Beslut i Besvärsnämnden 18 december 2012

Beslut i Besvärsnämnden den 18 december 2012 i ärende nr 1010/2012-13

Klagande: IFK Uddevalla

Motpart: Ljungskile SK

- - - - -

Den 20 augusti 2012 inkom IFK Uddevalla (Uddevalla) till Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med en anmälan mot Ljungskile SK (Ljungskile) om att Ljungskile överträtt 2 kap. 19 § SvFF:s Representationsbestämmelser (RB) genom att förhandla med den hos Uddevalla registrerade spelaren RB utan föregående samtycke från Uddevalla. I anmälan angavs att Uddevalla och spelaren hade ett avtal som gällde t.o.m. den 31 december 2013. Trots detta träffade Ljungskile den 30 juli 2012 ett avtal med RB att gälla fr.o.m. den 1 augusti 2012.

Vid Disciplinnämnden invände Ljungskile bl.a. följande. Enligt RB hade han rätt att lämna Uddevalla vid varje "fönsteröppning". Han blev inbjuden till träning hos Uddevalla den 11 juli och detta blev godkänt av Uddevallas styrelsemedlem J-OM. Ljungskiles tränare T-AF var i SMS-kontakt med Uddevallas ordförande J-IC ett antal gånger under juli. J-IC befann sig i Spanien under denna period och var inte kontakt­bar. Vidare berättade T-AF för J-OM den 21 juli att RB var hos Ljungskile för att diskutera ett eventuellt avtal. Den 30 juli bestämdes att ett möte skulle hållas mellan J-OM, styrelseledamoten i Ljungskile AW samt Ljungskiles tränare. Mötet hölls den 31 juli på J-OMs företag. Dessutom försökte Ljungskiles sportchef LG nå J-IC per telefon i slutet av juli, utan att lyckas. J-IC meddelades då i stället via SMS att RB tränade med Ljungskile och att Ljungskile ämnade inleda förhandling med spelaren omgående. Enligt Ljungskile har RB ett avtal som han får bryta i varje fönster, vilket han meddelat Ljungskile. Ljungskile har på ett mycket tydligt och klart sett informerat berörda parter i Uddevalla. Uddevallas båda tränare har under tiden varit till RB hjälp samt agerat kontakt mellan föreningarna. De har också till skiljenämnden meddelat att de hela tiden känt till kontakten mellan Ljungskile, RB och Uddevalla. Även om avtalet undertecknades den 30 juli är det inte gällande förrän fr.o.m. den 1 augusti. En spelare som har rätt att lämna en klubb i augusti­­fönstret har man rätt att förhandla med förutsatt att kontakt tagits med moderföreningen.

Efter att Disciplinnämnden berett Uddevalla tillfälle att komplettera sin anmälan med spelaravtalet med RB, och Uddevalla inte gjort en sådan komplettering, beslutade Disciplinnämnden den 12 oktober 2012 att lämna Uddevallas anmälan utan bifall.

Uddevalla har överklagat Disciplinnämndens beslut till Besvärs­nämnden, varvid föreningen gett in spelaravtalet med RB samt utvecklat sin talan enligt följande. Det måste vara kontraktets längd som gäller och att en förhandling att "bryta vid varje fönster" förutsätter att praxis gäller där den intresserade föreningen tar kontakt med den förening som har kontraktet och därefter förs en förhandling. Det står klart i kontraktet att informationen i kontraktet inte får lämnas till tredje part. När det gäller påståendet om att Ljungskile informerat Uddevallas tränare så kunde de lika gärna ha kontaktat Uddevallas materialförvaltare. Ljungskile vet mycket väl vem som de ska kontakta och vilka som tecknar avtal i Ljungskile.

Ljungskile har i yttrande över Uddevallas överklagande anfört bl.a. följande. I spelaravtalet, under rubriken "Övrigt", står det klart och tydligt att spelaren fritt får lämna föreningen vid varje "fönster" gratis samt att det vid eventuell övergångssumma denna ska delas lika mellan spelaren och Uddevalla. Det står ingenting om att det krävs någon form av förhandling för att spelaren ska få lämna gratis vid varje fönster. Med ledning av detta måste spelaren naturligtvis utgå ifrån att han i rimlig tid innan tidpunkten när fönstret tar sin början fritt kan förhandla med annan klubb om kontrakt. I annat fall skulle det som anges under "Övrigt" inte gå att tillämpa.

Den 12 december 2012 beslutade Besvärsnämnden att meddela prövningstillstånd i ärendet.

- - - - -

Uddevalla har anmält Ljungskile för att ha brutit mot 2 kap. 19 § RB. Enligt denna bestämmelse, som rubriceras "Övergång avtalsbunden spelare", gäller bl.a. följande. Förening som önskar förhandla med en avtalsbunden professionell spelare är skyldig att inhämta moder­föreningens godkännande innan förhandlingar inleds. Förening som har för avsikt att förhandla med en spelare som har sex månader eller mindre kvar av avtalet är endast skyldig att skriftligen meddela moderföreningen om sin avsikt innan förhandlingar inleds.

Besvärsnämnden konstaterar inledningsvis att RBs avtal med Uddevalla gällde t.o.m. den 31 december 2013. Det innebär att det var mer än sex månader kvar av avtalet när Ljungskile inledde för­handlingar med RB. Att det i spelaravtalet mellan RB och Uddevalla angavs att det stod RB fritt att lämna föreningen gratis vid varje "fönster" saknar därvid betydelse; detta villkor kan i detta sammanhang inte anses innebära att det vid varje given tidpunkt endast återstod en avtalstid som motsvarade perioden fram till nästkommande registreringsperiod (s.k. transferfönster). Det har därmed funnits en skyldighet för Ljungskile att inhämta Uddevallas godkännande innan förhandlingarna inleddes.

Av utredningen i ärendet har inte framkommit att Ljungskile erhållit något godkännande till förhandling från behörig företrädare för Udde­valla. Ljungskile har heller inte påstått annat än att man informerat styrelse­medlemmar i Uddevalla om sin avsikt att förhandla med RB. Det är således utrett att Ljungskile överträtt 2 kap. 19 § RB genom att i juli 2012 ha förhandlat med RB utan att dess­förinnan ha inhämtat Uddevallas godkännande. För denna förseelse ska Ljungskile ådömas en straffavgift enligt ingressen till 1 kap. RB. Straffavgiften bör bestämmas till 5 000 kr. Besvärsnämnden har därvid tagit viss hänsyn till dels att det i spelaravtalet angivna villkoret om RBs möjlighet att gå fritt vid varje "fönster" skapat en viss osäkerhet kring möjligheterna till en övergång, dels att Ljungskile obestritt vid flera tillfällen informerat företrädare för Uddevalla om sina avsikter att förhandla med RB.

Disciplinnämndens beslut ska således ändras i enlighet med vad som angetts ovan.

- - - - -

Besvärsnämnden beslutar

att med ändring av Disciplinnämndens beslut bifalla IFK Uddevallas anmälan och ålägga Ljungskile SK en straffavgift om 5 000 kr att betalas inom en månad från dagen för Besvärsnämndens beslut.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § Riksidrottsförbundets (RF) stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagande ska, på grund av mellankommande helg, ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 2 januari 2013.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Christer Danielsson, Johan Fröjelin och Jonas Löfgren. Enhälligt.

Sekreterare: Anders Hübinette