Beslut i Besvärsnämnden 7 november 2011

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 7 november 2011 i ärende nr 1018/2011-12.

Klagande: Lindome GIF

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 8 september 2011, med stöd av 2 kap. 26 § och 3 kap. 6 § i tävlingsbestämmelserna, att ålägga Lindome GIF en straffavgift om 15 000 kr på grund av antändande av pyroteknik i samband med matchen i div. 2 Västra Götaland mellan Lindome GIF och Västra Frölunda IF den 4 augusti 2011. Av matchdomarens anmälan framgår att en raket skjutits upp från Lindome GIF:s hejaklack i samband med att ett mål gjordes.

Lindome GIF har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkar att straffavgiften skall undanröjas. Föreningen har till stöd för sitt yrkande anfört bl.a. att det inte rör sig om pyroteknik i den mening att det är något som antänds eller flyger upp och kan skada någon samt att avfyrningen skett från plats utanför arenans staket. Lindome GIF har därvid åberopat visst till Besvärsnämnden ingivet bildmaterial.

- - - - -

För utdömande av straffavgift enligt ovan redovisade tävlingsbestämmelser krävs att pyrotekniken antänts och avfyrats inom arenan. Utredningen i Besvärsnämnden visar att pyrotekniken i detta fall avfyrats utanför arenan. Möjligheten att utdöma en straffavgift saknas därför i regelsystemet. Disciplinnämndens beslut om straffavgift skall således undanröjas.

Besvärsnämnden beslutar

att med bifall till överklagandet undanröja Disciplinnämndens beslut om straffavgift.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 21 november 2011.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Owe Hultin, Christer Danielsson och Jonas Löfgren.