tillsattes för att se hur vi kunde göra någonting åt det.
Genom att byta ut vår direktverkande el och gamla varmvattenberedare har vi nu dragit ner på kostnaderna rejält och samtidigt gjort en insats för miljön.
Vi är mycket tacksamma över att ha vunnit Energipriset, det känns som en stor bonus för oss. Nu kommer vi att starta en renoveringsfond för att löpande kunna underhålla vår klubbstuga med allt ifrån renovering av dusch- och omklädningsrum till att åtgärda slitage, säger Jonas Lindahl, ordförande Smålandsstenar GoIF.

– Jag känner mig väldigt stolt över att årets Energipris går till en förening som vågat gå "all in". Smålandsstenar GoIF har satsat stort och det ökar möjligheten för fler av ortens invånare att kunna ta del av fotbollens fantastiska gemenskap, säger Ronni Lundvist, anläggningsansvarig SvFF

Smålandsstenar GoIF:s projekt omfattar ett flertal åtgärder som tillsammans har stor påverkan på föreningens totala energiförbrukning. Projektet omfattar ett byte från direktverkande el till jordvärme, solcellspaneler och fläktkonvektorer vilket gör föreningen mer miljövänlig och dessutom gör att de kan spara mellan 40.000 och 60.000 kronor per år.

– Smålandsstenar GoIF har gjort ett jättejobb med sin energieffektivisering och är ett bra exempel på hur en liten förening kan göra stor skillnad.
Genom Energifonden har 396 projekt fått hjälp till energieffektivisering och vi har sett många inspirerande projekt - men Smålandsstenar GoIF stack ut, säger Camilla Rubin, Sponsor Manager på E.ON.

Övriga nominerade föreningar var Tidaholms GoIF och Bergnäsets AIK.

Mer om Energipriset

Genom instiftandet av Energipriset vill E.ON och SvFF öka medvetenheten kring värdet av att spara energi och hjälpa landets fotbollsföreningar att bli mer energieffektiva. Priset delas ut till den fotbollsförening som energieffektiviserat smartast och vinnaren utses bland de 396 projekt som delfinansierats av Energifonden. Energipriset delades för första gången ut 2013 till Bua IF i Halland följt av 2014 års vinnare Latorps IF, Örebro.