år för år...2002

Omslag Fotbollboken 2003Antal föreningar: 3.309
Antal medlemmar: 1.005.097
Antal spelare: 202.411 (varav 39.730 damer)
Svenska mästare: Djurgårdens IF
Skyttekung: Peter Ijeh, Malmö FF; 22 mål.
Publiksnitt Allsvenskan: 10.180
Guldbollen: Fredrik Ljungberg, Arsenal FC
Diamantbollen: Hanna Ljungberg, Umeå IK
Landslagsfacit: 14  1  10  3  17-19
Bäste målskytt: Marcus Allbäck, 4 mål.
Damlandslagets facit: 12  8  3  1  42-10
Bästa målskytt: Hanna Ljungberg, 9 mål.

För andra gången i rad var det svenska herrlandslaget kvalificerat för ett stort mästerskap, denna gång till 2002 års VM-slutspel i Japan/Sydkorea. Sverige hade lottats mot England, Nigeria och Argentina i det som kom att kallas "dödens grupp" och på förhand bedömdes de svenska chanserna att överleva gruppspelet som små.

Anders Svensson firar efter frisparksmålet mot ArgentinaMen efter att ha nått oavgjort (1-1) i öppningsmatchen mot Sven-Göran Erikssons England och sedan besegrat Nigeria med 2-1 efter två mål av Henrik Larsson var det plötsligt förhandsfavoriten Argentina som hade kniven på strupen inför den avslutande gruppspelsomgången. Argentina var tvunget att besegra Sverige för att ta sig vidare, men efter ett fantastiskt frisparksmål av Anders Svensson kunde ett heroiskt kämpande Sverige klara ett oavgjort resultat (1-1) och därmed ta sig vidare till åttondelsfinal.Väl där väntade Senegal och efter en jämn match med chanser åt båda håll var det afrikanerna som drog det längsta strået i förlängningen. Henri Camaras "golden-goal" betydde 2-1 och turneringen av över för svensk del.

I allsvenskan vann Djurgårdens IF sitt första SM-guld på 39 år när man i sista omgången besegrade Elfsborg samtidigt som serietvåan Malmö FF föll mot Halmstad.

Det svenska damlandslaget hade på många sätt ett fint 2002. Laget vann sin VM-kval grupp och kvalificerad sig där med för 2003-års VM-slutspel . Dessutom fick damerna i mötet med Schweiz för första gången springa in på den svenska nationalarenan Råsunda, men ett nytt publikrekord på 20 302 åskådare som följd.

Umeå IK, svenska mästarinnor för tredje året i följdÄven i damallsvenskan märktes det ökade publikintresset för damfotboll och en genomsnittlig publik på 703 åskådare innebar en tredubbling sett över de senaste åren. Svenska mästarinnor blev, för tredje året i följd, Umeå IK.

Årets namn i svensk fotboll 2002 var utan tvekan Ljungberg. Gulbollen tilldelades nämligen Arsenals Fredrik Ljungberg guldbollen medan Diamantbollen gick till Umeå IK:s skyttedrottning (39 allsvenska mål!) Hanna Ljungberg.