år för år...1988

Omslag Fotbollboken 1989Antal föreningar: 3.355
Antal medlemmar: 836.621
Antal spelare: 184.821
Svenska mästare: Malmö
Slutspel: 2. Djurgårdens IF
Skyttekung: Martin Dahlin (Malmö), 17 mål (Allsvenskan) + 5 mål (slutspel).
Publiksnitt Allsvenskan: 4.955
Guldbollen: Glenn Hysén, AC Fiorentina
Årets Fotbollstjej: Lena Videkull, Öxabäck IF
Landslagsfacit: 9  5  2  2  8-6
Bäste målskytt: Hans Holmqvist, 4 mål
Damlandslagets facit: 12  7  3  2  22-7
Bäste målskytt: Lena Videkull, 6 mål.


Den fjärde seriesegern i rad vittnade om Malmös dominans i Fotbollssverige. I SM-slutspelets final spelade Djurgården och Malmö 0-0 i första mötet. Returen blev dock en utklassande historia från Malmös sida, som vann med förkrossande 7-3 efter fyra mål av Martin Dahlin.

Inledningen av VM-kvalet gick som smort, 0-0 borta mot England följdes av 2-1-seger borta mot Albanien.

Försvarsinsatsen mot England i VM-kvalets upptakt var en av de avgörande faktorerna till att Glenn Hysén fick äran att ta emot Guldbollen för andra gången i sin karriär. Juryn motiverade valet av Glenn med följande ord: "Glenn utstrålar ledarauktoritet, lika mycket i sitt uppgrädande utanför plan som på den. I allt han företar sig, framstår han som ett föredöme för svensk fotbollsungdom."

Även på damsidan blev det en favorit i repris när Årets Tjej korades. Lena Videkull fick utmärkelsen för andra gången på fyra år. Det var första gången en damfotbollsspelare fick priset en andra gång.

För första gången på 36 år var Sverige representerat med ett fotbollslag i OS. Efter en oavgjord och två vunna matcher vann Sverige sin grupp och ställdes mot Italien i kvartsfinalen. Italien tog ledningen och bibehöll den trots att Sverige fick chansen på straff. Men med fem inuter kvar av ordinarie tid klippte Janne Hellström in kvitteringen och matchen gick till förlängning. Italienarna avgjorde dock matchen till egen favör och Sverige fick se sig utslaget ur OS.