Beslut i Besvärsnämnden 13 september 2011

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 13 september 2011 i ärende nr 1011/2011-12.

Klagande: Ljungskile SK

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 20 juni 2011 att, med stöd av bestämmelsen i Elitfotbollsmanualen Flik 2 punkt 2.5, ålägga Ljungskile SK en straffavgift om 5 000 kronor på grund av upprepad underlåtelse att starta match på utsatt tid. Beslutet innefattade försenade matchstarter i samband med matcherna i Superettan mellan GIF Sundsvall och Ljungskile SK den 2 maj 2011 och Åtvidabergs FF och Ljungskile SK den 26 maj 2011 (Arrangemangsärendena 42/2011 respektive 70/2011). Av matchdelegatens anmälan till Disciplinnämnden avseende den sistnämnda matchen framgår att spelarna lämnade uppvärmningen för sent samt att inmarschen försenades två minuter eftersom lagen inte stod redo i tid.

Ljungskile SK har överklagat beslutet och därvid gjort gällande att klubben vid matchen mot Åtvidabergs FF varit "överens med domaren innan matchen, att då han blåser går vi till uppställningsområde. Vi gjorde som vi kommit överens om."

Matchdomaren har yttrat sig över överklagandet men har förklarat sig inte minnas vad han sagt.

- - - - -

I här aktuellt överklagande gör Ljungskile SK gällande att förseningen av matchstarten i matchen mot Åtvidabergs FF var en följd av en överenskommelse som träffats med matchdomaren. Detta påstående har inte motbevisats av utredningen. Något ansvar för den försenade matchstarten mot Åtvidabergs FF skall därför inte åläggas Ljungskile SK.

Den praxis som utvecklats i ärenden rörande påföljd för försenad matchstart innebär att en förening vid upprepade förseelser ådöms en straffavgift. Besvärsnämnden noterar härvid att Disciplinnämnden den 17 maj 2011 i ett tidigare ärende rörande försenad matchstart vid matchen mellan IFK Värnamo och Ljungskile SK den 17 april 2011 beslutat erinra Ljungskile SK om bestämmelsen att match skall starta på utsatt tid. Ljungskile SK har därför under alla förhållanden gjort sig skyldig till upprepade förseelser mot den aktuella bestämmelsen redan i samband med matchen mot GIF Sundsvall den 2 maj 2011. Med beaktande härav, och då Disciplinnämndens straffmätning följer gängse påföljdspraxis, saknas skäl att ändra Disciplinnämndens beslut.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå överklagandet, till följd att Disciplinnämndens beslut om straffavgift   på 5 000 kronor skall stå fast.

Beloppet skall vara inbetalt på SvFF:s postgirokonto 4633-4 senast den 13 oktober 2011.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 27 september 2011.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Owe Hultin, Christer Danielsson och Jonas Löfgren.