år för år...1972

Omslag Fotbollboken 1973Antal föreningar: 3.003
Antal spelare: 127.655
...därav damer: 9.397
Svenska mästare: Åtvidaberg
Allsvenskan: 2. AIK, 3. Östers IF, 4. IFK Norrköping
Skyttekung: Ralf Edström och Roland Sandberg (Åtvidaberg), 16 mål.
Publiksnitt Allsvenskan: 7.813
Guldbollen: Ralf Edström, Åtvidaberg
Landslagsfacit: 8  3  3  2  18-9
Bäste målskytt: Ralf Edström, 8 mål.

Det är ingen större tvekan om att detta år tillhör Ralf Edström. Den 20-årige nickspecialisten började säsongen som en spännande talang. Hans vårsäsong är lovande utan att vara spektakulär, men under sommaren lossnar allt. Ralf blir allsvensk skyttekung med 16 mål, och är en viktig förklaring till Åtvidabergs serieseger. I juni gör Edström landslagsdebut, och otroligt nog blir han skyttekung även i landslaget med 8 mål under sommaren och hösten.Ralf Edström
Ralfs fotbollsår kröns följdaktligen med att han tilldelas Guldbollen av Aftonbladet. Året efter flyttar han till proffslivet i PSV Eindhoven, Ralf blir då en av sammanlagt 12 svenskar som detta år spelar professionell fotboll i Europa.

Åtvidaberg var otippade som mästare, storsponsorn Facit var redan på fallrepet och ÅFF fick krympa kostymen inför säsongen. Men trots eller kanske tack vare detta gjorde laget succé med sin offensiva fotboll - inte mindre än 65 mål på 22 omgångar! Seriesegern säkras i näst sista omgången, men AIK krymper segermarginalen till en poäng genom att slå Åtvidaberg på Råsunda årets sista match.
Den minskade publiken debatteras ivrigt. OS i München, hockey-VM, dålig schemalägnning, fel avsparkstider, Sportradions sändningar och brist på profiler var bland de syndabocker som pekades ut. Det fanns en medvetenhet om problemet, och många förslag på lösningar - men nedgången skulle ändå inte verkligen vändas förrän under slutet av 1990-talet.

Landslaget inleder VM-kvalet trevande med oavgjort hemma mot Ungern och förlust borta mot Österrike. Målskillnaden putsas dock i och med 7-0 mot Malta - största segern sedan 10-1 mot Finland 1954 och oöverträffat till och med skrivande stund 2004.
Förbundskapten Georg "Åby" Ericsson summerade landslagsåret som "ett normalår", sett till resultaten. Däremot bekymrade han sig mycket över att hela 30 spelare varav 12 debutanter hade använts under året - alldeles för höga siffror enligt "Åby".

Damfotbollen var ännu en relativ nyhet, men en nyhet med en snabb utveckling. Antalet spelare fördubblades mot året innan, och nådde 1972 hela 9.000 licensierade damer. Öxabäck vann "Rikscupen", en turnering för distriktsmästare (21 av 24 distrikt arrangerade DM på damsidan) - året efter skulle denna tävling för första gången få SM-status.
Vissa förfärades över hur snabbt damerna hade "började spela riktig fotboll", i tidningarna kunde man detta år läsa om tjejer som skadat sig i tuffa matcher. Domarkåren konstaterade dystert att varningar och utvisningar snart var lika vanligt som i herrfotbollen. I Skåne blev en spelare i Visseltofta historisk som första kvinna att bestraffas med avstängning - sex matcher blev straffet för att ha slagit ner en motståndare i Osby.