år för år...1985

Omslag Fotbollboken 1986Antal föreningar: 3.419
Antal spelare: 188.321 (varav 36.229 damer)
Svenska mästare: Örgryte
Slutspel: 2. Göteborg
Skyttekung: Peter Karlsson och Billy Lansdowne (båda Kalmar) samt Sören Börjesson (Örgryte), alla 10 mål.
Publiksnitt Allsvenskan: 5.286
Publiksnitt slutspel: 22.545
Guldbollen: Glenn Strömberg, Atalanta BC
Årets Fotbollstjej: Eva Andersson, Sundsvalls DFF
Landslagsfacit herr: 8  5  2  1  12-4
Bäste målskytt: Robert Prytz, 5 mål.
Landslagsfacit dam: 6  5  1  0  17-0
Bästa målskytt: Lena Videkull, 6 mål.

Niondeplacerade i fjol, detta år slutade Örgryte trea i grundserien och gick till slutspel. Finalen blev en ren Göteborgshistoria, där Örgryte vann båda matcherna mot IFK Göteborg.

I kvalet till Allsvenskan fick GAIS för första gången känna på en kvalförlust. Det blev i stället Djurgården, med Ted Sheringham i laget, som efter straffdrama fick ta klivet upp i Allsvenskan. Det andra laget som flyttades upp var Elfsborg.

Fyra avslutande kvalmatcher till VM i Mexiko skulle spelas under Laban Arnessons sista år som förbundskapten. Hemmaseger mot Tjeckoslovakien följdes av en rysare mot Västtyskland, där Sveriges 2-2-kvittering kom först i slutminuterna. Men sedan grusade maskineriet, oavgjort borta mot Tjeckoslovakien var en förutsättning för att VM-drömmen skulle leva vidare. Dessvärre fick Sverige i slutändan se sig slaget även om det började bra, med svensk ledning tidigt i matchen.
Glenn StrömbergEfter många års idogt löpande fick så äntligen

Glenn Strömberg välförtjänt Guldbollen. Strömberg kombinerar på ett unikt sätt arbetskapacitet med teknik och spelförståelse och har vuxit ut till en mittfältsdynamo av yppersta internationella klass.

Trots fem seriesegrar i division I på åtta säsonger och trots flera slutspelsmather har Hammarbys damer tidigare aldrig blivit svenska mästare, snöpligt nog har laget varit den eviga tvåan. Men nu har det hänt, Hammarby vände första semifinalens 0-3-förlust till 4-0-seger mot Öxabäck i returen, därpå två finalvinster över GAIS.

Eva Andersson tilldelades utmärkelsen Årets Tjej. Eva är tjejen som dirigerar mittfältet i landslaget där annars storstjärnan Pia Sundhage brukar få rubrikerna.

Sveriges damer spelade tre kvalmatcher till EM, tre segrar, elva mål och noll insläppta blev facit. I den första kvalmatchen - mot Frankrike - utmärkte Anette Börjesson sig dessutom genom att som första svensk göra hattrick på straffar i en a-landskamp.