Beslut i SvFF:s Disciplinnämnd 18 oktober 2007

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd har vid sammanträde 18 oktober 2007 fattat beslut i följande ärenden: AIK-Djurgården och AIK-GAIS.

Bestraffningsärende nr 468/2007 - AIK

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd har vid sammanträde den 18 oktober 2007 behandlat följande anmälan.

I samband med matchen AIK - Djurgården som spelades den 24 september 2007 i Allsvenskan har matchdelegaterna Christer Bjellert och Göran Lundberg samt domaren Martin Hansson riktat en anmälan mot AIK i enlighet med tävlingsbestämmelserna 6 kap. 2-3 §§.

AIK har yttrat sig.

Motivering

Enligt 6 kap. 2 § SvFF:s tävlingsbestämmelser är arrangerande och gästande förening ansvarig för sina spelares, ledares och supporters uppförande i samband med och under en match.

Av utredningen i ärendet framgår att vid matchstart cirka tio s.k. bengaler och en mindre raket antänts och därefter i första halvlek fyra bengaler, en mindre raket och ett knallskott avfyrats och senare under matchen ytterligare tre bengaler, en raket och ett knallskott antänts samt cirka 25-30 bananer och fyra mynt, en snusdosa, en penna och en burk lotion kastats in på spelplanen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning.

AIK ansvarar för supportrarnas agerande som bestått att de antänt respektive kastat in de angivna föremålen

Disciplinnämnden har därtill på eget initiativ tagit upp den specifika frågan om förfarandet med att kasta in cirka 30 bananer ska betraktas särskilt och bedömas som ett uttryck av missaktning enligt vad som anges i 3 kap. 16 § i tävlingsbestämmelserna som föreskriver:

"Den som under eller i samband med match genom ord eller handling uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller religion, ska ådömas en straffavgift eller anmälas till bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar.

Förening, vars supportrar, gör sig skyldiga till diskriminerade handlingar enligt föregående stycke, ska anmälas till bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar. När omständigheterna är särskilt allvarliga får därutöver beslutas att en eller flera matcher ska spelas utan åskådare, vilken påföljd kan kombineras med poängavdrag. Om berörd förening kan visa att det föreligger förmildrande omständigheter beträffande föreningens ansvar för en inträffad händelse, ska detta beaktas vid bestämmande av påföljd.

Beslut om poängavdrag får bl.a. underlåtas om föreningen, vars supportrar utfört den diskriminerande handlingen, kan bevisa att handlingen utförts i syfte att motståndarlaget ska bestraffas till förmån för det egna laget."

Vid sitt policymöte den 22 augusti 2007 diskuterade Disciplinnämnden den framtida tillämpningen av bestämmelserna ifråga som bl.a. tillkommit som en följd av de åtgärder som vidtagits mot diskriminering inom UEFA och genom SvFF:s representantskaps uttalande i frågan. I syfte att skapa förutsebarhet och en rättssäker vid tillämpning av tävlingsbestämmelserna i dessa delar togs en diskussion upp inom Disciplinnämnden och bl.a. föreningarna i Allsvenskan erhöll Disciplinnämndens policyuttalande. I uttalandet underströks bl.a. att Disciplinnämnden - alldeles oavsett om något påstående eller anmälan om diskriminering föreligger eller inte - tillämpning på händelser efter den 1 september 2007 kan göra en prövning om en påstådd förseelse, häribland inkastande av bananer, kan anses innefatta diskriminering enligt SvFF:s tävlingsbestämmelser.

I detta ärende är utrett att ett stort antal bananer kastats från den del av arenan som är avsedd för AIK:s supportrar. Bananerna har kastats mot Djurgårdens mål, målområde samt mot dess målvakt, som är mörkhyad och av utländsk härkomst.

