Beslut i Besvärsnämnden den 2 augusti 2012

Beslut i Besvärsnämnden den 2 augusti 2012 i ärende nr 1003/2012-13

Klagande: IFK Kalix

Den 12 juli 2012 beslutade Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) att bifalla en protest från Övertorneå SK (Övertorneå) genom att tilldöma Övertorneå segern med 3–0 i en match i div. 3 Norra Norrland mellan IFK Kalix (Kalix) och Övertorneå den 20 juni 2012 (matchen slutade 2–1 till Övertorneå) samt ådöma Kalix en administrations­avgift om 500 kr. Samtidigt beslutades att en av Övertorneå betald protest­avgift skulle återbetalas till föreningen. Som grund för beslutet angav Disciplinnämnden att Kalix spelare JJ ådragit sig varningar vid matcher den 25 maj, 1 juni och 16 juni och att han därmed var avstängd för tre ackumulerade varningar vid matchen mot Övertorneå den 20 juni 2012. Trots detta deltog JJ vid matchen.

Kalix har överklagat Disciplinnämndens beslut till Besvärsnämnden och därvid angett bl.a. följande. JJ blev av domaren P-AB felaktigt registrerad för en varning i samband med en match mellan Gällivare Malmbergets FF och Kalix den 16 juni 2012. P-AB har därefter den 5 juli 2012 meddelat Svenska Fotbollförbundets tävlingsavdelning att han felaktigt registrerat en varning i Svenska Fotbollförbundets informationshanteringssystem Fogis, varefter detta korrigerats i Fogis av förbundet den 6 juli 2012. Trots detta har Disciplinnämnden beslutat om bestraffning av Kalix. Kalix har därvid gett in domarens e-postkorrespondens med förbundets tävlingsavdelning.

Övertorneå har beretts tillfälle att yttra sig över Kalix överklagande men har inte hörts av inom förelagd tid.

- - - - -

Enligt 54 § fjärde stycket Svenska Fotbollförbundets stadgar krävs prövningstillstånd för att Besvärsnämnden ska ta upp ett ärende till prövning. Sådant tillstånd får meddelas endast om det är av vikt för den framtida regeltillämpningen att ärendet prövas, eller om det finns synnerliga skäl för en sådan prövning, såsom att det förekommit grovt formfel vid handläggningen av ärendet eller att beslutet fattats i strid med eller utan stöd i gällande regler och bestämmelser.

Besvärsnämnden konstaterar att det av handlingarna i ärendet framgår att Kalix spelare JJ felaktigt registrerats för en varning i samband med en match den 16 juni 2012. Han har således inte varit avstängd, utan i stället behörig att spela matchen mot Övertorneå den 20 juni 2012. När Disciplinnämnden fattade sitt beslut den 12 juli 2012 hade också den felaktigt registrerade varningen korrigerats i Fogis. Disciplinnämndens beslut har således fattats på felaktiga grunder och bör alltså ändras. Det måste därmed anses föreligga synnerliga skäl för att meddela prövningstillstånd i detta ärende.

Disciplinnämndens beslut ska således upphävas såvitt avser till­dömande av seger med
3–0 och att ålägga Kalix en administrations­avgift. Det ursprungliga matchresultatet 1–2 ska därmed gälla. Det finns däremot inte skäl för att göra någon ändring avseende återbetalande av protestavgiften till Övertorneå, eftersom Övertorneås protest inte kan anses ha varit obefogad vid den tidpunkt när protesten framställdes. Vad Disciplinnämnden har bestämt i fråga om protestavgift står därmed fast.

- - - - -

Besvärsnämnden beslutar

att meddela prövningstillstånd, och

att upphäva Disciplinnämndens beslut såvitt avser att tilldöma Övertorneå SK segern med 3–0 och att ålägga IFK Kalix en administrationsavgift om 500 kr. Härav följer att det faktiska matchresultatet (seger för Övertorneå med 2–1) gäller.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § Riksidrottsförbundets (RF) stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 16 augusti 2012.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Owe Hultin, Ulrika Kalte och Åsa Lönnqvist. Enhälligt.

Sekreterare: Anders Hübinette