år för år...1966

Omslag Fotbollboken 1967Antal föreningar: 3.056
Antal spelare: 97.945
Svenska mästare: Djurgårdens IF
Allsvenskan: 2. IFK Norrköping, 3. IF Elfsborg, 4. IFK Göteborg
Skyttekung: Ove Kindvall (IFK Norrköping), 20 mål.
Publiksnitt Allsvenskan: 8.668
Guldbollen: Ove Kindvall (IFK Norrköping)
Landslagsfacit: 9  4  2  3  17-15
Bäste målskytt: Ove Kindvall, 4 mål.

Proffs eller inte proffs blev en av årets stora frågor. Diskussioner huruvida kontrakt ska införas eller om det räcker att slopa amatörbestämmelserna fördes under året.
Djurgården kom också med det då spektakulära förslaget att öppna Allsvenskan även för utländska spelare. Förslaget mottogs med skepsis av övriga medlemmar i amatörkommittén.

Djurgården hade tappat flera tongivande spelare inför säsongen och skulle under året också se fler försvinna. Det spekulerades om ett ödesår, men Djurgården vann sina matcher och hängde med bra i toppskiktet av tabellen. Inför den sista allsvenska omgången ställdes serieledande Djurgården mot tabelltvåan Norrköping. Det blev en seriefinal med cupkänsla, där båda lagen hade chans att ta hem SM-titeln: Norrköping behövde vinna matchen, för Djurgården räckte det med minst oavgjort. Djurgården vann med 3-0 (1-0) inför 39 772 åskådare - årets högsta publiksiffra i Allsvenskan.

Orvar Bergmark inleder sin tid som förbundskapten med en hel del experimenterande. Spelare som lägger fotbollsskorna på hyllan och spelare som blir proffs leder till att Bergmark får bygga från grunden. Det dröjer fem matcher innan den första segern kommer, men sedan vinner Sverige de fyra resterande landskamperna under året.
Ove Kindvall, krutar in 1-4 mot ÖsttysklandOve Kindvalls tack och adjö till Allsvenskan hette duga. I avskedsmatchen mot AIK på Parken gjorde Ove fyra mål och ryckte fram till ointagliga 20 mål i skytteligatoppen - med sex omgångar kvar av serien. Den bedriften och ett lika pålitligt anfallsvärv i Bergmarks landslag gav årets Guldboll och Kindvall (Feyenoord) blev därmed första utlandsproffs att få utmärkelsen.