Frågan är då om motivet för detta handlande är att uttrycka missaktning mot denne spelare på grund av hans ras, hudfärg eller nationalitet. Det ska framhållas att det självfallet är förenat med svårigheter att bedöma om ett beteende i sig kan visa på en sådan inställning hos berörda gärningsmän. Disciplinnämnden utgår dock från att det får anses klarlagt, eller i vart fall att det är en allmänt vedertagen uppfattning bland såväl funktionärer, spelare som publik inom fotbollsvärlden, att förfarandet att kasta, kanske inte en enstaka, men ett flertal bananer mot en person får anses innefatta en negativ anspelning mot denne och ett uttryck att utsätta vederbörande för andras missaktning. Det sätt varpå bananerna vid den aktuella händelsen kastats i riktning mot spelaren och målområdet innebär enligt Disciplinnämnden att agerandet även får anses innefatta ett uttryck för en likgiltig inställning till hur spelaren kan komma att uppfatta handlingen ifråga. Att motivet vid den nu aktuella händelsen varit att uttrycka missaktning på ovan beskrivet sätt är enligt Disciplinnämnden uppenbart. Det förhållandet, att det torde varit sed att kasta bananer i samband med derbyn mellan AIK och Djurgården, gör inte att handlandet kan betraktas som försvarligt eller på annat medföra en ändring av Disciplinnämndens bedömning. Det är därför ställt utom rimligt tvivel att AIK:s supportrar handlat på ett diskriminerande sätt mot spelaren ifråga. För detta handlande är AIK enligt gällande bestämmelser ansvarigt.

I ärendet har AIK visat att klubben gjort långtgående ansträngningar i form av visitationer i samband med matchen i syfte att undvika händelser av nu aktuellt slag. Med hänsyn härtill anser Disciplinnämnden att det föreligger sådana förmildrande omständigheter att påföljden - även i den del den avser de nu konstaterade diskriminerande handlingarna - kan stanna vid böter.

Gemensam påföljd ska bestämmas enligt detta ärende och ärende 495/2007.

Disciplinnämnden beslutar med tillämpning av 14 kap. 2 § 14 punkten RF:s bestraffningsbestämmelser, 6 kap. 2 och 3 §§ samt 3 kap. 16 § första och andra stycket SvFF:s tävlingsbestämmelser

att ålägga AIK böter om 60 000 kr som följd av ovan redovisade händelser och
de händelser som redovisats i ärende 495/2007. Beloppet ska inbetalas senast
den 18 november 2007 på SvFF:s plusgiro 4633-4.

Beslutet får överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN), Idrottens Hus , 114 73 Stockholm, senast den 8 november 2007.

Bestraffningsärende nr 495/2007 - AIK

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd har vid sammanträde den 18 oktober 2007 behandlat följande anmälningar.

I samband med matchen AIK - GAIS som spelades den 30 september 2007 i Allsvenskan har matchdelegaten Inge Johansson samt domaren Peter Fröjdfeldt riktat en anmälan mot AIK i enlighet med tävlingsbestämmelserna 6 kap. 2-3 §§.

AIK har yttrat sig.

Motivering

Enligt 6 kap.2 § SvFF:s tävlingsbestämmelser är arrangerande och gästande förening ansvarig för sina spelares, ledares och supporters uppförande i samband med och under en match.

Av utredningen i ärendet framgår att ett 12-15-tal föremål bestående av mynt, cigarettändare samt snusdosor kastats mot en skadad GAIS-spelare. Även domaren, spelare och sjukvårdare befann sig i anslutning till den skadade spelaren när föremålen kastades in. Ingen träffades av föremålen - tio till tolv s.k. bengaler antändes.

AIK ansvarar för supportrarnas agerande innefattande att kasta in de angivna föremålen och föreningen ska därför åläggas böter.

Gemensam påföljd ska bestämmas enligt detta ärende och ärende 468/2007 som avgörs samtidigt med detta ärende och utdömt belopp för båda ärendena ska uppgå till skäliga 60 000 kr.

Disciplinnämnden beslutar med tillämpning av 14 kap. 2 § 14 punkten RF:s bestraffningsbestämmelser, 6 kap. 2 och 3 §§

att ålägga AIK böter om sammanlagt 60 000 kr som följd av ovan redovisade
händelser och de händelser som redovisats i ärende 468/2007.
Beloppet ska inbetalas senast den 18 november 2007 på SvFF:s plusgiro 4633-4.

Beslutet får överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN), Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 8 november 2007.