år för år...1975

Omslag Fotbollboken 1976Antal föreningar: 3.071
Medlemmar: 592.169
Antal spelare: 147.614 (varav 15.612 damer)
Svenska mästare: Malmö FF
Allsvenskan: 2. Öster, 3. Djurgården, 4. Landskrona BoIS
Skyttekung: Jan Mattsson (Öster), 31 mål.
Publiksnitt Allsvenskan: 6.598
Guldbollen: Kent Karlsson, Åtvidabergs FF
Landslagsfacit: 8  4  2  2  13-8
Bäste målskytt: Thomas Sjöberg, 4 mål.
Damlandslagets facit: 5 4 0 1  11-4
Bästa målskytt: Ann Jansson, 4 mål.

Det var året då Pelé under sin Europaturné med New York Cosmos besökte Sverige för att spela tre matcher. Det var också året då Gre-No-Li spelade tillsammans igen, dock inte i Milan längre utan i en välgörenhetsmatch i ett tillfälligt sammansatt lag. Det var året då Östers Jan Mattson med sina 31 mål inte bara blev Sveriges bäste målskytt, utan dessutom gjorde flest mål i Europa det året.

Med fem poäng till godo vinner Malmö Allsvenskan, för andra året i rad. Engelske tränaren Bob Houghton är kontroversiell för många, men har gjort di himmelsblå till en fruktad lagmaskin som inom ett par år blir ett halvprofessionellt lag av högsta Europa-klass. Med spelare som Tore Cervin, Bosse Larsson, Janne Möller, Staffan Tapper och Roy Andersson är lagets tabellrad detta år 26 18 6 2 53-17.
I Europa gör MFF också en uppmärksammad insats när man slår ut östtyska 1.FC Magdeburg ur Europacupen efter straffar, innan Bayern München blir för svåra i andra omgången.

Guldbollen tilldelas Kent Karlsson, placeringssäker och pålitlig mittback som i flera år varit en av Åtvidabergs och landslagets allra viktigaste spelare.

När årets sista landskamp - och den sista EM-kvalmatchen - spelas mot Jugoslavien i Zagreb, har Sverige fortfarande chans att gå vidare till EM-slutspelet. Detta under förutsättning att Sverige vinner med inst två mål. Men den sista EM-gnistan släcks snart. Jugoslaverna är överlägsna i allt och spelar ut Sverige med 3-0.

Damlandslaget spelar under detta sitt tredje år fem landskamper, och vinner fyra av dom. Under denna tid spelades damkamperna med förkortad matchtid (2x30 eller 2x35 minuter), en ordning som skulle bestå in på 90-talet. Förbundskapten Hans Karlsson släpper fram en debutant när Sverige slår England med 2-0 på Nya Ullevi: 15-åriga Pia Sundhage gjorde den första av vad som skulle bli 146 landskamper.

I SM-slutspelet på damsidan vinner Öxabäck sitt andra SM-tecken, efter seger på straffar mot Jakobsbergs GoIF. 39-åriga Ebba Andersson slår in den femte och avgörande straffen. Straffsparken var den första Ebba slagit i karriären, och målet bejublades särskilt av lagkamraten och tillika dottern Mary Andersson - som tidigare missat sin straff. Mor och dotter svenska mästare i samma lag alltså - en bedrift som sent lär upprepas.