år för år...1982

Omslag Fotbollboken 1983Antal föreningar: 3.333
Antal medlemmar: 887.931
Antal spelare: 183.816 (varav 33.686 damer)
Svenska mästare: IFK Göteborg
Skyttekung: Dan Corneliusson (Göteborg) 12 mål.
Publiksnitt Allsvenskan: 5.364
Guldbollen: Torbjörn Nilsson, Göteborg
Årets Fotbollstjej: Anette Börjesson, Jitex
Landslagsfacit herr: 9  1  5  3  10-13
Bäste målskytt: Thomas Ahlström och Thomas Larsson, 2 mål.
Landslagsfacit dam: 8  5  2  1  23-4
Bäste målskytt: Helen Johansson och Birgitta Söderström, 4 mål.

Tummen upp för IFK, Svennis!

Succén i UEFA-cupen
IFK Göteborg tog hela fotbollsvärlden på sängen när man avancerade omgång för omgång i UEFA-cupen. De fattiga amatörerna från nordpolen skulle givetvis inte ha en chans mot Valencia eller mot Kaiserslautern, eller Hamburg. Någon sådan logik lyssnade dock inte Sven-Göran Erikssons mannar på, visst hade man en del tur på vägen men framförallt hade man en kollektiv styrka av oanade mått med mästerliga kvaliteter i varje lagdel. I finalen föll världsstjärnorna i Hamburger SV på eget grepp. Snålspel på Ullevi skulle ge slagläge hemma på Volkparksstadion, men det blev 0-1 i Göteborg och förnedring 0-3 - som kunde varit än större siffror - i returen i hansastaden.

Göteborgs framfart i Europa var en avgörande orsak till att Torbjörn Nilsson belönades med Guldbollen. Nilssons 1982 måste vara en av tidernas främsta svenska forwardsinsatser.

SM-slutspel införs, när Allsvenskans 22 omgångar är färdigspelade går de åtta bäst placerade lagen vidare till kvartsfinal. I finalen gör Göteborg och Hammarby upp. Bajen vinner den första matchen på Ullevi över favorittyngda Göteborg men klarar inte trycket i Stockholm utan Blåvitt sätter punkt för året med ännu en titel.

Det råder ingen tvekan om att året tillhör IFK Göteborg. IFK sopar banan med de andra lagen. I UEFA-cupen förblir göteborgarna obesegrade genom alla tolv matcherna och gör dessutom mål i varje match. I Sverige vinner laget inte bara Allsvenskan och SM-slutspelet, även segrarna i Svenska Cupen och Tipscupen tillfaller Göteborg. 1982 markerar startpunkten på en framgångsera där IFK under ett drygt decennium kommer att dominera svensk fotboll - rikare på såväl pengar som framgångar än någon tidigare svensk klubb.

EM-kvalet inleds med förlust mot Rumänien. Därpå följer en oavgjord match mot Tjeckoslovakien, där tjeckerna har grepp om matchen och 2-0-ledning fram till den 89:e minuten. Då lobbar inbytte Mats Jingblad in Sveriges reducering och minuten senare kommer kvitteringsmålet, injobbat av Ulf Eriksson.

Sverige får en drömstart när kvalet till det första officiella dam-EM inleds, tre segrar på lika många matcher. Matcherna spelas med bollstorlek fyra och halvlekarna är bara 35 minuter långa, Sveriges damer är sedan flera år tillbaka vana vid att spela med samma bollstorlek och matchtid som herrarna.

Det första svenska mästerskapet för juniorer genomför efter kvalificeringstävlingar i distrikten. 32 lag deltar och mästerskapet spelas i cupform, med två finalmatcher. Den första svenska juniormästaren blir Malmö FF som i finalen besegrar Karlslunds IF.